Objavljeno: 23.12.2005 03:13 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor December 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Samsung Pro 815

Samsung je s svojimi digitalnimi aparati doslej meril predvsem na manj zahtevne kupce. Model Pro 815 je prvi aparat iz njegove ponudbe za zahtevnejše kupce. Samsung je pravzaprav preskočil srednji razred digitalcev in splovil aparat zgornjega razreda, ki naj bi tekmoval tudi s cenejšimi digitalci SLR.

Pro 815 je, po tehničnih značilnostih sodeč, eden najzmogljivejših kompaktnih aparatov na trgu. Osemmilijonsko tipalo je sicer v aparatih tega cenovnega razreda že vsakdanje, se pa Samsung lahko pohvali z objektivom z največjim razponom goriščnice: Schneiderjev objektiv namreč ponuja kar 15-kratno optično povečavo. Ta bi v svetu 35-milimetrskega filma ustrezala goriščni razdalji med 28 in 420 mm. Pohvalno je, da 815 poleg velike optične povečave ponuja tudi dokaj širok kot slikanja pri najmanjši povečavi (bolj običajni so modeli z goriščnico 35 mm).

Posebnost novega Samsunga je velikanski, 3,5-palčni zaslon LCD, ki zaseda skoraj celotno zadnjo stran ohišja (sicer dokaj velikega) aparata. Ločljivost zaslona je 235.000 pik (v praksi se izkaže, da kakšna pika več vseeno ne bi škodila). Če slikamo tako, da imamo aparat niže od višine oči, si lahko pomagamo z 1,7-palčnim pomožnim zaslonom, ki je sicer namenjen predvsem prikazu statusnih informacij, v sili pa ga lahko uporabimo tudi za ogled posnetkov med slikanjem. Iskalo je elektronsko.

Delo z aparatom je dokaj preprosto. Lastnosti slikanja nastavljamo z dvema kolescema (eden je pod desnim palcem, drugi ob sprožilcu). Zoom je mehanski, v skrajnem tele položaju pa objektiv iz ohišja "gleda" že skoraj 30 cm. Ob obroču za zumiranje imamo še dva obroča: prvi je namenjen ročnemu ostrenju, drugi pa nastavljanju kompenzacije osvetlitve. Samsung seveda podpira tudi povsem ročen nadzor nad lastnostmi slikanja, manj vešči pa se lahko prepustijo avtomatiki, ki delo opravi večinoma dobro.

Praksa pokaže, da je prvi Samsungov poskus na trgu zmogljivih kompaktnih aparatov uspešen, a ni brez napak. Inženirji so ga namreč polomili, ko v kamero s tako velikim razponom niso vgradili optičnega stabilizatorja. Za slikanje pri večjih optičnih povečavah je zato stativ še vedno priporočljiv. Kakovost fotografij je zelo dobra, z ostrenjem aparat nima težav. Barve so žive, aparat pa temperaturo bele barve v samodejnem načinu natančno oceni tudi, ko imamo več različnih virov svetlobe. Senc na kontrastnih prehodih ni, prav tako na robovih nismo opazili cvetenja. Nekaj težav ima Samsung s šumom, predvsem pri višji občutljivosti ISO. Že pri ISO 200 je šum dokaj opazen, pri 400 pa je že moteč. Pri snemanju videa je aparat povprečen.

Samsung Pro 815 je dober aparat, s katerim Korejci niso vrgli rokavice v obraz samo konkurentom v razredu zmogljivih kompaktnežev, temveč tudi izdelovalcem cenejših aparatov z izmenljivimi objektivi. Velika optična povečava in dokaj širok kot pri najmanjši povečavi sta velika aduta v boju s konkurenti, dober vtis pa nekoliko skazi občutljivost za šum in to, da ni stabilizatorja.

Samsung Pro 815

Razred: Zelo zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 7,99 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-420 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,2-4,6; ostrenje 0,1 m-neskončno (3 cm makro); čas od 1/4000 do 30 s; doseg bliskavice 7 m, razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400, 800.

Cena: 194.990 tolarjev.

Prodaja: Anni, www.anni.si, (01) 58 08 00.

Za: Velika optična povečava, zelo velik zaslon LCD, hitro ostrenje, natančna samodejna belina.

Proti: Občutljivost za šum, nima optičnega stabilizatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji