Objavljeno: 8.3.2005 20:09 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2005 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Samsung ML-1520

Samsung pri prodaji tiskalnikov ni novinec, pri nas pa so tiskalniki tega izdelovalca na voljo šele dobro leto. Podjetje je poskrbelo za precejšen vrvež v spodnjem cenovnem razredu, saj se njihovi izdelki odlikujejo po ugodnem razmerju med ceno in kakovostjo. Model ML-1520 nadomešča kar dva tiskalnika tega izdelovalca: ML-1510 in ML-1710p. Gre za tiskalnik, namenjen predvsem osebni rabi. Kljub majhnim zunanjim meram ima predal, ne pladnja, celotno ohišje pa je na zadnji strani zaradi tega nekoliko podaljšano. Celota kljub temu deluje dokaj lično, le nekoliko preveč plastično. V predal lahko namestimo do 250 listov A4, poleg tega pa ima tiskalnik na voljo še ročni podajalec papirja, s katerim v tisk podamo posamezne liste ali kuverte.

Od predhodnikov se model po zunanjosti ne razlikuje, pa tudi pogled v tehnične značilnosti odkrije dokaj malo razlik. Hitrost tiskanja (14 strani A4 v minuti) je celo nekoliko nižja kot pri modelu 1710p. Je pa zato notranjost tiskalnika nekoliko zmogljivejša. Procesor deluje pri višjem taktu (150 MHz namesto 90 MHz), kar bo pospešilo obdelavo zahtevnejših dokumentov. Ločljivost tiskanja je še vedno 600 × 600 pik na palec, kar je dovolj za tiskanje besedila, grafično zahtevnejšim izpisom pa tiskalnik tako ni namenjen.

Pri namestitvi tiskalnika nismo naleteli na zaplete. Tudi med tiskanjem se izkaže, nekoliko mu lahko zamerimo le precejšnjo glasnost. Odtis besedila je dober, pri manjših podrobnostih nekoliko nerazločen. Nad odtisom bitne slike nismo bili navdušeni, a kaj več od tiskalnika z nizko ločljivostjo niti nismo pričakovali. Čas tiskanja ni v primerjavi s predhodnikoma prav nič boljši: za prvo stran je tiskalnik porabil 31 sekund, hitrost tiskanja pa je bila nato 15 strani na minuto (torej malenkost več, kot navaja izdelovalec). Nekoliko hitreje tiska iz Photoshopa ali Corel Drawa: za bitno sliko A4 je tako porabil 16 sekund.

Samsungov malček je eden najcenejših tiskalnikov na trgu, v primerjavi s predhodnikom pa so spremembe (hitrejši procesor) dokaj lepotne in se v praksi ne pokažejo. Tudi zanj tako velja, da gre za tiskalnik simpatične oblike, z dobrim odtisom besedila in nekoliko slabšim odtisom slik.

Samsung ML-1520

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 14 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal)+ podajalnik za posamezne liste; GDI; 8 MB.

Cena: 29.900 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 5,90 tolarja.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11; Lancom, www.lancom.si, (02) 330 01 00.

Za: Zelo ugodna cena.

Proti: Počasnejše tiskanje v postscriptnem načinu in pri tiskanju na obe strani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji