Objavljeno: 27.4.2021 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Maj 2021

Samsung Galaxy A72

Oblikovanje letošnje bere Samsungovih telefonov je spet med boljšimi (lepšimi). Njihova odločitev, da izboklino sistema kamer zlijejo z ohišjem, predstavlja elegantno rešitev za grbe, ki smo jih bili vajeni do zdaj. Pri seriji Galaxy S21 se izboklina zlije z robom telefona, pri tokratnem Galaxy A72 pa je zadnja stranica plastična in se kamere ne poravnajo z robom, a so vseeno ohranili lepši prehod. Rezultat je tako dovolj podoben dražjim sorodnikom, da tudi cenejšim napravam pripada nekaj dobre volje zaradi oblikovanja.

Tudi sicer je A72 kar dobro založen telefon, saj ima zelo dober zaslon OLED in Snapdragon serije 7 (obstaja tudi različica 5G tega telefona) je več kot dovolj za povprečnega uporabnika. Prav tako je dobrodošlo, da je tudi v srednjem razredu postalo sprejemljivo, da ima telefon šest gigabajtov pomnilnika.

Fotoaparat seveda ne dosega najboljših (tudi dražjih) telefonov, a se je presenetljivo dobro odrezal tudi v slabših svetlobnih pogojih. Pred pogledom v programsko opremo povejmo še, da je mat plastična zadnja stranica zelo kakovostna in res ne daje cenenega občutka. Več dražjih telefonov bi lahko poseglo po takšnih materialih, ker so na otip prijetni, bolj odporni na prstne odtise in lažje »preživijo« kakšen padec.

Vse skupaj žene Android 11, kar je pohvalno, in Samsung je končno obljubil večletno podporo za svoje telefone, tako da očitek o tem, da operacijskega sistema niso posodabljajo vestno, odpade. Vseeno pa ostaja njihova Android preobleka, ki je zadnjih nekaj let, ko so prešli na vmesnik One UI, dosti bolj prijazna uporabniku. Ostaja pa Samsungovo vztrajanje pri lastnih aplikacijah, ki jih je prednaloženih toliko, da zna marsikoga zmesti. Naštejmo le tiste, za katere nam ni bilo takoj jasno, čemu so namenjene: Samsung Members, Samsung Free, Samsung Global Goals, Območje AR. To so aplikacije, ki jih 99 odstotkov ljudi nikoli ne bo zagnalo ali uporabljalo, ker jih ne potrebujejo. A Samsung si pač ne more pomagati in »gradi« svoj ekosistem, da se lahko na sestankih pohvalijo, kako ne zaostajajo za konkurenco (predvsem Applom). Na koncu pa je to tisto, kar njihove telefone drži nazaj. A72, ki bi bil del Android One programa in bi imel manj prednastavljenih ter podvojenih aplikacij, bi bil hitro samoumevno priporočilo v tem cenovnem razredu. Tako pa je uporabnikom lažje svetovati, da poskusijo v tujini kupiti Pixel 4a, ki za manj denarja dostavi boljšo uporabniško izkušnjo in boljše fotografije, če so zadovoljni s kakšno lečo manj.

Samsung Galaxy A72

Hitrost delovanja: 7,5

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Operaterji.

Cena: 470 EUR

Za: Izdelava, oblikovanje.

Proti: Preveč prednastavljenih in podvojenih aplikacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji