Objavljeno: 10.3.2005 12:07 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Julij 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Samsung Digimax 430

Samsung s svojimi fotoaparati meri predvsem na spodnji del trga, njegovi izdelki pa sicer ne sodijo med najcenejše, se pa zato ponašajo z dokaj spodobno optiko. Poleg tega so bili med prvimi, ki so fotoaparate z zmogljivejšimi tipali (z več kot tremi megapikami) ponudili za manj kot 100 tisočakov. Model Digimax 430 ne sodi med najzmogljivejše izdelke tega izdelovalca, gre pa za dokaj kompakten in trden fotoaparat prijetne oblike s štirimilijonskim tipalom in trikratno optično povečavo. Kot zanimivost omenimo, da poleg štirimilijonske ločljivosti 2272 × 2704 pik ponuja tudi slikanje z 2048 × 1536 pikami, to pa je pri štirimiljonskih fotoaparatih redkost. V fotoaparat lahko vtaknemo kartice SD/MMC in MemoryStick (tudi MS Pro), tako da gre za enega redkih fotoaparatov, ki ponuja podporo več kot enemu formatu kartic, in tudi enega redkih (razen Sonyjevih izdelkov, seveda) s podporo Sonyjevim karticam MemoryStick.

Objektiv Digimaxa 430 zmore trikratno optično povečavo, ki v 35-milimetrskem formatu leica ustreza goriščni razdalji med 37 in 104 milimetri. Svetlobna jakost objektiva se giblje med največ 2,9 v širokokotnem položaju do 4,8 pri največji optični povečavi. Fotoaparatu lahko nastavimo svetlobno občutljivost tudi ročno, na voljo pa so vrednosti ISO 100, 200 in 400. Ročnega nastavljanja zaslonke in osvetlitvenega časa ni, lahko pa nastavljamo temperaturo bele barve, pri čemer nam fotoaparat ponudi tudi pet prednastavljenih možnosti. Fotoaparat omogoča tudi zajem videoposnetkov z ločljivostjo največ 640 × 480 pik, pri čemer ima posnetek 30 slik na sekundo, pri dolžini snemanja pa smo omejeni le z zmogljivostjo pomnilniške kartice.

V praksi se novi Samsung odreže povprečno. Fotografije so pri močnejši svetlobi med boljšimi, v slabših svetlobnih razmerah pa je zaradi večje svetlobne občutljivosti slika nekoliko zrnata. Ostrenje v slabših svetlobnih razmerah ni najbolj natančno: pogosto se zgodi, da aparat nekoliko nenatančno oceni razdaljo do slikanega predmeta. Tudi v makro načinu je ostrenje nekoliko nenatančno, še posebej, ko se približamo meji petih centimetrov, kar je najmanjša razdalja, pri kateri naj bi fotoaparat zmogel izostriti sliko predmeta.

Samsung je z novim Digimaxom, ki po ugodni ceni ponuja štiri megapike in povsem spodobne zmogljivosti, dobil močno orožje v spodnjem cenovnem razredu, kjer je bitka s konkurenti največja. Pri fotoaparatu bi si poleg nekoliko natančnejšega ostrenja morda želeli tudi več vpliva na slikanje z ročnim nastavljanjem nekaterih lastnosti (kar omogočajo npr. Canonovi fotoaparati iz družine Powershot A), vendar bodo to pogrešali le zahtevnejši uporabniki, njim pa navsezadnje niti ni namenjen.

Samsung Digimax 430

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,87 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37-104 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,9-4,8; ostrenje 0,8 m-neskončno (5-80 cm makro); čas od 1/2000 do 16 s; doseg bliskavice 0,3 do 3 m; razpon ISO: samodejna, 100, 200, 400.

Cena: 60.900 tolarjev.

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si, (04) 236 64 70.

Za: Ugodna cena, podpora dvema formatoma kartic (SD/MMC in MS).

Proti: Omejene zmožnosti ročnega nastavljanja, ostrenje v slabših svetlobnih razmerah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji