Objavljeno: 30.9.2007 11:08 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2007 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Samsung CLX-3160 FN in CLX-2160N

Samsungova dvojčka novinca v razredu večopravilnih laserskih tiskalnikov se med seboj razlikujeta predvsem po tem, da ima model 3160FN tudi faks in s tem podajalnik za optično branje. Oba pa sta opremljena tudi z omrežnim vmesnikom, kar pomeni, da sta kakor nalašč za manjše pisarne.

CLX-2160 oglašujejo kot najmanjši večopravilni laserski tiskalnik in to mere potrjujejo. CLX-3160 je v vseh smereh nekoliko večji, največ seveda v višino, saj je videti, kot da so na manjšo napravo le dodali enoto za podajanje listov. Oba imata spodaj predal za papir, v katerega lahko spravimo do 150 listov, na voljo je tudi podajalnik za posamezne liste. Na zgornjem robu imamo zaslon stanja in nekaj tipk za nastavitev naprav, dražja naprava ima še številčnico za delo s faksom. Pod omenjenimi tipkami je odlagalnik, na katerem lahko pustimo do sto natisnjenih listov. Pri obeh je na voljo tudi vhod USB za neposredno tiskanje iz fotoaparatov, kar bomo pri laserskih tiskalnikih sicer redko potrebovali, sploh ker gre za stroja, namenjena predvsem pisarnam. Lahko pa zato tiskamo neposredno iz ključa USB, nanj lahko tudi shranimo dokumente iz optičnega bralnika.

Tiskalni del je pri obeh enak, nazivna hitrost je šestnajst črno-belih strani na minuto oziroma štiri strani, če tiskamo v barvah. Številke bodo kar držale, saj je izmerjena hitrost črno-belih strani slabih štirinajst strani na minuto (13,8), barvni tisk pa je opazno počasnejši. Petdeset strani dolg besedilni dokument se natisne v treh minutah in šestinštirideset sekundah, petnajst strani dolgo besedilo pa v minuti in šestnajst sekundah. Tiskanje datotek v formatu PDF je počasnejše, za dvajset strani naše revije je treba skoraj pet minut in pol (natančneje pet minut in sedemindvajset sekund), seveda v barvah. Za našo testno datoteko v Corelovem vektorskem formatu CDR zadostuje petindvajset sekund, za Photoshopov PSD pa štiriinštirideset sekund. Pri kopiranju smo namerili devetintrideset sekund za pet črno-belih kopij enega lista, za pet barvnih kopij pa minuto in šestinštirideset sekund. CLX-3160 s podajalnik zmore pet strani prekopirati v eni minuti. Hitrostno sta torej nekako v povprečju med tovrstnimi napravami.

Tudi pri kakovosti tiska sta napravi nekako v povprečju. Besedilo je še kar dobro, podrobnosti solidne, tudi barve so lepe in pravilne. So pa prehodi nekoliko slabši, zlasti sivinski. Ti so pretemni, saj je že pri šestdesetih odstotkih črne barve natisnjeno povsem črno, ne pa temno sivo, kot bi moralo biti. To velja za barvni prostor CMYK, ko pa uporabimo le CMY (torej brez črne barve), teh težav ni. Menimo, da gre za slabo nastavljen gonilnik. Kopije so sicer dobre, le črno-bele so malce pretemne.

Namestitev gonilnikov je hitra in preprosta, podobno lahko rečemo tudi za njihovo uporabo. Tudi sicer je delo z napravama preprosto, le menuji na samih napravah bi lahko bili preprostejši. Med gonilniki najdemo le GDI, ni pa postscriptnega, a ga pisarniški delavci gotovo ne bodo pogrešali. Cena natisnjenih črno-belih strani ni pretirana, slabe tri cente na stran, je pa zato cena barvnega izpisa kar visoka, štirinajst in pol centa na stran. Cene samih naprav niso pretirane, je pa razlika med obema kar opazna. Če nam je bistveno tiskanje in bomo kopiranje, optično branje in faksiranje uporabljali le občasno, je CLX-2160N nedvomno boljša izbira.

Samsung CLX-2160 N

Kaj: Barvni laserski tiskalnik, kopirni stroj, optični barvni bralnik.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (osnovni barvni),

Ločljivost: 2400 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 16 strani na minuto ČB, 4 strani na minuto barvno.

Tehnične lastnosti: 150 listov (predal), GDI, 128 MB pomnilnika.

Cena: 513 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,9 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 14,5 centa.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si; Lancom, www.lancom.si.

Za: Cena tiskalnika.

Proti: Pretemni sivinski prehodi, majhna zmogljivost podajalnika, ni podajalnika listov za branje.

Samsung CLX-3160 FN

Kaj: Barvni laserski tiskalnik, kopirni stroj, optični barvni bralnik, faks.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (osnovni barvni).

Ločljivost: 2400 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 16 strani na minuto, 4 strani na minuto barvno.

Tehnične lastnosti: 150 listov (predal), GDI, 128 MB pomnilnika.

Cena: 599 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,9 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 14,5 centa.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si; Lancom, www.lancom.si.

Za: Podajalnik listov.

Proti: Pretemni sivinski prehodi, majhna zmogljivost podajalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji