Objavljeno: 30.9.2007 11:08 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Samsung CLP-650N

Samsungov CLP-650N je značilni predstavnik barvnih laserskih tiskalnikov, namenjenih predvsem pisarniškim okoljem. Opremljen je z omrežnim vmesnikom (seveda je na voljo tudi USB), najdemo pa celo vzporedni vmesnik, ki iz teh naprav vse bolj izginja. Po velikosti sodi nekako v zlato sredino, svoje mesto lahko najde tudi na kaki mizi, saj tega masa devetindvajset kilogramov ne omejuje. Zna pa biti tiskalnik malce moteč zaradi pogoste samonastavitve oziroma, kakor pravijo v Samsungu, "adjusting registration". Ta ni ravno najtišja, pa tudi sicer tiskalnik ni med tišjimi.

Na prvi pogled je lepo oblikovan, čeprav hitro opazimo nerodno postavitev vtičev in vrat. Tako imamo na desni strani vrata za dostop do barvil, na levi je vtič za napajalnik, zadaj pa so priključki za priklop na računalnik. Tako napravo stežka potisnemo ob karkoli, ob straneh namreč potrebujemo nekaj več prostora. Spodaj je predal za 250 listov, dokupimo lahko predal za dodatnih 500. Na desni strani je na voljo večnamenski podajalnik, ki zmore do sto listov. Zgoraj je odlagališče za natisnjeni papir, v Samsungu trdijo, da prenese do 250 natisnjenih strani. Naprava je opremljena z 256 MB pomnilnika, kar je sicer razmeroma veliko, številko pa lahko za doplačilo podvojimo.

Hitrost tiskalnika je razmeroma dobra; navedenih štiriindvajset strani na minuto sicer po naših preizkusih ne doseže, ni pa daleč od njih. Po naših meritvah je petdeset strani dolg dokument natisnil v dveh minutah in enainštirideset sekundah, kar pomeni hitrost 19,9 strani na minuto. Obljublja enako hitro tiskanje barvnih in črno-belih strani. Tu je res med hitrejšimi, čeprav trditev o enako hitrem črno-belem in barvnem tiskanju ne drži povsem. Devet strani dolg poslovni dokument z barvnimi grafikoni natisne v razmeroma hitrih enainštirideset sekundah, pri trikratnem tisku tega poročila pa potrebuje le štiri sekunde več kot minuto in pol; to pomeni hitrost skoraj osemnajst strani na minuto. Photoshopovo bitno sliko pri privzeti kakovosti natisne v dvajsetih sekundah, če uporabimo postscriptni gonilnik, pa si vzame opazno dalj časa, sedemintrideset sekund. Podobno je pri Corelovi datoteki; z gonilnikom PCL jo natisne v petnajstih sekundah, s postscriptnim gonilnikom pa v dvajsetih. Vse te številke so nad povprečjem v tem razredu.

Pri kakovosti odtisa se tiskalnik odreže povprečno. Tiskanje besedila je sicer dobro, kar od laserskega tiskalnika tudi pričakujemo. Podobno kot pri večnamenskih napravah CLX-2160 in CLX-3160 je tudi tu sivinski prehod bistveno pretemen. Že pri petdeset odstotkih črne barve je tisk povsem črn, to pa v praksi pomeni, da bomo podrobnosti hitro izgubili. Tako kot pri prej omenjenih napravah tudi tu ne moremo določiti ločljivosti DPI, na voljo imamo poleg slabše še "navadno" in "najboljšo" kakovost. Med slednjima ni opaziti hudih razlik. Pri gonilnikih lahko izbiramo med GDI, PCL6 in že omenjenim postscriptnim.

CLP-650N je torej tiskalnik za srednje velike in majhne pisarne, kjer je hitrost tiskanja dokumentov pomembnejša od kakovosti. Cena je glede na zmogljivost nekako povprečna, je pa cena izpisa (zlasti črno-belega) zelo nizka, le dober cent. Edino, kar smo zares pogrešali, je bila enota za tiskanje na obe strani, ki pride pri taki pisarniški napravi zelo prav.

Samsung CLP-650N

Hitrost: 10.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 7.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni, vzporedni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 2400 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 24 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), 100 listov (večnamenski podajalnik); PCL6, PostScript; 256 MB.

Cena: 450 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,2 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 8,9 centa.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si; Lancom, www.lancom.si.

Za: Hitrost, cena črno-belega izpisa.

Proti: Pretemni sivinski prehodi, ni enote za tiskanje na obe strani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji