Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Februar 2009 | Teme: GPS

S prstom po zemljevidu

Kaj storite, preden se odpravite v neznani kraj? Vnesete lokacijo v GPS, seveda! Kaj pa, če tega dosežka tehnike ne uporabljate? Ali če bi si radi že vnaprej ogledali, kje se boste vozili? Potem se, seveda, odpravite v internet.

Zemljevidi, ceste, poti - vse to se je v zadnjih nekaj letih preselilo iz dragih programov v internet. Še bolje - obenem je dostop do vseh teh podatkov postal prost, ponudnikov, ki s svojimi zemljevidi dobro pokrivajo Slovenijo, pa je iz leta v leto več. Usedli smo se torej in poiskali sedem spletišč, ki omogočajo iskanje poti med poljubnimi lokacijami v Sloveniji, odpeljali pa nas bodo tudi drugam po svetu. Pa pri tem ne mislim na spletišča, ki znajo potegniti ravno črto od Ljubljane do Celovca in reči "poiščite najbližjo cesto, ki sledi tej povezavi!" Ne, dandanes lahko po internetu izračunate pot od Nožeda do Mladinske ulice 7 v Gornji Radgoni (279 km, tri ure in deset minut). Ali pa od doma do gostilne, ki je za vogalom, če vam je ravno kaj do tega.

Ugotovili smo, da so zemljevidi Slovenije v vseh sedmih rešitvah praktično enaki - vsi imajo iste pomanjkljivosti in napake, recimo to, da me vedno poskušajo odpeljati čez Cankarjev Klanec, do katerega naj bi od moje hiše vodila lepa cesta. Pa je ni, prisegam, čeprav je vrisana v vse zemljevide od uradnega geodetskega naprej. A ker popolnoma enako neumnost poskuša narediti tudi AdriaRoute in z njim večina GPS napravic, tega spletnim zemljevidom ne moremo šteti prav v zlo.

Takih napakic je na slovenskih zemljevidih verjetno še cela množica, a poišče naj jih vsak sam. Kakšnih bolj očitnih in v oko vpadajočih pa nismo našli, zato lahko rečemo, da je prav vseh sedem ponudnikov uporabnih za navigacijo po Sloveniji. Razlikujejo se seveda po uporabniških vmesnikih oziroma, kot bi dandanes lepo rekli, po uporabniški izkušnji. Pa si jih oglejte skupaj z nami. Razvrstili smo jih po abecedi.

Google Maps

Google Maps

Naslov: maps.google.com.

Podjetje: Google, www.google.com.

Za: Dinamično prilagajanje poti, iskanje po lokacijah, ki so jih vnesli uporabniki.

Proti: Ne ve, da je plačevanje cestnin v Sloveniji pavšalno, ne da se natisniti navodil in zemljevida hkrati, površna navodila.

Googlov vmesnik je enostaven. Odpravite se na maps.google.com in vpišete naslov. Nato izberete enega od zadetkov (če jih je več) in se odločite, ali bo to začetna ali končna točka poti. V okence vpišete še naslov drugega konca poti, spet potrdite zadetek (če jih je več) in Google izračuna ter prikaže pot. Z manjšo pomanjkljivostjo - drugega dela ne morete izvesti v Operi. Eh, ta internetna združljivost :(

Hkrati z zemljevidom poti Google izračuna tudi navodila za navigacijo in jih prikaže v oknu na levi. Navodila so občasno nenatančna ('zavijte levo'), brez označbe ceste ali kraja, proti kateremu se peljemo. Ne verjamem, da je mogoče od mene do smučišča na Starem vrhu res priti v samo dvanajstih korakih ...

Od Borovnice do Starega vrha brez uporabe avtocest.

Za premikanje po zemljevidu uporabljamo miško - z levo tipko zemljevid primemo in vlečemo, desni klik prikliče prikazni menu, na katerem lahko dodajate vmesne točke, (levi) dvojni klik pa centrira zemljevid na mestu klika in ga poveča. Če kliknete seznam z navodili, se na mapi pokaže izbrano križišče. Določite lahko, naj se pot izogiba avtocestam, ali pa popolnoma prepoveste potovanje po cestah, za katere je treba plačati cestnino. Podatki so sicer malo zastareli in tako Google Maps še ne ve, da je treba v Sloveniji imeti vinjeto za vse avtocestne odseke. Če se hočemo odpraviti z Vrhnike v celovško Ikeo brez plačevanja cestnine, nas mirne duše napoti na ljubljanski avtocestni obroč.

Najbolj zanimiva in koristna funkcija Google Maps pa je dinamično prilagajanje in izračunavanje poti. Poljubno mesto na poti kliknete z miško in ga začnete vleči na drugo mesto, Google Maps pa v realnem času izračunava novo pot, ki poteka skozi novo točko (ali kar najbliže nje), in jo tudi riše na zemljevidu. Prav neverjetno za program, ki je napisan v javascriptu in deluje v brskalniku! Tako se lahko v primeru iz prejšnjega odstavka hitro prepričamo, da naj gre skozi Horjul na Dobrovo, od tam na Gunclje (mimogrede - sploh nisem vedel, da je tam kakšna cestna povezava), tam pa spet zavije na avtocesto, se izogne cestninski postaji pri Brniku skozi Vodice in se spet vrne na avtocesto. No, ja, nihče ni popoln :)

Drugih možnosti ni kaj dosti. Namesto cestnega zemljevida lahko prikažemo satelitski posnetek ali reliefni zemljevid. Pot zna izračunati le za avto, POI pa ne pokrivajo Slovenije. Zato pa lahko iščemo po lokacijah, ki so jih vnesli uporabniki. Napišete, recimo, 'Monitor, Ljubljana, Slovenija' in Google Maps vas bo odpeljal do uredništva, čeprav ne veste, da smo na Dunajski cesti 51 (no, zdaj veste).

Od starih jugoslovanskih republik je Hrvaška dobro pokrita, vnesene so tudi trajektne povezave, Srbije, Bosne, Črne gore in Makedonije pa še ne obvlada najbolje, vnesene so le največje ceste.

Live Search Maps

Live Search Maps

Naslov: maps.live.com.

Podjetje: Microsoft, www.microsoft.com.

Za: Dobra navodila za navigacijo.

Proti: Iskanje po ulicah in hišnih številkah ne deluje, ne zna izračunati povezav skozi Srbijo in Črno goro.

Ko smo se začeli ukvarjati z drugim od "velikih" (Live Search Maps je ustvaril Microsoft), nas je takoj zbodlo v oči to, da program ne zna iskati po ulicah in hišnih številkah. Vpišete, recimo, "Dunajska 51 Ljubljana Slovenia", pa ne najde nič. Dobro, to se da prenesti, saj dobro vemo, kako ažurni so Američani, kar se tiče majhnih državic iz nekdanjega vzhodnega bloka - a glej ga, zlomka - če zemljevid povečamo na mestu, kjer domuje Monitor, kliknemo z desno tipko in s prikaznega menuja izberemo "Drive from here" (slovenščine Microsoftov vmesnik še ne pozna), se v okencu za izbiro začetka poti pokaže "near 51 Dunajska Cesta, Ljubljana 1000, Slovenia". Live Maps torej pozna slovenske ulice in hišne številke, samo iskati ne zna po njih!

Live Search Maps ne pozna cest v Srbiji in Črni gori.

Če Live Maps odpustimo to neumnost, pa ugotovimo, da se prav dobro izkaže. Po Sloveniji najde dobre poti, izstopajo pa navodila, ki so ravno prav dolga in dobro ubesedena. Do mojega priljubljenega smučišča me je Live Maps odpeljal v 42 korakih, na koncu pa dodal: "Če ste prispeli v Rovte v Selški dolini, ste šli predaleč", oziroma angleški ekvivalent tega.

Vmesnik je skrajno podoben Googlovemu. Desni klik premakne zemljevid, dvojni klik ga poveča, desni prikaže prikazni menu. Ko klikneš v navodila, se prikaže izbrano križišče. Natisnemo lahko navodila in zemljevid (ali oboje hkrati), ob zemljevidu pa program natisne tudi povečan zemljevid okoli začetne in končne točke poti, pa tudi okoli vseh vmesnih točk, če smo jih dodali.

Ko smo raziskovali pokritost bratskih republik, nas je presenetilo, da program ne zna iskati poti po Srbiji in Črni gori. Mesta v teh republikah pozna in jih zna najti na zemljevidu, ne zna pa poiskati poti skozi njih. Z veseljem nas bo odpeljal od Ljubljane do Skopja in naprej po Makedoniji, a tja se bomo morali odpraviti s trajektom - do Ancone in nazaj na balkansko obalo.

Če k naštetemu prištejemo še to, da se Live Maps ne zna izogibati avtocestam, je verjetno jasno, da ne bo prva izbira večine slovenskih uporabnikov.

Map24

Map24

Naslov: www.si.map24.com.

Podjetje: NAVTEQ, www.navteq.com.

Za: Natančno nastavljanje parametrov poti.

Proti: Neberljiva navodila za navigacijo, za polno funkcionalnost mora biti nameščena java.

Map24 je spletišče podjetja NAVTEQ, ki se sicer ukvarja predvsem s pripravo zemljevidov in urejanjem navigacijskih podatkov, poleg tega pa so pripravili tudi spletišče, na katerem lahko preizkusimo, kaj vse njihovi zemljevidi podpirajo. Spletišče je popolnoma prevedeno v slovenščino.

Map24 zna iskati po ulicah in hišnih številkah, če točnega zadetka ne najde, pa včasih skoči na ulico, ki je vtipkani blizu po imenu. Bodite torej pozorni, da vas navodila ne bodo odpeljala na popolnoma napačen konec sveta. Navigacija po zemljevidu je drugačna kakor pri konkurentih - levi klik zemljevid centrira okoli izbrane točke, z desno tipko zemljevid vlečemo, z levo pa povečujemo, in sicer tako, da "narišemo" pravokotnik, ki nas zanima. Odlično in enostavno. Na desnem kliku imamo seveda pripet prikazni menu, na katerem lahko nastavimo začetno/končno točko poti ali dodamo vmesne točke.

V Map24 lahko izpis poti natančno prilagajamo svojim potrebam.

Nastavljanje parametrov, ki vplivajo na računanje poti, je odlično. Izberemo lahko, ali želimo pot izračunati za vozilo ali pešca, izogibamo se lahko cest s cestninami, a pozor - tudi Map24 meni, da je treba v Sloveniji plačati le nekatere avtocestne odseke in vas mirne duše napoti na ljubljanski avtocestni obroč. Če izračunavamo pot vozila, lahko spremenimo hitrostne parametre (povprečna hitrost na hitrih cestah in podobno), to pa vpliva na izračun časa poti. Določimo lahko tudi, ali se želimo voziti s trajektom in še kaj.

Na voljo je tudi "prelet" poti. V bistvu gre za animacijo potovanja - majhen krogec se premika po poti, zemljevid pa se premika, tako da je krogec vedno na sredini (no, približno). Animacijo lahko zaustavimo, se vrnemo malo nazaj, spet poženemo, preskočimo nezanimive odseke (sto kilometrov avtoceste) ... Možnosti izpisa so podobne kakor v Live Maps. Izpišemo lahko samo navodila, navodila z zemljevidom ali pa navodila, zemljevid in povečan začetek/konec poti ter vmesne točke.

Navodila so srednje natančna, a izredno neberljiva, saj so polna napak v obliki nekakšnih makro ukazov. Takole: "Leave DAT_UNDEF Dunajska Cesta and turn left into DAT_UNDEF Turnerjeva Ulica. Stay on for 312 m." Ja, vmesnik je slovenski, navodila pa ne. Poleg tega nima enostavnega načina za obrnitev poti. Če bi se radi z neznanih koncev sveta tudi vrnili, boste morali pot vnesti dvakrat.

Od naših jugovzhodnih sosed je Hrvaška dobro pokrita, v preostalih bratskih republikah pa pozna le večje ceste. Čeprav so zemljevidi enaki kakor v Live Maps, zna Map24 računati poti po Srbiji in Črni gori.

MonolitMap

MonolitMap

Naslov: www.monolitmap.si.

Podjetje: Monolit, www.monolit.si.

Za: Zelo sveži podatki.

Proti: Kar preveč natančna navodila za navigacijo, nimamo vpliva na računanje poti.

Med brskanjem po kartografskih spletiščih smo naleteli na povsem slovenski izdelek MonolitMap. Za kartografijo so, tako kot v večini primerov, poskrbeli v podjetju NAVTEQ, za programsko opremo pa stoji Monolit, slovensko podjetje, ki se ukvarja s sledenjem vozil in s tem povezanimi področji. Čeprav je vir zemljevidov enak kakor v Map24 in Live Maps, so zemljevidi bolj sveži. V njih je, denimo, že vrisan slavni šentviški tunel.

MonolitMap ima vgrajeno le eno polje za iskanje lokacije. Vanj vpišemo ulico, hišno številko in kraj, potem pa med (morebitnimi več) zadetki izberemo enega, desno od njega kliknemo ikonico in določimo, ali gre za začetek, konec ali vmesno točko. Elegantno.

Navigavija je dobro izvedena. Privzeto z levo tipko premikamo zemljevid, a le klik orodjarne (vgrajene v spletno stran) in levo tipko lahko uporabimo za povečevanje z oknom. Na desni je vedno pripet prikazni menu, z dvojnim klikom pa zemljevid centriramo okoli izbrane točke in ga hkrati povečamo.

Navodila se prikažejo na skrajni desni in so zelo nadrobna. Za pot od Vrhnike do Starega vrha jih je program naračunal kar 60. A hkrati so navodila preveč razdrobljena, kar nekaj postavk je vrste "peljite nekaj sto metrov po tej in tej cesti, nato pojdite naravnost na ..." Hja, če gremo naravnost, potem tega verjetno ni treba vedno poudarjati? Poljuben korak navodil lahko z miško potegnemo na zemljevid. MonolitMap bo nato prikazal izbrani odsek in ga obarval.

Možnosti vplivanja na izračun poti ni kaj dosti, izberemo lahko le najkrajšo ali najhitrejšo pot. Ne moremo si izbrati izogibanja avtocestam ali še česa bolj zapletenega. Je pa zato na voljo animacija, ki prikaže našo pot. A tudi ta je dokaj rudimentarna. Lahko jo le zaustavimo in spet poženemo, ne moremo pa se vrniti nazaj ali preskočiti kakšnega odseka. Poleg tega je prikaz na hitrih cestah tako hiter, da nalaganje zemljevida ne dohaja animacije in dostikrat v okencu vidimo le cesto, ne pa tudi pokrajine, po kateri se peljemo.

Pokritost nekdanjih jugoslovanskih republik ne preseneti. Zemljevidi Hrvaške so natančni, v drugih državah pa so vnesene le pomembnejše ceste.

Zemljevidi v MonolitMap so zelo sveži.

Telefonski imenik Slovenije

Telefonski imenik Slovenije

Naslov: tis.telekom.si.

Podjetje: Telekom Slovenije, www.telekom.si.

Za: Iščemo lahko po imenih oseb in podjetij.

Proti: Počasen, vsebuje le Slovenijo, možnosti načrtovanja poti so le osnovne.

V našem pregledu seveda nismo mogli izpustiti spletišča, ki je prvo prineslo načrtovanje poti po Sloveniji. Telefonski imenik je znal iskati poti najprej le v programski različici, kmalu pa so te zmožnosti preselili tudi v internet. Kar takoj pa omenimo, da TIS v našem pregledu nastopa nekako zunaj konkurence - možnosti načrtovanja poti so le osnovne in niti od daleč ne dosegajo funkcionalnosti drugih spletišč, a to je na neki način razumljivo, saj gre ne nazadnje za telefonski imenik in ne za kartografsko spletišče.

Možnosti načrtovanja poti v telefonskem imeniku so le osnovne.

Raba je enostavna - v imeniku poiščemo začetno in končno točko poti, TIS izračuna pot in to je to. Malce lahko na izračun vplivamo z izbiro najhitrejše ali najkrajše poti, pa še preferenčno uporabo avtocest lahko vključimo ter izberemo pešačenje namesto avtomobilskega prevoza, a s tem se opis spletišča tudi konča. Če kliknemo segment navodil, se ne zgodi nič. Vmesnih točk ne moremo dodati. Tiskanja ni. Sosednjih držav ni. Ah, in vmesnik je neverjetno počasen. Vsaka malenkost, ki jo spremenimo, sproži nekajsekundno do nekajdesetsekundno čakanje na odziv strežnika.

Res pa je, da je Telekomov zemljevid kljub temu nadvse uporaben dodatek k telefonskemu imeniku. Pa še navodila, ki jih program izdela, so ravno prav natančna in lepo berljiva.

ViaMichelin

ViaMichelin

Naslov: www.viamichelin.com.

Podjetje: ViaMichelin, www.viamichelin.com.

Za: Odlično prilagajanje poti, izračun cene poti, podatki o hotelih in restavracijah iz Michelinovega vodiča.

Proti: Slabi opisi, čudni izračuni, nima podatkov o hotelih in restavracijah za Slovenijo.

Pa smo prišli do staroste spletnega računanja poti. ViaMichelin je seveda tesno pobraten z Michelinom in njihovim popotnim vodičem, zato smo upravičeno pričakovali dobre zemljevide in obilico dodatnih podatkov. Dobili smo vse to, pa še spletni vmesnik, popolnoma drugačen od konkurence. Osnova je zemljevid, vse drugo pa je predstavljeno z okni, ki "plavajo" nad zemljevidom. Vse drugo - tudi reklame, teh je na trenutke kar moteče preveč.

Predstavljajte si naše presenečenje, ko smo se poskusili po tem zemljevidu premikati. Z levo tipko vlečemo zemljevid. Z desno tipko, hmm, z desno tipko ne naredimo čisto nič. No, pa dvojni klik. Hej, tudi ta ne deluje! Videti je, da ViaMichelinovi programerji ne spremljajo kaj dosti vmesnikov, ki jih izumljajo drugi. Ali to ali pa so ugotovili, da povprečen uporabnik več kot enostavnega vlečenja zemljevida tako ali tako ne zna uporabljati. No, vsaj povečava z oknom je dokaj enostavno dosegljiva z ikono, ki se skriva tik nad drsnikom za nastavljanje povečave.

Vnesemo lahko začetno in končno točko in le do dve vmesni točki. Pomembna križišča na izračunani poti so označena s številkami (kako program izbere "pomembna" križišča, nam ni uspelo ugotoviti) - ko tako ikonico kliknemo, se pokaže okno s povečanim križiščem.

ViaMichelin je izračunal "zanimivo" pot na morje.

Možnosti prilagajanja poti je veliko. Določimo lahko prednost hitrih cest, se izognemo plačljivim cestam (da, ViaMichelin že ve za vinjete), se izognemo trajektom, vlakom in mejnim prehodom. Izberemo lahko najhitrejšo, najkrajšo, najbolj ekonomično, najbolj razgledno ali pa kar - priporočeno pot. ViaMichelin izračuna tudi ceno poti in pri tem upošteva ceno bencina (ali nafte ali plina, vse je nastavljivo), strošek cestnin (ve, da najcenejša vinjeta v Sloveniji stane 35 evrov) in celo strošek obrabe avtomobila, če ga vnesemo.

Izpis je dober. Poleg zemljevida, navodil in povečave zemljevida okoli začetne in končne točke lahko vključimo tudi zemljevide pomembnih križišč, in to vsakega posebej. Če se nam torej zdi, da se bomo na nekem odcepu verjetno izgubili, lahko natisnemo natančen zemljevid tistega mesta. Če se je ViaMichelin odločil, da je tisto križišče pomembno, seveda ...

Žal ViaMichelin vsaj v Sloveniji popolnoma odpove pri izdelavi opisa poti. Opisi so prekratki in brez vseh koristnih informacij. Na smučišče naj bi se pripeljal takole: "Zapustite Vrhniko. Pojdite na cesto 407. Zavijte levo. Zavijte levo na 407. Zavijte desno. Prispeli ste." Prosim???

Hrvaška je razmeroma dobro pokrita, drugi deli stare Jugoslavije pa niti ne. Vnesene so le največje ceste, in še teh je manj kakor pri konkurentih. Pa tudi po Hrvaški je računanje poti včasih rahlo čudno - ko sem hotel do Zadra, me je program napotil na Rijeko, potem po avtocesti do Bosiljeva in nazaj po avtocesti v Zadar. Hja, tudi tako se da, se strinjam, a optimalna ta povezava ravno ni.

Pomembne del Michelinovega spletišča so podatki o restavracijah in hotelih, "okrašenih" z Michelinovimi zvezdicami, a ker takih v Sloveniji še ni, je tudi ta del ViaMichelina za nas pretežno neuporaben - če se seveda ne boste vozili po tujini.

Yahoo! Maps

Yahoo! Maps

Naslov: maps.yahoo.com.

Podjetje: Yahoo, www.yahoo.com.

Za: Prilagajanje poti z vlečenjem.

Proti: Nobenih prilagajanj načina izračuna poti, razdalje le v miljah.

Za konec si oglejmo še tretjega od velikih internetnih treh - Yahoo. Tudi njihov zemljevid je že pridobil podatke o slovenskih ulicah in hišnih številkah in za razliko od Microsoftovega zna po njih tudi iskati. Spremljajo tudi izdelke konkurence, zato je najnovejši Yahoo! Maps pridobil možnost prilagajanja poti z vlečenjem. Je pa za razliko od Googleve rešitve pri Yahooju ta možnost pretežno uporabna. Ko začnemo vleči pot, ne dobimo na zaslon sprotno izračunane spremenjene poti, temveč vlečemo le nekakšno krivuljo, ki gre od začetne do končne poti skozi izbrano točko. Šele ko mišji gumb izpustimo, Yahoo! Maps izračuna novo pot, in to ponavadi popolnoma drugje, kot smo si predstavljali.

Prilagajanje poti v Yahoo! Maps.

Uporabniški vmesnik je skromen, na voljo so nam le običajno vlečenje, povečava z dvojnim klikom in majhen prikazni menu. Povečavo zemljevida spreminjamo z drsnikom, ki pa je obrnjen ravno nasprotno kakor pri vseh drugih (večja povečava je spodaj) in to je vsaj na začetku moteče. Natisnemo lahko navodila, navodila z zemljevidom, samo zemljevid ali pa zemljevid s povečanim delom okoli začetne in končne točke.

Pri Yahoo! Maps nas je najbolj zmotila popolna odsotnost nastavitev. Razdalje zna prikazovati le v miljah, izbiranja med najkrajšo/najhitrejšo potjo ni, glede vožnje po avtocestah se ne moremo zmišljevati nič ... Hrvaška je dobro pokrita, v ostanku bratskih republik pa pozna le največje ceste.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji