Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2013

Robotova nova oblačila

Ena glavnih privlačnosti mobilnega operacijskega sistema Android so zaganjalniki, s katerimi pregovorna prilagodljivost pametnega telefona z Googlovo programsko opremo dobi krila. Medtem ko tekmeci snujejo prve posnemovalnike znotraj lastnih mobilnih sistemov, je v Googlovem okolju na voljo že nova garda priljubljenih pripomočkov.

Zaganjalniki so prilagojeni uporabniški vmesniki, ki osnovni Android predrugačijo do nerazpoznavnosti. O najbolj znanih tovrstnih popolnih preobrazbah v preteklosti smo v Monitorju že pisali, med drugim smo obdelali LauncherPro, GO Launcher EX in ADW.Launcher, vendar odtlej mineva že drugo leto, to pa je na mobilnem področju praktično cela večnost. Medtem so izdelovalci telefonov svoje preobleke pripeljali do dovršenosti (Samsung TouchWiz, HTC Sense), nekateri od velikanov pa predstavili svoje videnje smeri, v katero pluje Android (Facbook Home). Ponudba zaganjalnikov na tržnici Play se je razširila, izdelki v vrhu ponudbe zamenjali.

Uporabniki radi posegamo po zaganjalnikih. Nekateri si želimo drugačnosti, drugi mimohoda tovarniških omejitev, ki preskoči izdelovalčeve predhodno nameščene zamisli brez potrebe po korenskem dostopu ali uporabi alternativnega ROMa. Razvijalci teh pripomočkov se pričakovanj uporabnikov vse bolj zavedajo, zato so njihovi izdelki vedno bolj skladni z njimi. Še vedno velja, da je dober zaganjalnik tisti, ki se zlije z okolico in nam neopazno olajša vsakdanje delo z mobilno napravo. Aplikacija, ki ve, da ni zvezda šova.

Action Launcher Pro je žival posebne vrste. Inovativni zaganjalnik ima tri bistvene zmožnosti, ki ga v hipu ločijo od množice. Prva priročna različnost je seznam aplikacij, ki ga prikličemo s potegom prsta z levega roba zaslona proti sredini. Seznam je urejen po abecedi in omogoča hiter skok do želenega programa ali pripomočka. Če je aplikacij preprosto preveč, da bi iskali iglo v kopici sena zgolj s priloženim abecednim kazalom, uporabimo osnovni zaslon prilepljenega iskalnika. Slednji zna poleg aplikacij poiskati tudi stike, glasbo in še kaj.

Priročen seznam nameščenih aplikacij nam je ob uporabi zaganjalnika Action Launcher na voljo v vsakem trenutku.

Priročen seznam nameščenih aplikacij nam je ob uporabi zaganjalnika Action Launcher na voljo v vsakem trenutku.

Druga velika posebnost akcijskega zaganjalnika so posebni imeniki. Imenike sestavljamo z združevanjem sorodnih aplikacij, tako da jih zmečemo drugo vrh druge. Action Launcher samodejno naredi mapo, ki jo po želji poimenujemo. Ikona imenika je v tem primeru sestavljena iz prebivalcev mape. Specialnost imenikov v zaganjalniku Action Launcher je ukaz Make cover, ki ustvari tako imenovano naslovnico. Ikona se spremeni v videz nosilne, prve v vrsti aplikacije, nato dobi v desnem spodnjem kotu še prosojen kvadrat, ki nakazuje, da ne gre za običajno aplikacijo. Če tako ikono izberemo s pritiskom prsta na zaslon, se nemudoma zažene nosilna aplikacija, poteg prsta navzgor ali navzdol pa razkrije še druge stanovalce izbrane mape oziroma naslovnice.

Podobno delujejo tudi lebdeči pripomočki, na katere se Action Launcher bolj ali manj osredotoča. Četudi v preteklosti nad takim prikazom informacij nismo bili najbolj navdušeni, nam bo akcijski zaganjalnik hitro preobrnil prepričanje. Aplikacije z lebdečimi dodatki takoj po namestitvi zaganjalnika dobijo na predstavitveno ikono tri prosojne črtice. Poteg navzgor (ali navzdol) po tako opremljeni ikoni zažene ustrezen lebdeči pripomoček. Zmožnost omogoča hiter dostop do priročnih orodij, ne da bi nam lebdeči programčki zasedali centimeter dragocenega prostora na osnovnem zaslonu.

Opisano pa še zdaleč ni vse, med drugim podpira predrugačenje videza s paketi ikon, je dobro videti tudi na tablici, pozna skrivanje aplikacij, varovanje in obnovitev nastavitev ter spreminjanje števila domačih zaslonov, naenkrat prikazanih aplikacij in programov v sidrišču.

Action Launcher Pro

Cena: 3 EUR.

✓    Inovativni imeniki, svojevrsten način dela z lebdečimi pripomočki, hitro dostopen seznam aplikacij.

✗    Manj zmožnosti od tekmecev.

Z Androidom 4.0 je na telefone z Googlovim operacijskim sistemom prišel privlačen uporabniški vmesnik in takoj postal predmet zavisti uporabnikov starejših naprav. Ker večina izdelovalcev telefonov z Androidom napravam prilaga samosvoj vmesnik, številni ponosni lastniki bleščečega Androida niso mogli izkusiti. Na pomoč jim je priskočil Nova Launcher. Slednji že v brezplačni različici med drugim ponuja različne barvne motive, pakete ikon (združljiv je z ikonami zaganjalnikov ADW in GO), samodejno urejevanje zaslona (ob dodajanju novega pripomočka, se ikone umaknejo skladno z njegovo izbrano umestitvijo) neskončno listanje, skupinsko združevanje aplikacij v imenik, prekrivanje lebdečih pripomočkov, 1×1 ikone v vrstici za hitri zagon programov in enostavno odstranjevanje nameščenih aplikacij s pridržanjem odvečne ikone. Plačljivi Nova Launcher Prime doda širokogrudnemu seznamu zmožnosti še imenike na seznamu aplikacij, upravljanje z gestami, razširjeno sidrišče z najpogosteje uporabljenimi programi in opozorila o neprebranih elementih posameznih aplikacij.

Izdatno upravljanje z gestami je na voljo le v različici Nova Launcher Prime.

Izdatno upravljanje z gestami je na voljo le v različici Nova Launcher Prime.

Izpostaviti velja seznam aplikacij, ki preseneti s svojo globino. Predrugačimo ga lahko do obisti. Izberemo način naštevanja nameščenih programov, ga uredimo po vnaprej določenih merilih in mu določimo grafične učinke (prehodi, prosojnost). Ena izmed osrednjih zmožnosti zaganjalnika Nova je tudi izdatna prstna telovadba. Zelo uporabno je omogočeno drsenje prsta na ikonah v vrstici za hiter dostop do pogosteje zahtevanih aplikacij. V tako imenovanem sidrišču lahko ikoni poleg osnovnega pomena določimo namreč tudi alternativno akcijo, ki se sproži s potegom navzgor. V razdelku nastavitev Gestures and Buttons gestam, kot so ščipanje, dvojni dotik in drsenje prstov v vse smeri, določimo poljubne akcije, izbrane aplikacije ali jim pripnemo želeno bližnjico. Seznam aplikacij poljubno uredimo z že omenjenimi imeniki ali z lastnoročno ustvarjenimi zavihki. Občutljive programe lahko skrijemo, da jih ne ugledajo neposvečene oči. Vsaka bližnjica na zaslonu je z zaganjalnikom Nova obogatena z zmožnostjo drsanja, poleg akcije ob dotiku ji določimo še obnašanje ob potegu s prstom.

Nova Launcher Prime

Cena: 3 EUR.

✓    Globina nastavitev, izredno prilagodljiv, napredne zmožnosti.

✗    Telefonski uporabniški vmesnik na tablici.

Podobno ko pri zgoraj opisanem zaganjalniku Nova se godi uporabnikom Apexa. Neposreden tekmec priljubljene Nove temeljito poskrbi za prilagajanje željnega ljubitelja Androida. Brezplačna različica navduši z običajnimi, dobro delujočimi priboljški, med katerimi ne manjka prilagajanje domačih zaslonov, gibljivo sidrišče za hiter dostop do želenih programov, privlačne animacije in zaklepanje namizja. Plačljiva različica naštetemu doda dinamičen prikaz informacij zunaj posameznih aplikacij (npr. število neprebranih sporočil ob ikoni za Gmail), dvoprstne geste, pripomočke v sidrišču, nastavljive zavihke na seznamu aplikacij, več animacij in še kaj. Prav tako kot konkurenca podpira grafične nadgradnje vseh največjih zaganjalnikov na trgu. Ima posebno nastavitev za tablice, ki odstrani na večjih zaslonih nerodno (telefonsko) sidrišče najpogosteje zaželenih programov. Po priljubljenosti zaostaja za zaganjalnikom Nova. Razlog bržkone tiči v kasnejši splavitvi programskega izdelka, saj po kakovosti nikakor ne zaostaja za tekmecem.

Zaganjalnik Apex ima uporabniški vmesnik za tablice, ki z zaslona odstrani sidrišče in mu doda vsenavzočo vrstico za iskanje.

Zaganjalnik Apex ima uporabniški vmesnik za tablice, ki z zaslona odstrani sidrišče in mu doda vsenavzočo vrstico za iskanje.

Apex Launcher Pro

Cena: 3 EUR.

✓    Neonesnažen Android, število nastavitev, podpora tablicam.

✗    Pomanjkanje priloženih pripomočkov.

Sveže zamisli avtorjev se v zaganjalniku Smart Launcher izkristalizirajo v preprostem, a skrajno učinkovitem uporabniškem vmesniku. Ob prvem zagonu uporabnik določi šest aplikacij za najpogostejša opravila (klici, sporočila, splet, glasba, fotografija, galerija), nato program sam poskrbi za drugo. Dobesedno. Smart Launcher je namreč edini zaganjalnik na trgu, ki zna samodejno razvrstiti aplikacije v vnaprej določene kategorije. Seznam aplikacij tako postreže s skrbno urejenimi predali, ki vsebujejo programske izdelke glede na njihovo zvrst. Pametni zaganjalnik razlikuje med programi za komunikacijo, brskanje po spletu, igrami, večpredstavnimi predvajalniki, orodji in nastavitvami. Plačljiva različica Pro odlični brezplačni inačici doda še pripomočke, živa ozadja, skrivanje aplikacij in več nastavitev.

Smart Launcher nasprotuje mitu, da lepota in pamet ne gresta skupaj.

Smart Launcher nasprotuje mitu, da lepota in pamet ne gresta skupaj.

Smart Launcher Pro

Cena: 3 EUR.

✓    Videz, enostavnost, skromnost, samodejno razvrščanje aplikacij.

✗    Niti v plačljivi različici ni zadovoljive globine.

Zaganjalnik Yandex.Shell je plod ruskega prevzema izpred dveh let, ko je iskalnik Yandex kupil razvojno podjetje SPB Software. Izdelku se vidi, da prihaja izpod rok programerjev, ki so nam dali zaganjalnik SPB Shell 3D. Čeprav ima manj zmožnosti, se ponaša z enako lepoto v treh dimenzijah, kot jo poznamo že iz predhodnega (dražjega) izdelka. Namestitev zaganjalnika Yandex.Shell nam samodejno nastavi šest začetnih zaslonov, na katerih se poleg aplikacij bohotijo lebdeči pripomočki Yandex. Takoj se vidi, da je Yandex.Shell zaganjalnik, ki stavi na videz. Glavna zvezda je vrtiljak, sestavljen iz osrednjih zaslonov. Do njega pridemo s premikanjem prsta po navigacijski vrstici. Lep učinek je zelo priročen in nam omogoča zares hitro premikanje med zasloni. Pohvalimo še namenski Dialer, ki se trudi olajšati iskanje prave številke med stiki v telefonu. Ker gre za izdelek še na začetku poti, mu pomanjkanje prilagodljivosti tokrat delno spregledamo, a upamo, da se bodo v bližnji prihodnosti avtorji potrudili in zaganjalnik približali predhodniku.

Privlačen pogled v treh razsežnostih nam olajša skakanje z zaslona na zaslon.

Privlačen pogled v treh razsežnostih nam olajša skakanje z zaslona na zaslon.

Yandex.Shell

Cena: brezplačno.

✓    Videz, tekoče delovanje, cena.

✗    Pomanjkanje prilagodljivosti, premalo naprednejših zmožnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji