Objavljeno: 28.1.2008 16:19 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Januar 2008 | Teme: nenehni testi

Ricoh Caplio 500G Wide

Na trgu je kar precej digitalnih fotoaparatov, ki imajo ohišja posebej prirejena, da so odporna proti vlagi, udarcem ali pa so celo polno vodoodporna. Pri nekaterih to na videz sploh ni opazno, a tega za Ricoh Caplio 500G ne moremo reči. Že na daleč se vidi, da je ohišje zelo ojačano, veliko in za povrh še obdano s posebno mehko plastiko oz. gumo. Po videzu se zdi, da je vsaj vodotesno, in to do precejšnje globine. Izkaže se, da je tako le do globine enega metra, uspešno pa fotoaparat varuje pred prahom in zdrži tudi zmerne udarce. Ricoh navaja, da fotoaparat preživi padec z enega metra in po naših preizkusih to tudi res drži. Poudarimo pa naj, da kljub padcu ni bilo zaznati na ohišju nobene odrgnine ali drugih poškodb.

Čemu vse to? Po natančnejšem branju navodil kmalu opazimo, da je fotoaparat namenjen predvsem delu v gradbeništvu, za fotografiranje objektov, faz izdelave itd. V takem okolju je izpostavljen vsem nevarnim elementom, ki smo jih našteli. Jasno, da bomo v takem okolju nosili tudi delovne rokavice, kar pojasni velikost in široko razporeditev gumbov.

Gumbi na fotoaparatu so namreč precej veliki in lepo na široko posejani, vendar vsi dosegljivi z desnim palcem. Tudi kolesce za izbiro načina je precej večje od tistega pri klasičnih fotoaparatih.

Ker je fotoaparat precej namenski, je temu primerno obdarjen in okrnjen z nekaterimi lastnosti. Uporabniški vmesnik je nadvse preprost. Ker večinoma temelji na avtomatiki, je uporabniku prepuščena le peščica nastavitev, recimo občutljivost ISO, ki sega od 64 pa do 1600. Lahko se ukvarjamo še z nastavitvijo beline in velikostjo posnetka. Nekoliko več izbire je pri izbiranju programov fotografiranja. Tu so na voljo korekcija trapezne slike, slikanje požarov oz. naravnih nesreč (tega do zdaj še nismo zasledili), zajem besedil itd. Kolesce na vrhu fotoaparata začuda ponuja zgolj štiri različne načine. Snemanje videa, zvoka, navadno fotografiranje ter fotografiranje za poročila (ki samo zmanjša velikost zajete slike).

Caplio 500G se lahko pohvali s kombinirano uporabo ali dveh baterij AA ali pa priloženega akumulatorja. Zelo dobra lastnost, je pa zato fotoaparat nekoliko večji. Tudi bliskavica je za razliko od drugih manjših fotoaparatov zelo močna in ima doseg kar 10 metrov. Optično kukalo je tudi zelo dobrodošlo, vendar položaj ni najboljši, saj v njem vidimo rob objektiva. Opremljen je z optičnim tipalom, ki premore kar 8 mega pik, objektiv je širokokoten, z goriščno razdaljo od 28 do 85 mm. Fotografije sicer izpadejo nekoliko sodčaste, ostrina pa mu ne povzroča težav. Tudi avtomatsko določanje beline večinoma deluje brezhibno. Rahlo so opazni cvetoči robovi pri svetlem ozadju in barvni šum pri temnejših podlagah, kljub nizki občutljivosti ISO.

Fotoaparat je kljub robustnosti manj zanimiv za navadne uporabnike, saj s težo 400 gramov in velikanskim ohišjem ni najprimernejši za vsakdanjo rabo.

Ricoh Caplio 500G Wide

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 8 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-85 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,5-4,3; ostrenje 1cm - neskončno, čas od 1/1000 do 8 s; domet bliskavice 10 m; razpon ISO: samodejna, 64, 100, 200, 400, 800, 1600.

Prodaja: Acord 92, www.acord-92.si.

Cena: 551 EUR.

Za: Zelo odporno ohišje, optično iskalo, širokokotni objektiv.

Proti: Cena, velikost, teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji