Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Marec 2011 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Ricoh Aficio SP 3410DN

Ricoh Aficio SP 3410DN sodi med osnovnejše črno-bele laserske tiskalnike, na voljo pa je več različic. Od povsem osnovnega tiskalnika do večnamenske naprave. Na tokratnem preizkusu smo si ogledali nekoliko zmogljivejšo različico, saj nam oznaka "DN" v imenu nakazuje, da ima tiskalnik vgrajen obračalnik za tisk na obe strani papirja in omrežni vmesnik, ki pa je dandanes v poslovni rabi skorajda nujna oprema.

Ker gre le za osnovni poslovni tiskalnik, je ohišje razmeroma kompaktnih mer in na mizi ne zasede preveč prostora, le med delovanjem je v primerjavi s konkurenti malenkost prehrupen. Zaradi omrežnega vmesnika pa je tiskalnik lahko daleč od oči in ušes, vendar bi v takšnem primeru bilo primerno razširiti predalnik za liste, ki lahko hrani 250 listov, še z enako zmogljivim predalnikom.

Delo s tiskalnikom je preprosto. Vstavitev barvila ali namestitev omrežnih gonilnikov ne pomeni nobene težave. Na voljo so gonilniki za posnemanje PCL5 in PCL6 ter PostScript 3. Slednji sicer ne pride najbolj do izraza, saj je najvišja ločljivost tiskalnika zgolj 600 x 600 pik na palec.

SP 3410DN svoje delo glede na konkurente opravlja zelo hitro. Navedena hitrost je kar 28 strani na minuto. Tako za petnajst strani dolg dokument porabi le sedemintrideset sekund, za sedemindvajset strani dolgo poročilo z grafičnimi prvinami pa le dobro minuto. V načinu tiskanja na obe strani pa se čas podaljša za še enkrat toliko. Nekoliko počasneje mu gre le tiskanje fotografij, saj bitno sliko velikosti A4 natisne v pol minute, pri uporabi posnemanja PostScript 3 pa se čas še dodatno podaljša.

Kakovost odtisa besedilnih strani je po pričakovanjih odlična. Črke so lepo ostre, podrobnosti, velike dve piki, pa srednje dobro vidne. Pri fotografijah je raster vendarle nekoliko opazen. Moti le to, da je pri temnejših odtenkih viden nekakšen vzorec, pri tisku bitnih slik pa so nekoliko vidne vodoravne proge. Resda ni moteče, a pozorno oko jih vendarle opazi. Težav s sivinskimi prehodi nima, saj so ti lepo zvezni.

Ricoh Aficio SP 3410D je dobro opremljen in dovolj zmogljiv, da se bo dobro odrezal v pisarniškem okolju, z visoko zmogljivostjo barvila (za 5000 listov) pa je tako še toliko preprostejši za vzdrževanje. Uporabniki, ki bi si želeli natančnih grafičnih izpisov, pa bodo morali poseči po modelih z višjo ločljivostjo tiskanja.

Ricoh Aficio SP 3410DN

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa:

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (osnovni ČB).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec (1200 x 600 programsko).

Navedena hitrost: 28 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL6, PostScript3, 64 MB.

Cena: 239 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,7 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Hitrost.

Proti: Izpis bitnih slik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji