Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, laser, nenehni testi

Ricoh Aficio GX 3050SFN

V novembrski številki Monitorja smo pisali o gel tiskalniku GX 3000, ki namesto navadnih (brizgalnih) barvil uporablja gel. Ta naj bi se hitreje sušil in tiskalnik tako lahko dosega višje hitrosti tiskanja. Zaradi visoke hitrosti in nekoliko nižje ločljivosti bi ga zlahka primerjali z laserskim tiskalnikom. Na tokratnem preizkusu pa smo imeli Ricohovo večnamensko napravo, katere sestavni del je gel tiskalnik, vsebuje pa še optični bralnik in faks - Aficio GX 3050SFN.

Gre za srednje zmogljivo večnamensko napravo z navedeno hitrostjo tiskanja 29 barvnih strani na minuto. V svetu laserskih tiskalnikov se zdi številka visoka, med brizgalnimi tiskalniki pa bomo našli še hitrejše konkurente, ki zmorejo višje hitrosti brez uporabe gela. Seveda velja spomniti, da brizgalne "strani na minuto" niso enakovredne laserskim ...

Aficio GX 3050SFN je precej bogato opremljen. Sem spada samodejni podajalnik listov na optičnem bralniku, ki ima možnost branja obeh strani in seveda možnost tiskanja na obe strani. Poleg povezave USB pa bomo našli še omrežni vmesnik. Uporabniški vmesnik na tiskalniku je razmeroma razumljiv, vendar zaradi majhnega zaslona LCD ne preveč pregleden.

Optični bralnik premore ločljivost 1200 × 1200 pik na palec, kar je v povezavi s tiskalniškim delom, ki premore isto ločljivost, povsem dovolj. V povezavi z računalnikom pa bi občasno prišel prav optični bralnik z nekoliko višjo ločljivostjo. Kljub nizki ločljivosti je kakovost optičnega bralnika zadovoljiva, le pri barvnih fotokopijah je včasih nekoliko površen in podobne barvne odtenke združi v enega. Hitrosti kopiranja so razmeroma visoke, še posebej pri barvnem, saj za pet strani porabi le dobro minuto in s tem premaga vse konkurente.

Tudi tiskalniški del je precej hiter. Pet strani dolgo besedilo natisne le v šestintridesetih sekundah (spomnite se na "teoretičnih" 29 strani na minuto, ki smo jih za brizgalnike omenili zgoraj ...). V hitrem načinu se čas zmanjša na devetnajst sekund, to pa ga spet uvrsti v sam vrh hitrosti brizgalnikov. Kakovost izpisa v tem načinu nekoliko šepa. Izpis ni bled, kot se dogaja pri klasičnih brizgalnih tiskalnikih, temveč je neporavnan.

Izpis vektorskih slik pa mu ne povzroča težav, prav tako so podrobnosti, velike dve piki, povsem lepo vidne. Le pri fotografijah je nekoliko bolj viden raster. Sicer pa za tisk bitne slike v najvišji kakovosti porabi slabe dve minuti.

Največja prednost gel tiskalnikov oz. modela Aficio GX 3050SFN je predvsem nizka cena izpisa. 4 cente na črno belo izpisano stran je v primerjavi s konkurenti zelo malo. Nekoliko več pa nas bo stal izpis barvne strani, ki stane 33 centov.

Ricoh Aficio GX 3050SFN

Kaj: Gel tiskalnik, faks, kopirni stroj, optični barvni bralnik.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (večnamenska s faksom).

Ločljivost: 1200 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 29 strani na minuto.

Cena: 286 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4 cente.

Cena natisnjene barvne strani: 33 centov.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Cena, hitrost izpisa, oprema.

Proti: Ločljivost optičnega bralnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji