Objavljeno: 30.10.2018 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor November 2018

Programi za urejanje fotografij

S krajšanjem dolžine dneva vse več časa preživimo doma, zato je urejanje fotografij s poletnih počitnic prav zabavno, saj tudi domiselne brezplačne programske opreme zanj ne manjka. Zahtevnejši pa lahko posežejo po plačljivih rešitvah.

Tokrat so nas zanimale predvsem najboljše (pol)brezplačne programske rešitve, ki se pri najpogosteje uporabljanih funkcionalnostih enakovredno kosajo z bolj uveljavljenimi plačljivimi. V nasprotju z brezplačnimi aplikacijami, katerih avtorji so veseli vsakršnih donacij zadovoljnih uporabnikov, moramo pri ostalih nadgradnjo v polno različico dokupiti. Po drugi strani lahko večino plačljivih aplikacij brezplačno prenesemo s spleta in jih preizkusimo, za trajno uporabo pa potrebujemo licenco, ki stane v ZDA od nekaj 10 USD do okoli 1000 USD, nekateri proizvajalci pa omogočajo tudi ugoden mesečni najem. Tretja možnost je urejanje fotografij na spletu, za kar je že na voljo nekaj svetovnih spletnih portalov, a s prenosom svojih fotografij na spletni strežnik tvegamo njihovo morebitno zlorabo.

Kaj zmorejo?

Aplikacije imajo za delo v dvorazsežnem prostoru na voljo različna orodja, s katerimi lahko vplivamo na skoraj vsakršne podrobnosti digitalnih fotografij: spreminjamo ločljivost, obrezujemo, izrezujemo, lepimo, uporabljamo različne učinke, s katerimi jih lahko posvetlimo ali potemnimo, spremenimo kontrast, jih osvežimo ali postaramo ali pa iz njih naredimo celo umetniške kubistične ali impresionistične kreacije.

Večina omogoča tudi urejanje na osnovi več slikovnih plasti, ki jih nalagamo eno na drugo in jih šele na koncu (po želji) zlepimo v eno novo plast ali več. Na ta način lahko dodano besedilo poljubnokrat prestavimo, spreminjamo pisavo, velikost in barvo, ne da bi morali razveljaviti prejšnje korake urejanja. Podobno obdelujemo dele različnih fotografij, ki jih želimo zlepiti ali prilepiti na drugo sliko. Lepljenje v celoto je sicer nujno pri izvozu v zapise, ki ne podpirajo več plasti (npr. JPG).

Zahtevnejše funkcionalnosti, kot so nekatere umetniške predelave slik, spreminjanje perspektive, lepljenje več fotografskih posnetkov v panoramsko sliko ali raztegovanje delov slike, še posebej obrazov, trirazsežne obdelave slik, izdelava animacij in njihovo vključevanje v slike ipd., so pogosto na voljo kot plačljive dodatne funkcionalnosti ali pa so vključene v kakovostnejše plačljive aplikacije. Nekatere od teh imajo celo možnost kontekstualne obdelave fotografij na osnovi razpoznane vsebine, kot sta zaznava in obdelava obrazov s posebnimi učinki.

Zelo uporabna je tudi programska optična korekcija, s katero lahko (vsaj delno) odpravimo napake sistemov leč, ki jih uporabljajo fotoaparati različnih proizvajalcev, denimo učinek ribjega očesa pri manjših objektivih. Zmogljivejše aplikacije vsebujejo tudi zbirke podatkov z optimalnimi prednastavitvami za popularne objektive različnih proizvajalcev, za ostale moramo ustrezne nastavitve poiskati ročno. Nekatere aplikacije omogočajo še shranjevanje fotografij v spletne oblake in delitev na spletu pa tudi slovenske menije.

Najboljše (pol)brezplačne aplikacije

Številne lestvice priljubljenih (pol)brezplačnih aplikacij za obdelavo fotografij na prvo mesto uvrščajo odprtokodni GIMP (www.gimp.org), ki se po številnih funkcionalnostih in videzu spogleduje z Adobovim Photoshopom, pri čemer se nam ni treba bati nadležnih oglasov ali plačljivih nadgradenj do polne funkcionalnosti. Nadobudni programerji včasih celo dnevno dodajajo nove funkcionalnosti. GIMP sicer zahteva kar precej učenja, da se ga docela navadimo. V veliko pomoč je poznavanje Adobe Photoshopa ali drugih profesionalnih aplikacij za obdelavo digitalnih fotografij, še posebej pri delu v enookenskem načinu.

Nabor vgrajenih orodij je impresiven in zajema vse uvodoma omenjene funkcionalnosti, med katerimi so tudi odprava (ali ustvarjanje) napak leč, preoblikovanje z ukrivljanjem ter animacija. Na voljo so še številni vtičniki z dodatnimi funkcionalnostmi, od katerih so nekateri že prednameščeni, druge pa lahko naložimo prek uradnega slovarja (angl. official glossary) na spletni strani registry.gimp.org; uporabljamo lahko celo vtičnike za Adobov Photoshop. Če to ni dovolj, je mogoče postopke avtomatizirati tudi z uporabo programskih jezikov Python-Fu in Script-Fu, pri čemer so v GIMP že vgrajene nekatere funkcionalnosti, kot je izdelava animacije s preoblikovanjem statične slike v po navpični osi vrteči se elipsoid z možnostjo ročnih izbir števila sličic za animacijo enega vrtljaja in hitrosti predvajanja. GIMP je na voljo za operacijske sistema Windows, MacOS X in Linux.

Paint.NET (www.getpaint.net) je zbirka natančnih ročnih orodij, s katerimi lahko urejamo, polepšujemo in spreminjamo fotografije. Številnim uporabnikom je všečen zaradi enostavnega programskega vmesnika. Vseeno ne smemo misliti, da gre za »poceni« kopijo Microsoftovega Painta, saj je Paint.NET zmogljiv urejevalnik fotografij s številnimi naprednimi orodji in podporo več slikovnim plastem. Podobno kot GIMP omogoča (ob pomoči vodenja zgodovine) vračanje v prejšnja stanja obdelav in vsebuje številne filtre oziroma funkcionalnosti za dvorazsežno preoblikovanje digitalnih fotografij. Na voljo je veliko vtičnikov skupnosti uporabnikov. Odlična je tudi funkcija za trirazsežno vrtenje, približevanje in oddaljevanje dvorazsežnih slik, s katero si lahko pomagamo pri lepljenju in preurejanju fotografij. Kljub skromnejši funkcionalnosti od GIMP je Paint.NET odlična izbira za uporabnike manj zmogljivih osebnih računalnikov, vendar deluje samo v operacijskem sistemu Windows.

Inksacpe (inkscape.org) je kakovostno brezplačno orodje, ki po načinu dela nekoliko spominja na GIMP, čeprav je namenjeno predvsem risanju in načrtovanju v vektorski grafiki. Omogoča kakovostno večplastno urejanje slik, za katero so na voljo številni filtri: za nastavljanje svetlosti in kontrasta, risanje prekrivnih vzorcev, razpršila … Nove plasti slik nastajajo pri določenih operacijah, kot je uvoz nove fotografije iz datoteke, samodejno, lahko pa jih ustvarjamo tudi ročno. Še posebej zanimiva je možnost dodajanja besedil (vsebuje tudi črkovalnik) in druge vektorske grafike v fotografije, podpira pa tudi vtičnike oziroma razširitve. Deluje v operacijskih sistemih Windows, MacOS X in Linux, pri čemer je za Windows na voljo tudi različica, ki ne potrebuje nameščanja in jo lahko zato zaganjamo celo s podatkovnega ključka.

Krita (krita.org) je še eden od odličnih naprednih brezplačnih urejevalnikov fotografij, ki omogoča lahko in intuitivno delo. Podpira več slikovnih plasti, številne filtre, čopiče in druge risarske pripomočke, maskirna orodja in orodja za ustvarjanje simetrije. Za urejanje fotografij lahko izkoristimo celoten zaslon, pri čemer za preklop v ta način dela zadošča že pritisk na tabulatorsko tipko (Tab). Deluje v okoljih Windows, MacOS X in Windows za tablične računalnike, za katere ima različica 4 vgrajeno celo posebno podporo.

Photo Pos Pro (www.photopos.com/ppp3_bs/default.aspx) je odličen urejevalnik fotografij, a manj priljubljen od aplikacij GIMP in Paint.NET, saj moramo za različico Premium s polno funkcionalnostjo v ZDA odšteti 24,9 USD. Logično urejeni grafični vmesnik je preglednejši in enostavnejši za uporabo od menijev GIMP in ploščic z orodji. Začetnikom je na voljo tudi poenostavljeni videz, ki spominja aplikacijo Fotor, medtem ko bodo zahtevni uporabniki raje uporabljali njim namenjeni ekspertni videz s podporo več slikovnim plastem in maskam kot tudi orodja za ročno nastavljanje različnih lastnosti filtrov. Vseeno pa lahko prednastavljene filtre uporabljajo iz glavnega menija z enim klikom. Podobno ko GIMP tudi Photo Pos Pro vključuje čopič za kloniranje, ki omogoča neizstopajoče zakrivanje delov fotografij (npr. registrskih tablic avtomobilov). Zanimiva možnosti je tudi skupinska obdelava fotografij v istem datotečnem imeniku, za katero ni treba napisati programske skripte. Omenimo še, da je največja ločljivost slik, ki jih lahko shranimo z brezplačno različico tega orodja, 1024 x 2014, za večje potrebujemo Photo Pos Pro Premium.

Enostavni (pol)brezplačni urejevalniki

inPixio Photo Editor (www.inpixio.com/free-photo-editor) ima preprost uporabniški vmesnik, ki ga je lahko razumeti in se po njem sprehajati, a ne na račun uporabnih funkcionalnosti. Fotografije lahko uokvirjamo, obrezujemo, spreminjamo osvetlitev, kontrast in barve, dodajamo besedilo in uporabljamo filtre s številnimi posebnimi učinki. Proizvajalec programskega paketa sicer že na začetni strani ponuja tudi dodatne plačljive aplikacije, obenem pa poudarja brezplačnost različice Free tega urejevalnika fotografij. Vseeno je treba dokupiti tudi veliko naprednih funkcionalnosti Photo Editorja.

PhotoScape (www.photoscape.org/ps/main/index.php) vključuje kopico naprednih orodij in filtrov, a je vseeno prijazen uporabnikom. Kljub temu moti dejstvo, da brezplačna različica za aktivacijo zahteva, da ji dovolimo predvajanje spletnih oglasov in temu primerno nastavimo požarni zid. Čeprav spominja na precej enostaven program za urejanje fotografij, vsebuje kopico nadvse uporabnih funkcionalnosti: pretvorbe med različnimi zapisi, obrezovanje, delitev fotografij na več slik, njihovo sestavljanje, ustvarjanje animiranih datotek GIF pa tudi dokaj nenavadno funkcijo, s katero lahko natisnemo različne vrste papirja, kot so papir s črtami, razpredelnice in rokovniki. PhotoScape je praktično orodje, ki se po svoji funkcionalnosti ne more primerjati z aplikacijo GIMP ali Paint.NET, kljub temu pa je dobra izbira za hitre in enostavne obdelave fotografij.

Fotor (www.fotor.com/windows/index.html) združuje enostavne obdelave fotografij, ki jih lahko izvedemo z enim klikom in naprednimi, ročno nastavljivimi obdelavami. Vsebuje tudi kakovostne filtre in omogoča skupinsko obdelavo slik, vendar ne podpira vtičnikov. Kljub temu je Fotor, podobno kot PhotoScape, orodje za »popravljanje« digitalnih fotografij in ne njihovo rezanje ter lepljenje. Odlikuje ga velik nabor enostavnih filtrov, ki med drugim omogočajo ustvarjanje živahnih barv, s katerimi fotografije pomladimo ali pa jim dodamo »patino« in jih tako »postaramo«. Fotor omogoča tudi skupinske obdelave fotografij.

Najboljše plačljive aplikacije

Adobe Photoshop (www.adobe.com) večina lestvic priljubljenosti uvršča na prvo mesto, saj je vrhunsko orodje za obdelavo digitalnih fotografskih posnetkov z izjemnim funkcijskim naborom in malo konkurence. Omogoča večplastno obdelavo in vključuje pester nabor orodij za trirazsežno obdelavo digitalnih slik in fotografij pa tudi risanje vektorske grafike, vključno z lepljenjem besedil. Za profesionalno delo ga lahko kombiniramo Adobovimi aplikacijami Lightroom, AfterShot Pro ali Photo Mechanic, ki nudijo dodatne učinke in orodja, med njimi celo prepoznavanje obrazov, hkrati pa lahko z njimi izdelamo delovne tokove za samodejno obdelavo skupin fotografij. Cena za mesečni najem Photoshopa, ki vključuje tudi Lightroom in naročnino na spletne storitve, kot je Adobe Stock, ter več mobilnih aplikacij, je 9,99 USD, medtem ko jih moramo za trajno licenco odšteti kar 999.

Manj zahtevni uporabniki zato pogosto posežejo po enostavnejših, a še vedno izredno učinkovitih rešitvah, kot je Corelov PainShop Pro (www.corel.com) za 79,99 USD. Ta poleg zmogljivih orodij za obdelavo slik in posebnih učinkov vključuje tudi prepoznavanje obrazov in veliko zalogo orodij za risanje vektorske grafike, vključno z besedili, ki jo lahko prilepimo na fotografije. Včasih zmoti le počasnost nekaterih orodij.

Ena izmed alternativ je tudi DxO PhotoLab za 129 USD, ki ima enostaven grafični vmesnik in ga odlikuje odličen filter za zmanjševanje šuma v digitalnih fotografijah. Podobno kot Adobov Photoshop vsebuje zbirko podatkov in orodje za programsko odpravo napak leč in veliko filtrov. Kljub temu pogrešamo več orodij za izdelavo delovnih tokov, nekoliko moteče pa je tudi dolgotrajno odstranjevanje šuma pri izbiri najvišjih stopenj odstranjevanja.

Na koncu velja omeniti še Microsoftov Photos (www.microsoft.com) za Windows 10, ki ga lahko uporabniki tega operacijskega sistema brezplačno prenesejo z Microsoftovih spletnih strani. Odlikujeta ga enostaven, uporabniku prijazen grafični vmesnik z dobrim brskalnikom in iskalnikom fotografij ter solidna zbirka orodij za popravke in spreminjanje fotografij. Samodejno izdeluje foto albume, vsebuje pa tudi orodja za urejanje video učinkov. Vseeno pogrešamo podporo za sestavljanje fotografij v panoramsko sliko pa tudi orodja za selektivno fokusiranje.

Obdelava fotografij na spletu

Večina orodij za spletno obdelavo fotografij je na voljo brezplačno v sklopu podatkovnih shramb v javnih računalniških oblakih. Med njimi velja omeniti FlickrFree v sklopu iTunes Store, ki omogoča urejanje fotografij z integrirano spletno aplikacijo Aviary Editor, in Google Photos, ki je na voljo uporabnikom Google Driva. Za zdaj spletna orodja za obdelavo fotografij ne vključujejo tudi zahtevnejših funkcionalnosti, ki zahtevajo veliko procesorske moči, zato so primerna predvsem za uporabnike mobilnih telefonov in nezahtevne uporabnike.

Kaj se izplača in kaj ne

(Pol)brezpačne aplikacije za urejanje digitalnih fotografij s širokim naborom funkcionalnosti je pred morebitno odločitvijo za nakup plačljive rešitve za domačo rabo vsekakor vredno dodobra preizkusiti. Po drugi strani za profesionalne fotografe nakup aplikacije za profesionalno urejanje in obdelavo fotografij navadno ni visok strošek v primerjavi s stroškom nakupa fotografske opreme.

Prednosti plačljivih aplikacij sta predvsem večja zanesljivost razvoja in zagotavljanje združljivosti za nazaj. Veliko brezplačnih aplikacij čez čas na tak ali drugačen način preide med plačljive ali pa njihov razvoj zamre. Obenem pa je pri (pol)brezplačnih aplikacijah manj poudarka na hitrosti obdelav zaradi izkoriščanja naprednih možnosti strojne opreme (predvsem grafičnih procesorjev in vektorskih ukazov glavnih procesorjev), skupinskih obdelav fotografij in delovnih tokov, ki so pomembni pri obdelavi velikih količin fotografij v fotografskih studiih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji