Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: David Vidmar | Monitor April 2009

Primerjalniki cen

Bistvena prednost spletnih trgovin je to, da jih lahko obiščemo hitreje kot tiste iz zidakov in betona. To pomeni, da je iskanje najboljše ponudbe in preverjanje zaloge lažje in hitrejše, to pa na koncu pomeni cenejši nakup. Da je naloga za kupca še lažja, so se konec 90. let v spletu pojavila prva spletišča za primerjavo cen in se do danes že dodobra uveljavila in razširila.

Primerjava cen je na prvi pogled zelo enostavna. Na spletnem mestu vpišemo želeni izdelek, računalniki v ozadju pa izbrskajo najugodnejše cene in jih predstavijo uporabniku. Natančnejši premislek pokaže, da naloga sploh ni tako enostavna. Med različnimi trgovinami je treba prepoznati, kaj so enaki izdelki, treba se je dogovoriti s trgovinami, kako izmenjevati podatke, in osveževanje podatkov mora biti dovolj hitro, da cene ne zastarijo. Poleg tega si uporabniki želijo tudi ocen izdelkov, zanima jih, katere trgovine so zanesljive in kako so z njimi zadovoljni kupci.

Ocenjevanje primerjalnikov spletišč je težko, saj je zelo odvisno od izdelka, ki ga iščemo. Ker primerjalniki poznajo cene za silno veliko izdelkov v številnih kategorijah, ki pa so različno dobro pokrite, je jasno, da imajo vsake oči svojega "malarja" in da bomo najpametneje ukrepali, če bomo iskani izdelek iskali kar po več primerjalnikih in si šele nato ustvarili pravo sliko o cenah.

Ponudba v Sloveniji

V Sloveniji je le peščica spletišč, ki primerjajo cene. Mnoga so svojo dejavnost opustila, v iskalnikih pa jih še vedno najdemo. K sreči je nekaj spletišč, ki dobro opravljajo svojo nalogo in so v veliko pomoč pri nakupovanju. Čeprav je nabor ponudnikov pester, nekaj velikih kljub vsemu manjka, to pa pomeni, da imamo uporabniki pri primerjavi in iskanju več dela, kot bi si ga želeli.

Ceneje.si

Ceneje.si

Kaj: Primerjalnik cen v slovenskih in nekaterih tujih spletnih trgovinah.

Izdeluje: Preskok, ceneje.si.

Za: Trgovine tudi iz sosednjih držav, dodatne storitve.

Proti: Nekatere znane trgovine manjkajo, oblika.

Ceneje.si je eno najstarejših in verjetno trenutno najboljše spletno mesto za primerjavo cen. Med izdelki, ki jih lahko primerjamo, najdemo avdio in video opremo, računalniške, fotografske in športne izdelke, pa telefonijo, avto opremo in gospodinjske aparate. Izbira izdelkov je velika, se pa včasih zgodi, da nas iskalnik preseneti in ne vrne želenega rezultata.

Zastopano je precejšnje število znanih trgovin, vendar že bežen pregled rezultatov primerjave pokaže, da jih veliko tudi manjka. Po podatkih avtorjev je med podatki, ki se osvežujejo vsak dan, več kot sto trgovin in več kot 20.000 izdelkov. Pohvalno je, da se niso omejili samo na slovenske trgovine, temveč jim pogled seže tudi čez severno in zahodno mejo. To je zares dobrodošlo, saj smo Slovenci navajeni skočiti čez mejo, če je le cena tam ugodnejša.

Poleg iskanja najugodnejših cen izdelkov ceneje.si ponuja še primerjavo med izdelki, mnenja uporabnikov in iskanje po podobnih atributih izdelkov. Zelo zanimiv je indeks rasti cen, ki ga izračunavajo za vsak mesec in nazorno kaže, kako se spreminjajo cene izdelkov v posameznih kategorijah. Tako hitro opazimo, da so se v zadnjem letu cene pomnilniških kartic znižale za četrtino, cene računalniških monitorjev za 20 odstotkov, po enakem izračunu pa so se zelo podražili tiskalniki, manj, a še vedno precej, pa brivniki in klimatske naprave. Če si izdelamo uporabniški račun in se prijavimo, nas ceneje.si lahko opozori, ko najnižja cena izdelka zdrsne pod določeno mejo.

Vedno je prostor za izboljšave, zato bi si na ceneje.si želeli še več trgovin, pogrešali smo, recimo, Mimovrste, Comshop in Merkur, a to verjetno ni krivda avtorjev, temveč omenjenih trgovin, ki pri primerjavah ne želijo sodelovati. Pogrešamo večjo izbiro izdelkov, prav tako se nam zdi, da pri nekaterih izdelkih enostavno niso zajete cene v vseh sodelujočih trgovinah. Kar težko verjamemo, da je oranžen iPod nano na voljo samo v sedmih trgovinah, saj ga lahko kupimo skoraj za vsakim vogalom. Tudi oblikovna podoba ceneje.si je že davno potrebna prenove, a to seveda ne zmanjšuje bistveno njegove uporabne vrednosti.

Lovec na cene

Lovec na cene

Kaj: Primerjalnik cen v slovenskih spletnih trgovinah.

Izdeluje: Spletnik, Srđan Mahmutović s.p., www.lovecnacene.si.

Za: Povezave na recenzije.

Proti: Podvajanje izdelkov, manjše število trgovin in izdelkov.

Ceneje.si seveda ni edini slovenski primerjalnik cen. Med konkurenti velja omeniti Lovca na cene, ki po kategorijah ponuja podoben izbor izdelkov kot ceneje.si, pa tudi dodatne kategorije, na primer otroške izdelke, oblačila in obutev, ure in nakit in celo opremo za kampiranje. Med zadetki pa bomo našli nekatere trgovine, ki smo jih pri ceneje.si pogrešali, čeprav se zdi, da je zastopanih trgovcev nekaj manj.

Zelo nam je všeč, da Lovec na cene pri izdelkih poleg opisov in podrobnih podatkov vključuje tudi povezave do spletnih mest s testi in recenzijami izdelkov, saj to lahko bistveno olajša, včasih pa tudi oteži nakup.

Pri iskanju smo tu in tam naleteli na več zadetkov, čeprav gre za enak izdelek, in to bi veljalo izboljšati.

Precenimo cene

Precenimo cene

Kaj: Primerjalnik cen v slovenskih trgovinah.

Izdeluje: Zveza potrošnikov Slovenije, www.precenimocene.si.

Za: Izdelki, zanimivi za široko javnost.

Proti: Zelo malo izdelkov.

Zveza potrošnikov Slovenije je v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo skladno z uvajanjem evra v Sloveniji predstavila projekt "Precenimo cene", s katerim so želeli omiliti podražitve ob menjavi valute. Vidni del projekta je spletno mesto, kjer lahko primerjamo cene živil in tipičnih gospodinjskih izdelkov med veliki trgovskimi verigami in nekaterih storitev, kot so avtomobilsko zavarovanje, bančne storitve in celo kino vstopnice.

Čeprav je iz novic na strani mogoče razbrati, da se cene osvežujejo vsak mesec, smo kljub temu pogrešali podatek, kdaj je bila cena nazadnje osvežena tudi pri posameznem izdelku oz. njegovi ceni.

Čeprav v njihovi bazi ni veliko izdelkov, so cene kljub temu dober pokazatelj in dobrodošla pomoč pri vsakdanjih nakupih. Hiter pregled le nekaj izdelkov pokaže, da so lahko med trgovinami bistvene razlike v cenah in da je z nekaj truda mogoče prihraniti kar nekaj cekinov.

Prihrani pri hrani

Prihrani pri hrani

Kaj: Primerjalnik cen v slovenskih živilskih trgovinah.

Izdeluje: Nisteh, www.prihraniprihrani.si.

Za: Izdelki, zanimivi za široko javnost.

Proti: Podatki že dolgo niso bili osveženi, ni podatka o zadnjem osveževanju cen.

Med slovenskimi primerjalniki cen omenimo še igrivo poimenovan Prihrani pri hrani, ki, kot pove že samo ime, ponuja pregled prehrambnih izdelkov. Namesto iskanja posameznega izdelka ponuja možnost, da si sestavimo svojo košarico izdelkov in primerjamo cene tako posameznih izdelkov kot skupno ceno. Trenutno omogočajo iskanje po nekaj več kot štiristo izdelkih. Kot je zapisano na strani, so zbrali cene pri največjih treh trgovcih v Sloveniji, nekaj pa neposredno iz brošur.

Čeprav je stran zelo zanimiva za širšo publiko, opozorimo, da so po zapisih na strani sodeč, podatki stari in je torej njihova veljavnost zelo vprašljiva. Definitivnega podatka o veljavnosti cen na spletni strani ni videti.

Ponudba v Evropi

Kot smo poudarili že v pregledu tujih spletnih trgovin v prejšnji številki, so nakupi prek spleta v tujini dostikrat cenejši kot v Sloveniji. Upoštevati moramo seveda še stroške dostave in morebitne dajatve, če nakupujete zunaj meja Evrope. Čeprav vsi tuji trgovci ponujajo garancijo povsem enakovredno slovenskim, lahko ob okvari in vračilu izdelka nastopijo še dodatni stroški. Zato velja poiskati res dobro ceno, da slabe strani nakupa na velike razdalje ne zasenčijo ugodnejše cene.

Poleg večje konkurenčnosti je iskanje po več državah zanimivo tudi zaradi zadnje čase zanimivih valutnih razmerij. Tako hitro ugotovimo, da so nakupi iz Velike Britanije lahko zelo ugodni, vendar pozor, nekateri trgovci so cene že prilagodili močnemu evru oz. šibkemu funtu.

Pri iskanju najboljših cen z iskalniki cen pa še nismo končali, ko najdemo najugodnejšega ponudnika izdelka. Preveriti je treba, ali so sploh pripravljeni blago poslati v Slovenijo in kakšni stroški so povezani s tem.

Ponudnikov iskanja cen je v tujini silno veliko. Razlikujejo se po lokaciji trgovin, številu in kategorijah izdelkov. Pregledati vse, je nemogoče, vključili smo samo tri najzanimivejše, ki hkrati pokrivajo za nakupovanje zanimive države. Poleg opisanih na hitro omenimo še nemški Guenstiger.de (www.guenstiger.de), angleški PriceRunner (www.pricerunner.co.uk) in ameriški PriceGrabber (www.pricegrabber.com) ter mednarodni Ciao (www.ciao.uk), ki omogoča iskanje po šestih evropskih državah in ZDA. Zelo zanimivi strani za primerjavo cen sta tudi Amazon in eBay. Čeprav ob misli na primerjavo cen ne pomislimo na ti spletišči, obe omogočata trgovcem, da svoje izdelke ponujajo tudi tam.

Geizhals

Geizhals

Kaj: Primerjalnik cen v avstrijskih, nemških in evropskih trgovinah.

Izdeluje: Preisvergleich Internet Services AG, geizhals.at, geizhals.eu.

Za: Veliko trgovin, dodatne storitve.

Proti: Na žalost v evropski različici ni veliko trgovin razen avstrijskih in nemških, malo kategorij.

Avstrijsko podjetje na spletišču Geizhlas ponuja pregled cen po silno veliko trgovinah. Vključene so avstrijske in nemške trgovina, na voljo pa je tudi evropska različica, ki naj bi vsebovala trgovine iz drugih držav, pa trenutno vsebuje le peščico trgovin, ki niso avstrijske in nemške.

Pri zadetkih prikazujejo veliko podatkov, poleg cene in zaloge še podatek o poštnini, zadnjem osveževanju cene, načinih plačila, povezave do mnenj o izdelku in trgovini. Za prebivalce Avstrije in Nemčije je zanimivo iskanje tudi glede na oddaljenost od želenega kraja.

Ponujajo tudi napredne funkcije, kot je naročanje o obvestilu, ko cena zdrkne pod želeno ceno, gradnjo seznama želja, seznam najbolj priljubljenih izdelkov, seznam izdelkov, ki jim je najbolj padla cena.

Med kategorijami izdelkov so predvsem tehnične, poleg teh so na voljo le še šport in gospodinjstvo.

Idealo

Idealo

Kaj: Primerjalnik cen v slovenskih trgovinah.

Izdeluje: Idealo Internet GmbH, www.idealo.at, www.idealo.de, www.idealo.co.uk, www.idealo.fr.

Za: Zelo veliko trgovin, zelo veliko izdelkov, dodatne storitve.

Proti: Iskanje na različne načine vrne različne rezultate.

Idealo je eden največjih primerjalnikov cen v Evropi. Ponuja spletne strani v Nemčiji, Avstriji, Veliki Britaniji in Franciji. Nabor izdelkov se med državami nekoliko razlikuje, vendar vsi ponujajo zelo podobne kategorije, kot smo jih naštevali pri slovenskih primerjalnikih.

Stran deluje odlično. Cene primerjajo res veliko izdelkov, pravijo, da kar 400.000, prav tako je za priljubljene izdelke ponudnikov precej, pri nekaterih tehničnih izdelkih smo jih našteli tudi po več kot petdeset. Za iskani izdelek so cene vedno združene in se zadetki ne ponavljajo.

Zelo zanimiv je tudi graf, ki se izriše pri izdelkih in prikazuje gibanje cen izdelka v zadnjih 90 dneh. Tako lahko že na prvi pogled ugotovimo, da so se cene iskanega tv aparata po novem letu spet zvišale. Med podatki o izdelkih ne manjkajo tudi povezave na recenzije izdelka in mnenja uporabnikov, podatki o zalogi, poštnini, načinu plačila in pregleden barvni diagram povprečne ocene. Priročen je tudi opomnik, ki nas po elektronski pošti opozori, ko najnižja cena izdelka pade pod mejo, ki jo določimo.

Kelkoo

Kelkoo

Kaj: Primerjalnik cen v evropskih trgovinah.

Izdeluje: Yahoo! www.kelko.com,.

Za: Pokriva veliko držav.

Proti: Manj izdelkov kot pri največjih konkurentih.

Kelkoo je nadvse razširjen iskalnik cen, ki je od leta 2004 v lasti podjetja Yahoo!. Njegova poglavitna prednost v primerjavi s konkurenti je ponudba iskanja v kar desetih državah: Belgiji, Danski, Nemčiji, Španiji, Franciji, Italiji, Nizozemski, Norveški, Švedski in Veliki Britaniji.

Ponudba izdelkov se razlikuje od države do države, vendar ni med največjimi. Zanimivo, da zadetkov ne razvrščajo naraščajoče po najnižji ceni, temveč po priljubljenosti trgovca.

Pri samem delovanju se ne razlikuje bistveno od konkurence, prav tako ponuja precej naprednih možnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji