Objavljeno: 28.6.2005 14:25 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Junij 2005 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Prestigio Nobile 150

Prenosniki izdelovalca Prestigio so že doslej sodili med bolj ugodne na našem trgu. Novi prenosnik z imenom Nobile 150 je trenutno eden najcenejših nasploh.

Prenosnik z nekoliko privzdignjenim zadnjim delom in v kombinaciji sivo-črne barve je na videz povsem drugačen od močnejših in starejših modelov Nobile 156 in 157. Ko s "pomočjo" silno nerodnega gumba odpremo pokrov oz. zaslon prenosnika, se na spodnji polovici prikaže nadvse razkošno odmerjena tipkovnica. Ta zaseda celotno širino ne tako majhnega prenosnika, zato so tipke nadpovprečno velike, ugodna razporeditev pa še dodatno pripomore k odličnemu občutku pri tipkanju. Pohvaliti velja, da je razporeditev tipk slovenska (znaki so natisnjeni na tipke), na kar nekateri drugi izdelovalci cenejših prenosnikov radi pozabijo. Pod tipkovnico je vgrajen povsem soliden primerek sledilne ploščice, prav tako sta ravno prav trda gumba ob njej. 15-palčnemu zaslonu z ločljivostjo 1024 × 768 pik lahko očitamo le malce slabšo osvetljenost kotov ter ne povsem polno kontrastnost, vendar je prikazana slika vsekakor dovolj dobra za vsakdanje delo.

Opremljenost je solidna, saj so tu kar štirje priključki USB, modemski in omrežni vmesnik, ne manjka pa niti izhod za televizor ter zunanji monitor/LCD projektor. Naš preizkusni primerek je že imel vgrajen Intelov brezžični vmesnik, ki sicer sodi med dodatno opremo, a je na voljo za doplačilo vsega 6 tisoč tolarjev, zato ga vsekakor toplo priporočamo. Kombinirana optična enota medije DVD le prebira, na CD pa zna tudi zapisovati. Grajo pa si zaslužita zvočnika nad tipkovnico. Predvajata namreč nadvse nekakovosten zvok, zato je za poslušanje glasbe nakup slušalk ali računalniških zvočnikov skorajda nujen.

Kljub nizki ceni Prestigio kupcem novinca zagotavlja dveletno garancijsko dobo, kar je vsekakor dobrodošel podatek.

Srce "stopedesetice" je Intelov procesor Centrino M s taktom 1,4 GHz, 256 MB pomnilnik in 40 GB disk pa lepo dopolnita celoto. Grafični vmesnik je integriran v nabor 855GM, ki pripada prvotnemu kompletu Centrino. Novi Nobile se malenkost bolj segreva, predvsem v območju, kjer sicer počiva levo zapestje. Druga negativna plat pa je čas delovanja na akumulator, ki je z dobrima dvema urama in pol nadvse povprečen, vendar podoben drugim prenosnikom z omenjenim procesorjem. Izmerjen indeks hitrosti v poslovnih in večpredstavnih programih pa je precej dober, zato vsekakor ne gre za hitrostno podhranjen prenosnik.

Prestigio Nobile 150

Poslovni indeks Winstone 2004: 14.7.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 17,1.

Trajanje delovanja: 2 h 33 min.

Zgradba in oprema: 4.

Velikost in teža: 7.

Mere: 32,6 × 27,7 × 3,6 cm, 2,7 kg.

Značilnosti: Intel Celeron 1,4 GHz, 256 MB RAM, 40 GB disk, DVD-ROM/CD-RW, wifi 802.11g.

Zaslon: 15-palčni, 1024 × 768 pik.

Cena: 159.900 tolarjev.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si, (01) 530 32 20.

Za: Kakovost izdelave, ugodna cena.

Proti: Trajanje delovanja akumulatorja, slabi zvočniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji