Objavljeno: 24.4.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2018

Preprečimo Facebooku, da nam sledi

Spletno pohajkovanje posameznika že dolgo ni zasebna stvar. Ko se odpravimo v omrežje vseh omrežij, vemo, da nam bodo sledili vsaj ponudnik interneta, vlada in vse spletne storitve, ki jih bomo obiskali. V zadnjem času za nami najbolj vohljajo družabna omrežja, s Facebookom na čelu. Zuckerberg in druščina se branijo, da smo za sledenje krivi sami uporabniki, saj imamo na voljo vse vzvode, da se obranimo zasledovalcev.

Škandal s podjetjem Cambridge Analytica, ki je brez vednosti uporabnikov družabnega omrežja Facebook pridobilo zasebne podatke o njih, je ugledu Zuckerberga in druščine močno škodil. Med drugim je strmo upadla tudi vrednost podjetja, zato se pri Facebooku na vse pretege trudijo, da bi si čimprej povrnili zaupanje uporabnikov in javnosti. Najprej nam želijo dokazati, da smo za zlorabo osebnih informacij krivi sami.

Cambridge Analytica je do zasebnih podatkov prišla ob pomoči aplikacije oziroma ankete, ki je zbirala tako informacije o posameznikih kot tudi o njihovih prijateljih. Večina uporabnikov hitro pozabi, da ob zagonu aplikacije v družabnem omrežju ali s prijavo zunaj njega programskemu izdelku na široko odprejo vrata do lastnega profila, kjer podjetnejša programska koda dostopa vsaj do elektronskih naslovov, telefonskih številk, delovnih mest in seznamov lokacij. V Facebooku zagotavljajo, da so podatki šifrirani, in jih ne delijo opremljenih z imenom in priimkom, a to kljub temu ne pomeni, da se zasebne informacije ne prodajajo v paketih skupaj z drugimi oškodovanci.

Facebook nam seznam aplikacij, s katerimi deli naše informacije, razkrije pod nastavitvami Settings/Aps and Websites.

Pravice aplikacij

Največjemu družabnemu omrežju in povezanim aplikacijam donosen posel vsaj otežkočimo, če ga že ne popolnoma onemogočimo, z nastavitvijo Settings/Apps and Websites, kjer so pod zavihkom Active navedeni programski izdelki z dostopom do našega profila. Pri vsakem elementu s seznama lahko z gumbom View and edit vidimo, kakšne pravice smo mu v preteklosti odobrili. Če kljukico za imenom posamezne pravice odstranimo, lahko z gumbom Save napačno odločitev popravimo. Če nam aplikacija v celoti ni več pogodu, ji dostop povsem zapremo, če ji pod zavihkom Active v prazen kvadrat dodamo kljukico in jo z gumbom Remove odstranimo s seznama aktivnih aplikacij v povezavi s Facebookom.

Facebook naše interese predvidi in jih zapiše. Če zanimanja niso točna, jih popravimo v nastavitvah Settings/Ads.

Pazimo na piškotke

Postali smo družba, ki si med seboj deli vse. Veliko prepošiljane vsebine se odda nezavedno. Facebook vsaki spletni strani z znanim gumbom Like dodeli piškotek, s katerim nam prebere osebne podatke iz družabnega omrežja, četudi za časa obiska vpletene strani v Facebook sploh nismo prijavljeni. S temi piškotki nam praktično sledi na vsakem spletnem koraku in zbira podatke o nas oziroma naših navadah in željah. Kaj družabno omrežje ve o nas, Facebook delno razkriva na strani z nastavitvami Settings/Ads. Na isti strani družabnega omrežja nam je dostopnih nekaj nastavitev, med drugim lahko oglase z določeno tematiko v prihodnje skrijemo, oziroma drugim razvijalcem popolnoma pretrgamo dotok do svojih podatkov. Prvo željo si izpolnimo tako, da pod Your interests kliknemo kvadrat z nezaželeno vsebino in s pritiskom na X potrdimo, da je zanimanje zanjo lažno. Drugim razvijalcem prepovemo zbiranje informacij o nas in prikazovanje oglasov na različnih napravah s spremembo vrednosti pod razdelkom Ad settings, kjer Ads based on your use of websites and apps in Ads on apps and websites off of the Facebook Companies prestavimo z Yes na No in Ads with your social actions z Only my friends na No one.

Omejimo skripte!

Ker Facebook sledi tudi uporabnikom brez računa, priporočamo uporabo vtičnikov, ki izbranemu spletnemu brskalniku prepovedo izvajanje najrazličnejših skript. Najboljši tak pripomoček je uBlock Origin, ki je na voljo za številne priljubljene spletne brskalnike (Chrome, Firefox, Safari in Opera), ima veliko vnaprej pripravljenih seznamov varnih spletišč, omogoča izdelavo lastnih in za delovanje ne potrebuje veliko pomnilnika in procesorske moči.

Dobri razširitvi sta tudi Noscript za Firefox in PrivacyBadger, kjer ima prva dokaj strmo učno krivuljo, druga pa je, ravno nasprotno, enostavna, a obenem manj zmogljiva. Če se želimo poleg zbiranja podatkov s strani družabnega omrežja Facebook zaščititi tudi pred drugimi nevarnostmi, ki prežijo na našo zasebnost pri brskanju po spletu, je najboljša pot uporaba alternativnega spletnega brskalnika. Ker na primer Google ob pomoči brskalnika Chrome zvesto pridobiva najrazličnejše informacije o nas, četudi mu to izrecno prepovemo, se odločimo za zamenjavo v podobi brskalnikov Tor, Epic Privacy Browser in Brave. Vsi našteti so neodvisni od velikih podjetij in se osredotočajo predvsem na varovanje zasebnosti pri pohajkovanju po internetu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji