Objavljeno: 28.2.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2023

Prenosnik z OLEDom - Asus VivoBook 15X

Asusova serija prenosnih računalnikov VivoBook je namenjena domačim in manj zahtevnim poslovnim uporabnikom. V zadnjem letu je dobila izraziti plus v obliki zaslonov OLED. Jeseni smo med preizkusom domačih prenosnikov preizkusili model VivoBook 15 OLED, zdaj pa smo dobili še nekoliko zmogljivejši model VivoBook 15X (s pod-oznako M1503QA-OLED-L721W). Tudi ta se kiti z zaslonom OLED, prinaša pa predvsem več zmogljivosti.

Ohišje prenosnika je sicer v skladu z bolj domačim cenovnim razredom – je torej plastično in malenkost manj kakovostno kot ohišja dražjih, aluminijastih modelov. Opazimo malenkost več zvijanja kot pri katerem od dražjih modelov serije ZenBook. Preizkušeni model je imel zelo temno, skoraj sivomodro ohišje elegantnega, preprostega videza. Zaslon se lahko odpre povsem ravno z mizo, torej do 180 stopinj. Sledilna ploščica je med večjimi, v desnem zgornjem vogalu je bralnik prstnih odtisov. Tipkovnica ponudi nadpovprečno dober povratni odziv za ta cenovni razred. Pohvalimo lahko tudi tristopenjsko osvetlitev tipk, ob desni strani je tudi številčnica z nekoliko ožjimi tipkami, tipke za premik kurzorja so zelo nizke. Kakovost zvoka je povprečna, stereo zvočnika sta obrnjena navzdol (sta v sprednjih vogalih) in se bolje izkažeta, ko imamo prenosnik na mizi (kjer se lahko zvok odbija) kot takrat, ko ga imamo v naročju.

Ena največjih prednosti teh prenosnikov je zaslon OLED. Asus je prvi, ki je začel tovrstne zaslone ponujati tudi pri cenovno dostopnejših prenosnikih. Zaslon ima res odlične barve in je povsem primeren tudi za zahtevno fotografsko in grafično delo. Zaradi odličnih kontrastov pa je tudi sicer zelo dober – denimo za ogled filmov ali celo igranje iger. Želeli pa bi si višjo svetlost, saj je tudi na najvišjih nastavitvah ob močnejših svetlobi zaslon razmeroma temen, pri tem se pa poznajo tudi odboji, ki so posledica svetleče prevleke. Zanimivo je, da so Windows 11 (v različici Home) privzeto nastavljeni na temni način – zasloni OLED pa porabijo manj energije, ko prikazujejo temno (sploh povsem črno) barvo, in več pri prikazu bele. Kot zanimivost omenimo še to, da je tu privzeto vključen tudi ohranjevalnik zaslona, s tem pa se zmanjša možnost za pojav zapečene slike. Proizvajalci sicer trdijo, da današnji zasloni OLED s tem nimajo več težav, a je to težko zares vedeti na dolgi rok. Ločljivost zaslona je bila pri preizkušenem modelu klasična FullHD (1.920 × 1.080 pik), obstajajo pa tudi sestave z višjo ločljivostjo. Mi smo bili z omenjeno matriko povsem zadovoljni.

Asus je prvi, ki je začel zaslone OLED ponujati tudi pri cenovno dostopnejših prenosnikih.

Bera vmesnikov na levi in desni strani prenosnika je zelo standardna. Na desni so dva vmesnika USB-A (oba po 3.2 Gen. 1), en vmesnik USB-C (3.2 Gen. 1, škoda, da prek tega ne moremo napajati prenosnika), HDMI (po standardu 1.4, torej podpira 4K le do 30 Hz), izhod za slušalke ter vmesnik za napajanje. Na levi je še en USB-A, tokrat po standardu 2.0. Brezžični vmesnik podpira tudi omrežja zadnje generacije, torej Wi-Fi6, ne pa tudi njene razširitve Wi-Fi6e.

Jeseni preizkušeni VivoBook je uporablja Intelov procesor, tokrat pa je vgrajen AMD Ryzen 7 5800H. Gre za enega zmogljivejših procesorjev za prenosnike tega trenutka, v nasprotju z varčnimi procesorji z oznako »U« označuje »H« večjo zmogljivost. Vgrajenih je osem jeder z večnitnim delovanjem, operacijski sistem jih tako prikaže skupaj 16. Procesor so sicer splavili pred dvema letoma, najdemo ga predvsem v igričarskih in drugih zmogljivih prenosnikih. V primerjavi z Intelovim i5-1135G7 v lanskem prenosniku VivoBook 15 je ta tudi do polovico hitrejši na posameznih hitrostnih preizkusih. Ima tudi razmeroma zmogljiv grafični del, tako bomo na prenosniku brez težav igrali kakšne manj zahtevne igre (ob nižjih stopnjah podrobnostih in efektov).

Po naši oceni bi prenosnik zdržal nekje med 11 in 12 urami gledanja filmov.

Ob tem bo 16 GB pomnilnika dovolj za večino uporabnikov, podatke pa hranimo na pogonu SSD, velikem 512 GB. Pozitivno nas je navdušila vzdržljivost akumulatorja, saj smo na našem preizkusu zabeležili skoraj osem ur delovanja. Pri nezahtevni rabi bi tako brez težav prišlo čez deset ur – po naši oceni bi prenosnik zdržal nekje med 11 in 12 urami gledanja filmov. Prenosnik ostane med navadnim delom dovolj tih, glasnost se poveča le med daljšim zahtevnejšim delom.

Novi VivoBook 15X je odličen prenosnik srednjega razreda, njegove prednosti so odlična zmogljivost, zelo zmogljiv akumulator (in s tem povezana avtonomija delovanja) ter zaslon OLED. Ta bi lahko bil sicer svetlejši, tudi ohišje je bolj na plastični strani. Prenosnik po ceni namreč že seže tudi v malenkost višje razrede, kjer najdemo tudi tanjše, aluminijaste modele. Seveda pa imajo ti tudi svoje slabosti, predvsem manj barvite zaslone ter slabšo zmogljivost.

Asus VivoBook 15X 

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 9.597

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 6.321

Trajanje delovanja: 7 ur, 37 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 7

Mere: 35,7 × 22,8 × 2 cm; 1,7 kg

Značilnosti: AMD Ryzen 7 5800H, 3,2 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1.920 × 1.080 pik, OLED

Operacijski sistem: Windows 11 Home

Cena: 1.015 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Zmogljivost, vzdržljivost akumulatorja, zaslon OLED.

Proti: Povprečna kakovost ohišja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji