Objavljeno: 29.1.2019 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor Februar 2019

Postanimo soustvarjalci spleta

Zakaj bi objavljali le v klišejih na Twitterju, Facebooku, Youtubu in drugih družabnih medijih? Postavljanje lastne spletne strani še nikoli ni bilo hitrejše in enostavnejše kot danes!

Čeprav smo se morali pri vzpostavitvi lastne spletne strani še pred dobrim desetletjem zanesti predvsem na svoje oblikovalske, programerske in organizacijske sposobnosti, danes ne manjka javnih računalniških oblakov z brezplačnimi in plačljivimi storitvami gostovanja spletnih strani, v katerih lahko spletne strani tudi ustvarjamo in urejamo.

Bistvena prednost postavitve in vzdrževanja spletne strani v javnem računalniškem oblaku v primerjavi z objavljanjem v družabnih medijih je popolna svoboda izbire grafične podobe in vsebine; to lahko s pridom izkoristimo za celovito osebno predstavitev, komunikacijo z drugimi uporabniki spleta, pa tudi promocijo in spletno prodajo znanja, storitev in izdelkov svojega društva, podjetja ali organizacije. Brez posebnega napora lahko vzpostavimo tudi družabno spletno stran, na katero poleg naštetega dodamo še fotografske galerije, bloge, predvajalnike video in avdio vsebin ter podporo včlanjenju novih članov.

Pri tem so še posebej pomembni profesionalna grafična podoba, možnost integracije spletnih storitev drugih ponudnikov in izvoz spletne strani iz javnega računalniškega oblaka v domači ali službeni računalnik v obliki, primerni za objavo na zasebnih spletnih strežnikih ali v spletnih oblakih drugih ponudnikov. Vsekakor je v tem pogledu pomembna tudi možnost uvoza že izdelane spletne strani v drug gostiteljski računalniški oblak. Podrobnejši pregled podprtih storitev, ki jih lahko vključimo na svoje spletne strani v računalniških oblakih različnih ponudnikov, si lahko ogledate v tabeli.

Registracija domene

Našo spletno stran je brez lastnega domenskega imena, ki ga moramo pridobiti od pooblaščenega upravljavca registra izbrane spletne domene, drugim uporabnikom Interneta težko najti. Pridobitev domenskega imena je neizbežno povezana tudi s plačilom stroška registracije, ki ga lahko plačamo neposredno registratorju ali pa kar upravljavcu izbranega javnega računalniškega oblaka v okviru celovite storitve vzpostavitve nove spletne strani.

Manj zahtevni se lahko zadovoljijo tudi s poddomeno oziroma imenom spletne podstrani, ki jo v okviru svoje domene, oziroma poddomene, navadno kot brezplačno možnost ponudi javni računalniški oblak (npr. sites.google.com/site/pcusbprojects namesto www.pcusbprojects.com).

Orodja za ustvarjanje in urejanje

Večina urejevalnikov spletnih strani v javnih računalniških oblakih ponuja pestro izbiro predlog, ki nam pomagajo pri izbiri in postavitvi osnovnega koncepta in grafične podobe spletne strani in nam hkrati prihranijo veliko oblikovalskega dela. Nekateri oblaki, kot so: Wix, Sqarespace, Duda in Weebly, vsebujejo tudi predloge, ki se samodejno prilagajajo zaslonom računalnikov, tablic in pametnih telefonov. Zato izdelava dvojnega nabora spletnih strani oziroma kopiranje strani in dodatno prilagajanje za mobilne naprave nista potrebna in ju veliko urejevalnikov spletnih strani ne omogoča. Najdemo tudi poslovne predloge, s katerimi lahko hitro vzpostavimo spletne strani za prodajo različnih storitev in izdelkov.

Uporaba predloge omogoča hiter začetek in skrajša čas učenja uporabe različnih funkcionalnosti urejevalnika spletnih strani, ko se izgradnje spletne strani v izbranem gostiteljskem oblaku lotevamo prvič. Kljub temu moremo svoji spletni strani dodati osebno noto, saj lahko spremenimo ali prilagodimo barvno shemo, znakovne nabore in videz. Spremenjeno predlogo lahko nato uporabljamo tudi pri gradnji vseh podstrani, do katerih lahko pridemo z glavne spletne strani.

Boljši urejevalniki omogočajo uporabo tudi namenskih dopolnitev predlog, s katerimi lahko na spletnih straneh vključimo različne funkcionalnosti, kot so: informacije o podjetju in kontaktni podatki, galerije, podpora za pogosta vprašanja uporabnikov, blog itn. Vsekakor lahko na spletne strani dodajamo tudi besedilna polja, gumbe, fotografije in druge standardne gradnike, pri čemer se nekateri spletni oblaki, kot sta Duda in Wix, pri podpori delovanju forumov, klepetalnic (angl. chats), novic, rezervacij storitev (npr. turističnega najema) itn. zanašajo na plačljive storitve drugih ponudnikov.

Omenimo še, da nekateri urejevalniki spletnih strani v računalniških oblakih, kot so: Strikingly, Virb, uKit in Squarepace, omejujejo število in način postavitve določenih gradnikov. S tem poskušajo preprečiti prenapolnjenost in nepreglednost spletne strani. Drugi, denimo Wix, pa uporabnikom puščajo več svobode.

Najboljši urejevalniki spletnih strani

Pestra ponudba storitev gostovanja spletnih strani v javnih računalniških oblakih s pripadajočimi urejevalniki spletnih strani je gotovo razlog, da pred izbiro pravega preverimo, kateri omogoča največ glede na ponujene funkcionalnosti in mesečni strošek gostovanja.

Strikingly (www.strikingly.com) poudarja ličnost in enostavnost gradnje spletne strani z dobrimi možnostmi navigacije, pri kateri vsebine razporedimo po sekcijah in daljše pregledujemo s pomočjo drsnikov. Nadzorna plošča urejevalnika na levi strani ne ponuja komponent za gradnjo spletnih strani, kot pri Wixu ali Dudi, saj želi Strikingly zagotoviti večjo preglednost s tem, da lahko slike in tekstovna polja dodajamo le znotraj posameznih sekcij. Kljub temu so spletne strani dobro odzivne in delujejo tako v računalnikih in tablicah kot v pametnih telefonih. Vgrajeno je tudi statistično orodje za tedensko, mesečno in četrtletno spremljanje statistike obiskov spletne strani, ki vključuje tudi preglede obiskovalcev po državah in vrstah naprav, ki jih uporabljajo.

Z delom lahko začnemo takoj, ko registriramo uporabniški račun, za katerega potrebujemo ime, e-naslov in geslo; lahko pa se namesto tega registriramo kar prek svojega računa na Facebooku. Za hiter začetek spletne prodaje izdelkov in storitev je na voljo predloga Simple Store, ki vodi količine izdelkov in obdeluje naročila. Plačila s kreditnimi karticami so omejena na ponudbo PayPal in Stripe, pri čemer je mogoče tudi samodejno obveščanje uporabnikov po e-pošti pri vsakem koraku izvedbe spletnega nakupa.

Hitro lahko izdelamo tudi blog, za katerega ima Strikingly vgrajen lasten sistem potrjevanja vsebine sporočil in novih tem. Zato ni treba vgrajevati takih rešitev drugih ponudnikov.

Wix (www.wix.com) je zelo intuitivno orodje za gradnjo spletnih strani z veliko izbiro že izdelanih komponent in na stotine predlog za različne oblike poslovanja in druge vrste spletnih strani. Ponuja veliko izstopajočih funkcionalnosti, kot so: spletna shramba, všečna video ozadja, animirani naslovi in aplikacije za mobilne telefone. Obenem lahko s funkcijo Wix Code tako začetniki kot izkušeni programerji zgradijo dinamične spletne aplikacije za podporo delovanju kompleksnejših funkcionalnosti spletne strani. Dobra sta tudi podpora gradnji pametnim telefonom prijaznih spletnih strani in spletnih trgovin z bogato funkcionalnostjo. Žal moramo orodje za spremljanje statistike uporabe spletne strani zagotoviti sami.

Edini pogoj, da lahko ustvarimo novo spletno stran, je e-poštni naslov. Wix po registraciji ponudi opcijo samodejne izgradnje spletne strani z umetno-inteligenčnim orodjem Wix ADI, lahko pa namesto tega izbiramo med 15 glavnimi kategorijami predlog spletnih strani, ki se nanašajo na različne tematike. Bogata drevesna struktura nas nato v nekaj korakih popelje do najprimernejše predloge. Čeprav je večina predlog zastonj, je za uporabo nekaterih treba plačevati mesečno naročnino. Izboru predloge sledi enominutni predstavitveni video gradnje nove spletne strani.

Pet gumbov urejevalnika omogoča enostavno dodajanje komponent in menjavo ozadja spletne strani ter dostop do spletnih trgovin, v katerih lahko kupimo dodatne komponente. Vgradimo lahko tudi lastno kodo HTML ali Adobe Flash in določimo sezname skladb s spletnih portalov, kot sta SoundCloud in Spotify, ki jih želimo predvajati obiskovalcem.

Duda (www.duda.co) ima zmogljiv in enostaven urejevalnik spletnih strani, ki sta ga zasnovala programerja, ki sta med prvimi spoznala velik potencial iPhonov za brskanje po spletnih straneh. Urejevalnik zmore izdelati spletne strani, ki se samodejno prilagajajo velikimi monitorjem namiznih računalnikov, pa tudi majhnim prikazovalnikom pametnih telefonov. Možnost vzpostavitve spletne trgovine uvršča Dudo tudi med poslovno zanimive rešitve.

Na začetku gradnje izbiramo med 94 predlogami spletnih strani, ki so razvrščene v kategorije, kot so: Poslovno, Portfelj in Restavracija. S klikom pomanjšane sličice predloge vidimo predoglede vzorčne spletne strani za monitor namiznega računalnika, računalniško tablico in prikazovalnik pametnega telefona. Ni nas treba biti strah, če se pri izbiri predloge zmotimo, saj lahko slednjo vselej zamenjamo, ne da bi morali znova zgraditi spletno stran. Obenem lahko odpremo spletno trgovino tudi brezplačno, a pogrešamo možnost vgradnje komponent drugih ponudnikov, integracijo z e-pošto in možnost prenosa spletne strani v drug gostiteljski oblak.

GoDaddy (uk.godaddy.com) poznamo predvsem kot računalniški oblak za gostovanje spletnih strani, a ima kljub temu vgrajeno tudi zmogljivo orodje za izdelavo in vzdrževanje spletnih strani, GoCentral, ki je nasledil GoDaddy Website Builder. Čeprav sta shramba za gradnjo spletne strani in pasovna širina radodarno odmerjena, so možnosti prilagajanja videza spletne strani precej omejene. Prav tako ni mogoče urejati fotografij, za odprtje spletne trgovine pa je treba nadgraditi uporabniški račun v plačljivega in imeti povezavo s ponudnikom plačilnih storitev, kot je PayPal. Pogrešamo tudi statistično analizo dostopov do spletne strani. Urejevalnik spletnih strani sicer spominja na tistega pri Squarespaceu.

Weebly (www.weebly.com) premore intuitiven vmesnik za gradnjo spletnih strani, ki ne zahteva znanja opisnega ali programskega jezika. Tudi tu se moramo pred začetkom gradnje spletne strani registrirati z e-naslovom in geslom. Če želimo prek spletne strani prodajati izdelke, moramo dodati še spletno trgovino in podatke o izdelkih. Dokaj enostavno lahko izdelamo tudi blog.

Izbiramo med sorazmerno skromnim izborom 67 predlog spletnih strani, ki ne omogočajo predogleda za različne vrste zaslonov, a imajo privlačno grafično podobo in moderen videz. Obenem lahko, podobno kot pri Squarespace, GoDaddy in Simvoly, temo vselej spremenimo. Komponente spletne strani dodajamo v šest vrst sekcij: splošno, pravokotne oblike, kontaktni podatki, priporočeni (angl. featured), galerija in tim. Med komponentami so tudi take, ki zahtevajo nadgradnjo uporabniškega računa v plačljivega. Na voljo imamo še statistiko obiskovalcev spletne strani, a ta pri brezplačnem gostovanju spletne strani ponudi manj podatkov.

Bistvena prednost Weebly pred drugimi ponudniki gostovanja spletnih strani je možnost prenosa celotne strukture spletne strani v stisnjeni datoteki ZIP na izbrani e-naslov.

Squarespace (www.squarespace.com) omogoča gradnjo čudovitih in odzivnih spletnih strani, ki se dobro prilagajajo lastnostim pametnih telefonov. Omogoča celovito spletno prodajo, s prenosom datotek vred. V ponudbo je zajet certifikat SSL, s katerim zaščitimo prenos podatkov po internetu, in mu obenem ne manjka statističnih orodij, pa tudi orodij za pomoč uporabnikom. Spletno stran lahko izvozimo v obliki, ki omogoča namestitev v spletni strežnik vrste WordPress, ki ga lahko zastonj vzpostavimo tudi v okviru lastne računalniške infrastrukture. Kljub temu ne omogoča brezplačnega gostovanja spletne strani in uporabe komponent drugih ponudnikov. Ponuja tudi manj predlog za gradnjo spletnih strani od konkurence, pri čemer je tudi manj možnosti za prilagajanje spletnih strani za prikaz na pametnih telefonih.

Squarespace je primeren predvsem za gradnjo komercialnih spletnih strani, saj omogoča široko integracijo plačilnih storitev, kot so Apple Pay, Mailchimp in PayPal. Zajeta je tudi registracija domene.

Gostovanje, da ali ne?

Čeprav je bila brezplačna spletna storitev Google Sites med prvimi, ki so poleg gostovanja omogočale gradnjo in urejanje spletnih strani ter zaslužek z objavo oglasov na njih, danes ni več med najbolj priljubljenimi, saj so jo presegle rešitve z modernejšo zasnovo. V tem pogledu sta še posebej pomembni možnosti izvoza spletne strani in prenos te strani v drug gostiteljski računalniški oblak. Previdnost velja tudi pri odpiranju spletnih trgovin, saj moramo pri teh zagotoviti sledljivost poslovanja in skladnost z zakonodajo. Pri tem se skoraj ne moremo izogniti hrambi rezervne kopije poslovnih podatkov tudi v svojem računalniku ...

Koliko stane gostovanje spletne strani?

Velika podjetja in organizacije vsak mesec porabijo na tisoče dolarjev za vzdrževanje svojih spletnih strežnikov in spletnih strani, mesec gostovanja v spletnem oblaku pa stane v povprečju okoli 10 dolarjev, oziroma okoli 25 dolarjev, če prodajamo izdelke in storitve.

Večina ponudnikov podpira urejanje in delovanje enostavne spletne strani tudi zastonj, a jih veliko pri tem omeji velikost spletne shrambe in največjo dovoljeno mesečno količino prenosa podatkov v GB, oziroma pasovno širino. Tako smo za gostovanje poslovno uspešne spletne strani z veliko obiskovalci v vsakem primeru primorani plačevati naročnino.

Samodejna izdelava spletne strani

Vse več ponudnikov gostovanja spletnih strani vgrajuje v urejevalnike spletnih strani umetnointeligenčna orodja, ki sama zgradijo enostavno predstavitveno spletno stran uporabnika na podlagi osebnih podatkov, ki jih posreduje sam, in/ali podatkov iz njegovih računov v družabnih omrežjih, kot sta Facebook in LinkedIn. Izdelki orodja Wix ADI (artifical design intelligence, slov. umetna inteligenca za načrtovanje) nemalokrat navdušijo celo profesionalnega izdelovalca spletnih strani, podobni orodji v Simvolyu in Jimdo pa sta nekoliko manj zmogljivi.

Kako zaslužiti s spletno stranjo?

Čeprav moramo za vzpostavitev spletne prodaje na podlagi plačil s kreditnimi karticami pogosto vključiti tudi ustrezne plačilne storitve ponudnikov v državi, kjer poslujemo, se lahko vključimo tudi v mednarodne sisteme plačil, kot je PayPal. Nekateri gostiteljski oblaki ponujajo celo lastne sisteme za obdelavo plačil s kreditnimi karticami, ki zajemajo spletno oglaševanje, preglede količin izdelkov in storitev ter orodja za podporo dostavi naročenih izdelkov in izvedbi storitev. Po drugi strani pa le malo gostiteljskih oblakov omogoča zaslužek s prikazovanjem oglasov drugih spletnih ponudnikov izdelkov in storitev.

Tabela [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji