Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2016

Pospeševalniki meja domišljije

Spletni pospeševalniki »startupov«, kot sta Kickstarter in Indiegogo, nenehno porajajo sveže zamisli, predvsem pa izdelke, ki v marsikaterem primeru presegajo zmožnosti podobnih komercialnih izdelkov, pogosto tudi po precej nižji ceni. Če se zdi ponudba velikih izdelovalcev včasih že skoraj dolgočasna, pa na področju startupov dobesedno vre od navdušenja, tako avtorjev kot podpornikov. V takih razmerah se tudi lažje oprosti, če kateremu od projektov ne uspe ali ne dobi dovolj podpore. Inkubatorji so postali samovzdržni ekosistemi, ki so vsemu svetu za zgled, kaj lahko naredijo inovatorji, če jim je omogočena izvedba zamisli.

Superbook, prenosnik iz telefona

Kaj: Računalniško ohišje, ki se, povezano s telefonom, prelevi v prenosnik.

Cena (za podpornike/potem):

99 dolarjev.

getsuperbook.com.

Pametni telefoni so že pred časom postali procesno in grafično toliko zmogljivi, da se zlahka kosajo s prenosnimi osebnimi računalniki. Zakaj bi torej podvajali strojno opremo, če bi lahko telefon preprosto spremenili v računalnik?

To je poslovna zamisel podjetja Andromium, ki je pripravila lupino v obliki prenosnika, a je to le vhodno-izhodna enota (monitor, tipkovnica, miška oz. sledna ploščica), procesor, pomnilnik in operacijski sistem pa so kar tisti v poljubnem telefonu z operacijskim sistemom Android.

Avtorji so pripravili posebno programsko opremo (Andromium), ki omogoča prikaz slike in uporabo »zunanje enote«. Superbook je navzven nadvse podoben elegantnim in lahkim prenosnikom (lahek in tanek je lahko tudi, ker je brez večine elektronike). Uporabnikom ponudi 11,6-palčni zaslon polne ločljivosti HD, tipkovnico in sledno ploščico standardnih velikosti.

Tipkovnica je nekoliko prilagojena operacijskemu sistemu Android, kjer imamo nekaj tipk za hiter priklic menujev in upravitelja programov. Superbook ima vgrajen svoj akumulator, kar pomeni, da ne prazni drobnih akumulatorjev v telefonu. Kot prenosnik bo brez težav deloval več kot osem ur z enim polnjenjem.

Eden navdušujočih projektov v spletnih pospeševalnikih je kamera Nico360, ki omogoča prostorske posnetke.

Uporaba je nadvse preprosta. Telefon prek kabla (Micro USB ali USB Type C) priključimo na Superbook, na njem pa se bo v nekaj sekundah prikazal zaslon operacijskega sistema Android z vsemi aplikacijami, ki jih imamo v telefonu. Operacijski sistem v telefonu bo samodejno zaznal drugi zaslon in prilagodil programe 11,6-palčnemu zaslonu.

Avtorji pravijo, da lahko uporabljamo polno zbirko programov za Android. Tudi če kateri ne bo deloval, kot bi pričakovali, je zbirka najbrž zelo dolga. Za povrh na računalniku uporabljamo tiste programe in podatke, ki so na telefonu. Pri tem torej odpade potreba po prenašanju, sinhronizaciji in podobnem.

Najlepše pa za konec. Avtorji na Kickstarterju temeljno različico »prenosnika« Superbook ponujajo po 99 dolarjev. To je precej manj tudi od najcenejšega Chromebooka, a z bogatejšo zbirko programov. Najbrž je tudi zaradi tega avtorjem uspelo zbrati neverjetnih 2.952.000 dolarjev, cilj kampanje pa je bil vsega 50.000 dolarjev! Prvi uporabniki bodo svoje Superbooke dobili februarja 2017.

Ticwatch 2, pametna ura za nas preostale

Kaj: Pametna ura.

Cena (za podpornike/potem):

99/199 dolarjev.

goo.gl/nJzzXm.

Pametne ure so preplavile trg, a je večina izdelkov bodisi predraga ali pa ima majhno uporabno vrednost. S Kitajskega pa prihaja impresivna ura Ticwatch 2, ki obljublja vrhunsko opremljenost po zmerni ceni.

Ura ima 1,4-palčni zaslon ločljivosti 400 × 400 pik, je okrogle oblike in z najsodobnejšo tehnologijo OLED (gostota je kar 287 pik na palec!). Spodnji del ohišja je sicer plastičen, a je rob ohišja kovinski in daje celoti prestižen videz.

Vgrajen je operacijski sistem Ticwear 4.0, pomembneje pa je to, da je ura združljiva s telefoni iOS (8.0+) in Android (4.3+), za povrh pa še z večino glavnih aplikacij, ki jih najdemo v teh izdelkih. Še več, ura deluje tudi z nekaterimi priljubljeni aplikacijami tretjih izdelovalcev, kot so Uber, Yelp, Whatsapp in podobni. Avtorji sicer pripravljajo tudi svojo tržnico za namensko narejene aplikacije (Ticware App Store), programerjem pa bo olajšalo delo to, da je večina kode in predvsem programskih klicev enakih kot v okolju Android.

Vgrajen je prepoznavalnik govora za govorjene ukaze, zaslon na dotik pa podpira preproste kretnje za krmiljenje naprave. Kovinski rob zaslona je občutljiv za dotik in rabi za mehko premikanje vsebin ali sprehod po menujih. Ukaze lahko dajemo celo z vrtenjem zapestja.

Vgrajen je sprejemnik GPS, pa tudi merilnik srčnega utripa. Na Kitajskem bo naprodaj celo različica z vgrajenim vmesnikom 3G, preostanek sveta pa se bo moral zadovoljiti z uro, ki pozna »samo« vmesnike Bluetooth in Wi-Fi. Za nameček ima ura podporo brezžičnemu polnjenju.

Cena je seveda udarna plat nove ure. V redni prodaji jih bo moč kupiti od oktobra za 199 do 299 dolarjev. Tisti, ki je sodeloval v kampanji na Kickstarterju, bo plačal natanko polovico manj. Kampanja je bila sicer nadvse uspešna, saj so zbrali več kot 2 milijona dolarjev, cilj pa je bil le 50.000 za izvedbo projekta.

Omega 2, mikro krmilnik za IoT

Kaj: Mikro računalnik, ki je manjši, cenejši, a bolje opremljen za naprave IoT kot Raspberry Pi.

Cena (za podpornike):

5/9 dolarjev.

onion.io

Mikro računalnik Raspberry Pi je zanetil pravcato revolucijo na področju samogradnje, zato ni nič čudnega, če nastaja čedalje več včasih tudi boljših alternativ. Ena zanimivejših je mikro računalnik Omega 2, ki je še posebej zanimiv kot krmilnik za naprave IoT.

Njegova udarna lastnost so velikost, cena in opremljenost. Omega 2 je res majhna, saj v osnovni različici meri le četrtino površine računalnikov Raspberry Pi in tretjino velikosti prav tako priljubljenih krmilnikov Arduino.

Nadvse pomembno je, da ima za praktično rabo že vse potrebno v samem vezju. Poleg procesorja s taktom 580 GHz in pomnilnika velikosti 64 MB je vgrajen tudi pomnilnik Flash RAM in predvsem vmesnik Wi-Fi. Brž ko Omego 2 priključimo na napajanje, je že lahko priključena v internetni oblak.

Računalnik v celoti temelji na Linuxu, a so šli avtorji še korak dlje. Zanj so pripravili pravcato spletno namizje, s katerim lahko upravljamo vse lastnosti računalnika, v pripravi pa je tudi namenska spletna trgovina Onion App Store za aplikacije tretjih ponudnikov. Koncept nadvse spominja na razširljivost, ki jo najdemo v pametnih telefonih.

Če želimo, lahko računalnike Omega 2 povežemo v prav tako namensko pripravljeno storitev Onion Cloud, prek katere se lahko daljinsko povežemo na katerikoli krmilnik, če je le v dometu signala Wi-Fi.

Že do tu je zgodba nadvse zanimiva, a se s tem šele začenja. Avtorji so predvideli cel kup dodatkov in modulov, kjer Omego 2 dopolnjujemo z raznimi strojnimi in programskimi funkcijami. Osnovnemu modulu lahko dodamo vmesnike (USB, HDMI), ploščico za elektronsko prototipiranje (breadboard), med drugim pa še vmesnike Bluetooth, GPS, celo podporo omrežju 2G/3G. Na voljo so mini postaje, kot so krmilnik za električne naprave, releji, adapter za module Arduino in še bi lahko naštevali. Vsi dodatki so cenovno zelo dostopni, saj večina stane 15 dolarjev ali manj.

Kaj pa sam računalnik? V kampanji na Kickstarterju stane osnovni računalnik le 5 dolarjev, toliko kot Raspberry Pi Zero, le da je precej bolje opremljen. Tisti, ki želijo malce več, pa lahko za 9 dolarjev dobijo različico, ki ima dvakrat več pomnilnika (128 MB RAM, 32 MB Flash RAM) in režo za kartice micro SD.

Tudi Omega 2 je postala velika uspešnica Kickstarterja, saj so avtorji zbrali 672.000 dolarjev, ob tem da so za izvedbo projekta potrebovali komaj 15.000 dolarjev. K prvim uporabnikom pride novembra.

ReSpeaker, pametna pomočnica za samograditelje

Kaj: Zvočnik z mikrofoni, ki podpira prepoznavo govora in lahko postane pametna pomočnica za samogradne projekte, denimo računalnike Arudiono.

Cena (za podpornike/potem):

49/89 dolarjev.

URL: goo.gl/AEmRKR

ReSpeaker je še ena od poslastic za samograditelje. Zamislite si pametno pomočnico, denimo v izvedbi, kot je Amazon Echo, ki omogoča prepoznavo govora, le da lahko celoto povežemo s samograditeljskimi projekti na temelju računalnikov Ardiuno, Raspberry Pi ali podobnih naprav.

ReSpeaker je računalnik, opremljen s prostorsko optimiziranimi mikrofon, ki lahko rabi kot pretvornik med govorjenimi ukazi in poljubno elektronsko napravo, denimo krmilnikom IoT. Tako lahko razmeroma preprosto ustvarimo pametne elektronske naprave, ki jih krmilimo z govorjenimi ukazi.

Avtorji so strojno opremo dopolnili s programsko opremo, ki lahko uporablja najbolj razširjene algoritme s področja prepoznave govora, kot so Google Speech API, Amazon Alexa ali Microsoft Cognitive Services, pa tudi manj znane algoritme, kot sta Wit in Houdify. Vsi skupaj seveda uporabljajo storitve v internetnem oblaku.

Za nameček pa so avtorji razmišljali o načinu, kako bi zagotovili prepoznavo tudi v primerih, ko samograditeljev izdelek nima dostopa do spletnih storitev. ReSpeaker ima v ta namen vgrajeno režo za kartico micro SD, na katero lahko ob pomoči »lahkega« algoritma PokcetSphinx namestimo vsaj osnovno prepoznavo, možnost krmiljenja naprav z omejenim naborom govorjenih ukazov.

To še ni vse. ReSpeaker podpira tudi protokole AirPlay/DLNA, kar pomeni, da ga lahko povežemo z združljivimi napravami in sestavimo domači glasbeni strežnik, ki ga krmilimo z govorom. Dodati moramo le zunanji zvočnik.

ReSpeaker je modul, ki lahko rabi kot gradnik za številne druge projekte, kjer je mejnik samo domišljija. Avtorji so v ta namen zgradil modularno arhitekturo, ki jo lahko razširimo s programskimi vtičniki in dodajamo nove funkcionalnosti.

Za projekt je bilo zahtevanih 40.00 dolarjev, doslej so jih zbrali že več kot 170.000. Med samograditelje pride novembra.

Nico360, mikro kamera za prostorske posnetke

Kaj: Miniaturna video kamera za snemanje 360-stopinjskih posnetkov, s podporo pretočnemu predvajanju.

Cena (za podpornike/potem):

149/199 dolarjev.

www.nico360.com

Prostorske video kamere in posnetki utegnejo postati v prihodnje velika prodajna uspešnica, zlasti v časih, ko se množijo prikazovalniki za navidezno in povečano resničnost. Na tem področju najdemo presenetljivo veliko startupov, ki skušajo prekositi konkurenco, tudi velike izdelovalce.

Eden značilnih navdušujočih projektov v spletnih pospeševalnikih je miniaturna kamera Nico360, ki omogoča prostorske posnetke v ohišju, velikem komaj 4,6 × 4,6 × 2,8 cm. S takimi velikostmi jo lahko mirno imenujemo tudi akcijska kamera, čeprav je njena namembnost še nekoliko širša.

Nico360 ima vgrajeni dve tipali z ločljivostjo 16 milijonov pik, ki skupaj s sferičnimi lečami omogočajo brezšivni prikaz 360-stopinjskih fotografij in video posnetkov. Programska oprema iz surovih podatkov ustvari fotografije z ločljivostjo do 25 milijonov pik in video posnetke do ločljivosti 1440p. Kakovost posnetkov izboljšuje sistem za elektronsko stabilizacijo slike.

Ohišje je vodotesno (a ni namenjeno potapljanju), vgrajeni akumulator iz litijevih ionov pa zagotavlja do dve uri snemanja video posnetkov. Posnetke snema v vgrajeni pomnilnik velikosti 32 GB, še pomembnejša pa sta vgrajena vmesnika Wi-Fi in Bluetooth, ki med drugim zagotavljata pretočno predvajanje 360-stopinjskih posnetkov v realnem času. Le redki izdelki se lahko pohvalijo s takimi lastnostmi, stanejo pa bistveno več.

Polna cena izdelka, ki bo na voljo decembra, bo 199 dolarjev, a lahko podporniki na Kickstarterju dobijo kamero že za 149 dolarjev, zraven pa še darilo, palico za selfije. Za doplačilo je na voljo cel kup dodatkov, nosilcev in ohišij, kot bi tudi pričakovali od profesionalne akcijske kamere. Nico 360 je zbral več kot 313.000 dolarjev zagonskih sredstev, 580 % več od pričakovanega.

Sky2, več kot le vremenska postaja

Kaj: Vremenska postaja z vgrajeno video kamero.

Cena (za podpornike/potem):

od 159/249 dolarjev.

www.bloomsky.com

Vremenske postaje v zasebni lasti niso kakšna večja posebnost, toda ponudba startupa BloomSky presega to, kar je danes na voljo na trgu. Sky2 je druga generacija vremenske postaje, ki ima vgrajeno video kamero in glavna tipala za zajem vremenskih podatkov. Sky2 v osnovi meri temperaturo, vlago, zračni pritisk in padavine. Z izbirnim dodatkom Storm (89/139 dolarjev) lahko to še nadgradimo z merjenjem količine padavin, hitrostjo in smerjo vetra ter stopnjo ultravijoličnega žarčenja.

Predvsem pa se Sky2 razlikuje od tekmecev po vgrajeni video kameri, ki lahko zajame in v internet posreduje sliko na vsakih 5 minut. Še več, iz zajetih slik lahko samodejno sestavi video posnetke s časovnim pretekom (time-lapse), tako da lahko spremljamo dogajanje čez dan.

Za nameček je lahko celoten komplet opremljen s sočnimi celicami, kar pomeni, da lahko celoto postavimo dobesedno povsod, kjer želimo spremljati vreme. Zaradi majhnih mer je montaža hitra, celota pa enostavno prenosljiva.

Pomemben del paketa je aplikacija za mobilne telefone, s katero lahko dostopamo do podatkov vremenske postaje na daljavo. Lastnik pa se lahko odloči in vremenske podatke deli z drugimi, med drugim s portalom malih vremenskih postaj BloomSky, ki trenutno presega že več kot 100.000 merilnih točk po vsem svetu.

Avtorji so želeli zbrati 80.000 dolarjev, prejeli pa so naročila v višini 680.000 dolarjev. Večina kupcev bo svojo vremensko postajo dobila oktobra.

Lift – lebdeči polnilec

Kaj: Brezžična polnilna postaja s podporo levitaciji pametnih ur.

Cena (za podpornike/potem):

od 149/249 dolarjev.

levitationworks.com

Včasih so projekti v spletnih pospeševalnikih uspešni predvsem zato, ker gre za privlačno zamisel. Ena takih je Lift, brezžični polnilec za različne vrste mobilnih naprav. Od konkurence se razlikuje po majhni, a zelo zanimivi posebnosti.

Če želimo s polnilno postajo Lift polniti pametne ure, kot so različni modeli ur Apple Watch in Pebble, lahko uporabimo posebno ovalno stojalo, na katero postavimo uro. Ko vse skupaj postavimo nad označeni del polnilne plošče, bo celota lebdela v zraku po zaslugi magnetnega polja, ki ga ustvarja polnilec. Ura pa se bo med lebdenjem tudi polnila.

Lift uporablja znano načelo magnetne levitacije, ki je v tem primeru dovolj močna, da celota lebdi nekaj centimetrov nad površino. V praksi je to videti kot pravcata čarovnija. Avtorji so našli tudi dodatne funkcije poleg polnjenja ure. Kot možnost prilagajo, denimo. posebno žarnico The Orb, ki sveti, ko lebdi v magnetnem polju.

Lift sicer lahko uporabljamo tudi kot brezžični polnilec združljivih pametnih telefonov, le da ti ne bodo lebdeli med polnjenjem, temveč zgolj počivali na polnilni površini. Na poti je Lift lahko tudi priložnostni akumulator, ki hrani energijo za približno dve napajanji pametnih ur. Ne nazadnje je v ponudbi tudi različica Lift Pro, ki poleg brezžičnega polnjenja ponuja tudi klasično polnjenje različnih mobilnih naprav, v različicah za naprave Apple in Android.

Na oko privlačna metoda polnjenja ni ravno poceni, saj avtorji pričakujejo najmanj 149 dolarjev, v redni prodaji pa se bo cena modela Pro povzpela občutno čez 300 dolarjev. Kljub temu so ob želenih 44.000 dolarjih zbrali 284.000 dolarjev zagonskih sredstev.

Sgnl, telefonski klici z dotikom prsta

Kaj: Pametni pas za uro, ki prst spremeni v priložnostni kontaktni zvočnik za telefonske klice.

Cena (za podpornike/potem):

od 99/249 dolarjev.

www.mysgnl.com

Velikemu številu uporabnikov ni prijetno, ko morajo pametni telefon pri telefoniranju prisloniti k ušesu. Še manj jim je prijetno uporabljati slušalke, ožičene ali brezžične z uporabo vmesnika Bluetooth.

Mlado korejsko podjetje Innomdle Labs ponuja zanimivo tretjo alternativo. Sgnl je v osnovi pametni pas za uro, ki vsebuje poseben kontaktni zvočnik (Body Conduction Unit; BCU) in mikrofon. Zvočne signale pretvarja v drobne tresljaje, ki se prenašajo prek človeškega telesa. Ker je pas za uro blizu dlani, je dovolj, da se prstom dotaknemo bližine ušesa, da bi slišali sogovornika.

Ko je prst blizu ušesa, je tudi mikrofon na zapestju blizu ust, tako da uporabljamo kar svojo dlan in prste v funkciji telefona, medtem ko je ta varno shranjen v žepu ali torbici, z zapestnico pa povezan prek vmesnika Bluetooth. Sgnl uporablja poseben algoritem za ojačitev izbranih frekvenc, ki sestavljajo govor oddaljenega sogovornika, kontaktni način prenosa zvoka pa je v določenih okoliščinah (hrup v okolju) celo boljši, bolj razločen kot posredovanje govora prek zvočnika v telefonu ali slušalkah.

Za nameček je Sgnl tudi pametna zapestnica z vgrajenim merilnikom pospeškov, kar pomeni, da lahko beleži število prehojenih korakov. Celoto dopolnjuje program za pametne telefone, ki upravlja parametre zapestnice. Vgrajeni akumulator se polni eno uro in zadostuje za okoli 4 ure pogovorov ali 7 dni v mirovanju.

Kampanja na Kickstarterju je bila zelo uspešna, saj so avtorji želeli zbrati 50.000 dolarjev, pridobili pa so jih 788.000. Izdelek lahko pričakujemo pri uporabnikih februarja 2017.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji