Objavljeno: 29.8.2006 02:06 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij 2006

Pogled skozi Okno, drugi del

Microsoft je konec maja hkrati predstavil drugo razvojno in hkrati prvo javno različico trojice svojih osrednjih izdelkov, kot so Office 2007, Windows Longhorn Server in predvsem novi Windows Vista. Čeprav razvoj še ni končan, smo zdaj korak bliže končni podobi novega operacijskega sistema in to je priložnost za prve ocene. Ali je torej Windows Vista evolucija ali revolucija?

Windows Vista ima izdatno spremenjen uporabniški vmesnik. Na desni strani Windows Sidebar s programčki "gadgets".

Glede na to, da je operacijski sistem Microsoft Windows najbrž najbolj razširjen kos programske opreme (zagotovo pa operacijski sistem) na svetu, je razumljivo, da je pri nastajanju nove različice vselej deležen precejšnje pozornosti javnosti, predvsem profesionalcev in računalniških navdušencev. Konec maja je Microsoft evforijo celo potrojil, saj je hkrati objavil kar tri ključne izdelke v svoji ponudbi, kar se doslej še ni zgodilo. Ali gre zgolj za spreten trženjski prijem ali kake druge namene, prepustimo raje kolumnistom Monitorja. Tokrat si bomo pogledali predvsem, kaj prinaša druga "beta" različica, ki je po napovedih Microsofta zelo blizu končnemu naboru in podobi okolja Windows Vista.

Najprej velja osvežiti podatek, da Windows Vista ni zgolj en izdelek, temveč kar šest različic, ki imajo sicer skupno ogrodje, a precej različen nabor funkcionalnosti in dodatnih programov, s čimer naj bi bolje zadovoljili različne potrebe, želje in globine žepov. Poleg osnovne, ki bo na voljo le ponekod, sta tu dve za domačo in dve za poslovno rabo. Krovni Windows Vista Ultimate Edition (predmet tega hitrega preizkusa) pa ima v osnovi vse, kar imajo vse druge različice, in še kaj zraven. Nekatere različice bodo na voljo samo v 32-bitni, večina pa tudi v 64-bitni izvedbi. Zanimivo je povedati, da bodo nekatere zmogljivejše na voljo le podpisnikom licenčnih pogodb in jih ne bo moč kupiti na prostem trgu.

Čas za prenovo

Pravijo, da se nekatere stvari v življenju nikoli ne spremenijo. To vsekakor velja za zdaj že pregovorno dejstvo, da vsaka nova različica okolja Windows zahteva zmogljivejšo strojno opremo. Toda skok z Windows 98/2000 na Windows XP je bil neprimerno manj boleč za domače (ali proračunske) finance, kot bo Windows Vista. Sistem ne bo zasedel preveč prostora na disku, le kakih 10 GB, vendar zato potrebuje zmogljive procesorje, veliko pomnilnika in, morda največje presenečenje, zelo zmogljivo grafiko. Vsaj če želite uporabljati novi "nališpani" uporabniški vmesnik Aero in njegove zvijače.

Že minimumi so spoštljivi - Pentium ali Athlon s taktom vsaj 800 MHz, 512 MB RAM, grafična kartica s podporo DirectX 9.0 in vsaj 64 MB pomnilnika. V praksi vemo, kako je - osebno menim, da bodo računalniki pod 2 GHz, 1 GB RAM in današnjimi srednje zmogljivimi grafičnimi karticami označeni za "podhranjene". Za primerjavo - testni računalnik, na katerem smo preizkušali Windows Visto Beta 2, je imel procesor Athlon 64 3000+, 1 GB RAM, nabor nForce 4, 320 GB disk (7200 vrt./min., 8 MB predpomnilnika) in grafiko Nvidia GeForce 6600 GT SLI. Operacijski sistem je tudi po namestitvi namenskih gonilnikov, ki jih je pripravila Nvidia, kljub vsemu deloval občutno počasneje kot z okoljem Windows XP. Natančne hitrostne teste je sicer še težko opravljati, saj ni ustreznih "Vista" različic testov, vendar je prvi vtis kljub vsemu malce zaskrbljujoč. Priznati pa je treba, da gre za razvojno različico in je zato razprava na temo hitrosti nekoliko neumestna.

Flip 3D omogoča tridimenzionalni prikaz oken, ko preklapljamo med njimi.

Windows končno priznavajo obstoj takih naprav, kot so večpredstavni prenosni predvajalniki, domači kino, tablični računalniki in predvsem mobilni telefoni ter ročni računalniki. Seznam pa se s tem še ni končan. Po drugi strani je pa res, da je cel kup novosti v bistvu le predelava določenih tehnologij, ki jih je Microsoft že ponujal kako drugače, večinoma tudi brezplačno.

Za druge izdelovalce programske opreme je najbrž strašljiv podatek, da se je Microsoft na določenih področjih odločil neposredno napasti njihovo ponudbo. Tu Microsoft hodi po tanki ločnici med toleranco in jezo partnerjev, zaradi česar so se že začele prve tožbe. Ne smemo pozabiti, da lahko preveč "dobrot", tesno povezanih v OS, vnovič odpre megatožbe zaradi monopolnega delovanja, ki smo jim bili v priča v zadnjih letih.

Jasno, povezano, zanesljivo

To je Microsoftov slogan, ki najbolje ponazarja, kaj želijo doseči z Windows Visto. Predvsem so zopet silno veliko truda vložili v razumevanje navad in načina dela uporabnikov. Orodja so zato bolj izpiljena, večinoma pa je delo z njimi enostavnejše in bolj nazorno. Kljub temu so ponekod spremembe dovolj korenite, da bodo zahtevale določeno stopnjo privajanja ali celo vnovičnega izobraževanja. K temu naj bi odločilno prispeval uporabniški vmesnik z imenom Aero, ki prispeva k "luštnim" polprozornim oknom, tridimenzionalnemu prikazu in še marsičemu drugemu. Osebno pa se mi zdi, da je Aero ponekod že "preveč načičkan" (Američani bi temu rekli "overengineered") in so dosežki za prvo besedico slogana zato včasih vprašljivi.

Windows Vista naj bil tudi bolj varen ali, če hočete, manj ranljiv sistem, kot je Windows XP. Z njim naj bi dokončno sprali črni madež zaradi neskončnega seznama razpok v sistemu varnosti, napak in drugih spodrsljajev. Enostavnost rabe se začne kazati že pri namestitvi, ki traja približno toliko kot pri dosedanjem Windows XP (torej računajte pol ure ali več), a je precej manj zapletena, tudi za manj izkušene. Sistem se zbudi v grafičnem sistemu Aero, če le najde ustrezno grafično kartico.

Tu pridejo prvi "pirotehnični" učinki. Bližnjica Alt-Tab, s katero preklapljamo med programi (temu pravijo Flip), zdaj prikaže miniaturno podobo dejanske vsebine okna (tudi delujoč video). Še bolj spektakularen je pritisk na tipko "Windows"-Tab, kjer se vključi način preklapljanja Flip 3D; tam vidimo 3D prikaz vsebine oken, med katerimi se vrtimo kot v navideznem kolesu. Očarljivo, ne pa nepogrešljivo. Poleg tega se poznavalci računalnikov ne morejo otresti vtisa, da so to nekje že videli (Mac OS X).

Windows Vista in Office 2007 - idealni par

Takoj za začetnim zaslonom je se nahaja Začetni menu. Ta je na prvi pogled podoben dosedanjemu, vendar videz vara. Izginil je kaskadni način dostopa do programov (bravo!), zelo priročno pa je moč programe priklicati z vgrajenim iskalnikom na dnu začetnega menuja. Novi Windows Explorer je sicer drugačen, a bolj vsestranski, ikone datotek lahko dejansko kažejo miniaturno podobo vsebine (npr. prve strani) dokumenta. Odkrito pohvalo si zaslužijo tako imenovane iskalne mape (search folders), ki v resnici ne vsebujejo datotek, temveč povezave na tiste, ki ustrezajo izbranim merilom.

O sedmi različici Internet Explorerja smo že pisali, saj bo, ne nazadnje, na voljo tudi za Windows XP, zato le na kratko. Več oken nadomešča odpiranje strani v zavihkih, določimo lahko faktor povečave vsebine strani, podprt je standard RSS. Tiskanje končno ne "reže" dela spletnih strani (bil je že čas) in, kar je najbrž res najpomembneje: IE zdaj deluje v posebnem zaščitenem načinu in razpoke v njegovem sistemu varnosti ne morejo ogroziti ostanka sistema.

Igrače za velike

Ko govorimo o povezavah, ne moremo mimo ene izmed najbolj dragocenih novosti za lastnike mobilnih naprav. Microsoft je končno različna orodja združil pod skupni imenovalec za sinhronizacijo podatkov, imenovan Sync Center. Tu urejamo vse, od sinhronizacije "offline" map do povezave z mobilnimi telefoni in celo spletnimi storitvami. Ena izmed novotarij je orodjarna Windows Sidebar, ki se na zahtevo naseli na desno stran zaslona, v njej pa najdemo najrazličnejše stvari, od koristnih informacij, predlog za opravila do majhnih programčkov, imenovanih "gadgets". Nekaj jih je priloženih, Microsoft pa računa na razvijalce. Ali gre za nekaj uporabnega ali modno muho, bo tudi v temu primeru povedal čas. Vedeti pa moramo, da to nikakor ni nekaj izvirnega, saj je na voljo kar nekaj alternativ (Confabulator, Opera Widgets)...

Windows Vista prinaša številne novosti na področju podpore predstavitvam in skupinskemu delu, kljub temu da Microsoft za ta področja načrtuje številne storitve v okviru paketa Office. Za omejeno število uporabnikov (tja do 10) bo mogoče enostavno sklicati spletno predstavitev, kjer bo več uporabnikov na svojem računalniku spremljalo isto vsebino in souporabljalo programe.

Iskalne mape olajšajo dostop do datotek, ki ustrezajo izbranim merilom.

S trojico novih tehnologij naj bi Windows Vista deloval še hitreje kot sicer. Funkcija SuperFetch omogoča vnaprejšnje predpomnjenje; to naj bi se poznalo predvsem pri zagonu sistema. Tehnologija ReadyBoost uporablja pomnilnik, priključen na vmesnik USB 2.0 (zlasti pomnilniški ključe), kot začasni sistemski pomnilnik (bolje rečeno, medpomnilnik). Uporabnost tega bo treba še preveriti. Zanimiva smer, ki jo bo podprl tudi Microsoft z Visto, pa so hibridni diski, ki bodo vsebovali tako Flash RAM kot magnetne diske - bojda s kar nekaj prednosti pri delovanju, zlasti pri prenosnikih, ki bodo lahko tako diske zavrteli res samo občasno.

Varnost na vseh ravneh

Glede na številne razpoke v sistemu varnosti, ki so jih našli v okolju Windows XP, in druge težave v zvezi z zanesljivostjo delovanja najbrž ni presenetljivo, če so pri Microsoftu temu področju posvetili skoraj osrednjo pozornost. Začnemo lahko že s podatkom, da so vse sistemske datoteke odslej zaščitene - nič več podtikanj ali nenamernih "presnemavanj". Novo je orodje za diagnostiko, s katerim lahko spremljamo delovanje in zmogljivost sistema, zna pa tudi samodejno zaznavati napake na ključnih mestih, kot so disk, pomnilnik in omrežje. Če se še tu zalomi, pride na vrsto program Startup Repair Tool (SRT), ki zna skoraj samodejno povrniti delujoč sistem.

System Restore poznamo že iz okolja Windows, zato pa je novost orodje Volume Shadow Copy, ki je prišlo sem iz strežniškega okolja Windows Server. Program zna povrniti vnaprej posneto stanje vseh datotek, tudi uporabniških dokumentov, prožimo pa ga skozi orodjarno System Restore. Končno so pri Microsoftu v Windows Visto vgradili tudi spodoben program za izdelavo varnostnih kopij - takega, ki zna varovati tudi odprte datoteke in pozna možnost zapisovanja na več nosilcev CD ali DVD.

Za poslovno rabo bo ena najbolj dragocenih novosti natančnejši nadzor na pravicami pri poganjanju programov (User Account Control - UAC). V privzetem načinu se vsi programi zaganjajo pod uporabniškimi računi, ne pa upraviteljskimi pravicami. Prava moč novega sistema pa se kaže pri tistih programih, ki so doslej za svoje delovanje zahtevali pravice upravitelja. Windows Vista bo pri tem omogočil izvajanje v, recimo temu, "navideznem" administratorskem načinu, pri čemer se bodo vse spremembe zapisovale v alternativni register, ne pa v administratorskega. Zna pa biti za marsikoga moteče nenehno spraševati po avtorizaciji za ključne spremembe, ki jih zahtevajo uporabnik ali programi v sistemu. Pogosto je celo treba vpisati administratorsko geslo, vendar gre za varnostni mehanizem, ne za napako. K sreči lahko to tudi izklopimo, a s tem sprejmemo tveganje.

Pomemben korak naprej je narejen na področju skupinskih politik (Group Policy), kjer lahko upravitelji natančno določijo, kaj lahko počnejo uporabniki in programi na posameznem računalniku. Zdaj imamo lahko več lokalnih politik, boljši pa je tudi nadzor nad delovanjem, kamor sodi tudi nova konzola GP Management. Skupno so zaradi vseh novosti v Visti dodali skoraj 3000 novih nastavitev za skupinsko politiko.

Event Viwer je povsem predelan in bolj informativen kot doslej.

K večji varnosti prispeva novi požarni zid, ki je tokrat dvosmeren in obsežneje nastavljiv. Kar nekaj sprememb je namenjenih boju proti škodljivim programom, na primer omejitev delovanja sistemskih storitev, ki onemogočajo nalaganje nezaželene kode. Omeniti velja še naprednejši sistem za šifriranje podatkov in novost - funkcijo BitLocker, ki omogoča šifriranje celotnih diskov z uporabo strojne opreme v računalniku, čipov, združljivih s specifikacijo TPM 1.2 - Trusted Platform Module (doslej znanih kot projekt Palladium). Koristna novost, ki pa bo zahtevala na drugi strani omrežja prihajajoči Longhorn Server, je karantena Network Access Protection. Računalniki, ki ne bodo ustrezali varnostnim zahtevam v omrežju, bodo tako preusmerjeni v karanteno, dokler se na njih ne ustvari potrebne preverbe in posodobitve.

Microsoft je v Visti povsem predelal dnevnik dogodkov (Event Viwer). Prva sprememba od daljnega nastanka Windows NT zdaj prinaša novo strukturo, temelječo na zapisu XML. Zdaj lahko vsaka komponenta (ali program) dobi svoj dnevnik, dogodke pa lahko posredujemo tudi naprej, na primer osrednjemu orodju za upravljanje računalnikov. Posamezen dogodek lahko sproži akcijo (ali program, npr. pošiljanje avtomatskega elektronskega sporočila).

Gibljiva tarča

Microsoft trdi, da je razvoj okolja Windows Vista potekal po vseh načrtih, objava končne različice pa naj bi se zgodila po napovedih konec tega leta (za podpisnike pogodb s količinskimi popusti) oziroma v začetku leta 2007 za druge, med katere sodijo tudi vse različice za rabo doma. Toda glede na nekatera namigovanja in izkušnje iz preteklosti je treba to jemati z dobršno mero previdnosti. Zlasti zato, ker je več kot očitno, da končni nabor funkcij še ni posem določen.

Da bi pri Microsoftu izpolnili obljube, so namreč začeli že pred časom počasi klestiti funkcije, ki so jih na začetku projekta Longhorn navajali kot udarne novosti, na primer nov datotečni sistem WinFS. Prav tako se zna zgoditi, da bodo v zadnjem trenutku iz okolja morali umakniti katero od funkcij, ki bi sicer onemogočale konkurenco. Kar nekaj izdelovalcev (Symnatec, Adobe), ki so bili doslej zvesti partnerji, se je namreč pritožilo in celo napovedalo razčiščevanje na sodišču.

Ob vsem tem pa novosti v Windows Visti niso za odmet. Microsoft jih sicer označuje za revolucionarne, vendar Windows Vista to ni. Je pa več od evolucije, denimo takšne, kot je bila z okolja Windows 2000 na Windows XP. Glede na nabor funkcij menim, da bodo z novostmi celo bolj zadovoljni poslovni kot domači uporabniki, čeprav tudi za te ne manjka pomembnih novosti. Seveda upoštevaje dejstvo, da bo marsikdo za Visto moral kupiti kar nov računalnik.

Windows Vista Beta 2 (Ultimate Edition)

Kaj: Nova različica operacijskega sistema Windows.

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com.

Cena: Še ni določena.

Za: Lepši uporabniški vmesnik, nova orodja za varnost in upravljanja računalnikov.

Proti: Pomnilniška, procesorska in zlasti grafična "požrešnost", odsotnost nekaterih sprva napovedanih funkcij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji