Objavljeno: 27.10.2015 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor November 2015

Poceni v svet glasbe in filmov

Star notes z iztrošeno baterijo, poškodovano tipkovnico ali zaslonom ni uporaben za terensko delo, a njegovo srce lahko uporabimo za predvajanje filmov, videa in glasbe. Kako se lotiti predelave? Kako do brezplačne programske opreme?

Doma izdelano medijsko središče iz starega notesa.

 Doma izdelano medijsko središče iz starega notesa.

Iznajdljivost samograditeljev ne pozna meja in tudi brezplačne programske opreme je več kot dovolj. Zato številni v spletu objavljeni projekti dokazujejo, da ne samo namizni računalniki, temveč tudi notesi temeljijo na prilagodljivih standardiziranih osnovnih ploščah, ki jih lahko uporabimo tudi za druge namene, če imamo dovolj zamisli in nekaj prostega časa.

Kako začeti?

Splošnih navodil, kako predelati star ali poškodovan notes v sodobno medijsko središče za predvajanje glasbe, filmov in videa, ni. S tem se strinjajo tudi številni avtorji priročnikov, ki jih najdemo po spletnih dverih, kamor lahko vsak registriran uporabnik prispeva svoja navodila za različna popravila, preureditve in izgradnjo (elektronskih) naprav.

Pogosto vsaj enkrat omenijo, da je vsak projekt poseben in odvisen od sestavnih delov, ki jih imamo na voljo. Zelo pomembno je, tudi kakšno medijsko središče želimo izdelati in koliko lastnega truda smo pripravljeni vložiti v to. Dobro je, da na začetku naredimo skrben načrt in premislimo, katere dele notesa bomo uporabili in katere bomo morali kupiti.

Kaj se splača in kaj ne?

Gotovo ni smiselno, da bi se lotili predelave novega notesa, saj je veliko ceneje, če kupimo mini PC, ki temelji na enakih tehnologijah kot notesi, le da nima baterije, tipkovnice in zaslona. Načinov predelave notesa v medijsko središče je več: notes lahko uporabimo tak, kot je, in vanj namestimo le ustrezno programsko opremo za predvajanje filmov in glasbe. Lahko si pomagamo s poškodovanim notesom, iz katerega »izluščimo« osnovno ploščo ter predvajalnik DVD in disk, če sta še uporabna, po potrebi dodamo še kako žično povezavo in zunanji modul ter vse skupaj zapakiramo v lično ohišje kake uničene ali neuporabne namenske večpredstavne naprave, iz katere prej odstranimo staro »elektronsko drobovje«. Nekateri si vnovično rabo poškodovanega notesa poenostavijo in odstranijo le uničeni zaslon, računalniški del pa pustijo nedotaknjen. Tako notes postane računalnik, skrit v tipkovnici …

Za predelavo v medijsko središče se navadno splača uporabiti novejši notes, ki ga praviloma lahko  ugodno kupimo prek domačih in tujih spletnih dveri z malimi (in velikimi) oglasi: www.salomon.si, www.bolha.si, www.oglasi.si, www.amazon.com … Priporočljiv je notes z vsaj 4 GB glavnega pomnilnika in spodobnim procesorjem, saj to omogoča tekoče predvajanje filmov in videa tudi v višjih ločljivostih HD. Potrebujemo tudi delujoče: dovolj velik disk ali SSD, priključke USB in ethernetni vmesnik (100 Mb/s, 1 Gb/s ali več). Pogosto si želimo tudi povezave Wi-Fi, a jo bomo lahko uporabili le, če bomo pri predelavi ohranili vgrajeno anteno ali kupili novo.

Izluščena osnovna plošča notesa.

 Izluščena osnovna plošča notesa.

Vgradnja osnovne plošče notesa v novo ohišje.

 Vgradnja osnovne plošče notesa v novo ohišje.

Dobro je, če so za razdiranje in sestavljanje notesa v spletu na voljo ustrezna navodila. Veliko je tudi splošnih navodil, ki niso vezana na posamezne modele notesov. Vsekakor je dobrodošla tudi servisna knjiga, a jo bomo v spletu za naš model notesa skoraj zagotovo težko našli. Pri vrhu seznama zadetkov, ki jih vrne Google, če vpišemo iskalni niz »service manuals«, je www.eserviceinfo.com. Spletne dveri so namenjene brezplačni izmenjavi digitaliziranih servisnih knjig, na večini drugih portalov pa bomo morali zanje plačati.

Kakorkoli, nakupa in/ali predelave poškodovanega notesa se ne splača lotiti, če prej ne predvidimo stroškov za nabavo novih ali nadomestnih komponent, denimo: daljinskega upravljalnika, združljivega s programsko opremo za medijski center, diska ali SSD, nove enote DVD, novega napajalnika … Popravilo in/ali vnovična raba starega notesa ali predelava poškodovanega morata biti vsekakor nekajkrat cenejša od nakupa popolnoma delujočega starega notesa z zadostno zmogljivostjo ali nakupa novega mini PCja, skupaj s 4 GB glavnega pomnilnika in primerno velikim diskom ali SSD. V večino mini PCjev je vgrajen tudi vmesnik Wi-Fi. Če kupujemo osnovno ploščo za mini PC s procesorjem, se splača upoštevati tudi to, ali sta vključena vmesnik Wi-Fi in ustrezna antena.

Lotimo se dela!

Če notesa ne nameravate uporabiti takega, kot je, lahko to poglavje preskočite. Najmanj dela s predelavo boste imeli, če se odločite le za zamenjavo diska z večjim ali s SSD ali za povečanje glavnega pomnilnika ter nakup daljinskega upravljalnika za PC.

Disk je za predvajanje videa, filmov in glasbe navadno cenovno najugodnejša rešitev od pogona SSD, saj  izjemno visoke hitrosti dostopa do podatkov ne potrebujemo; želimo pa čim več prostora za shranjevanje večpredstavnih datotek. Menjava diska je navadno opisana v uporabniških navodilih na spletni strani izdelovalca.

Večina notesov ima dve mesti za pomnilniške module SDRAM DDR3. Eno je navadno prosto. Zato imamo na voljo dvoje: lahko oba pomnilniška modula zamenjamo z zmogljivejšima (npr. 2 x 2 GB ali 2 x 4 GB … ) ali pa le dodamo en modul (npr. 1 x 2 GB,  1 x 4 GB …). Pred odločitvijo o nakupu novih modulov vsekakor v uporabniških navodilih preverimo, katere kombinacije so na voljo. K sreči imajo notesi navadno samo po eno pomnilniško banko, zato nam ni treba iskati dveh enakih modulov.

Stilska preobrazba

Novo ohišje lahko izdelamo tudi sami iz prozornih plastičnih plošč.

 Novo ohišje lahko izdelamo tudi sami iz prozornih plastičnih plošč.

Doma izdelan vmesniški modul iz dela starega elektronskega drobovja odslužene večpredstavne naprave, ki se lepo prilega prvotnemu ohišju.

 Doma izdelan vmesniški modul iz dela starega elektronskega drobovja odslužene večpredstavne naprave, ki se lepo prilega prvotnemu ohišju.

Če se odločimo za kompleksnejšo predelavo ali želimo zgolj odstraniti uničen prikazovalnik LCD in notes spremeniti v tipkovnico z vgrajenim računalnikom, bomo morali notes vsaj delno razstaviti in ga  nato znova sestaviti. Vsekakor neveščim taka opravila odsvetujemo, saj morda notes po slabo izvedenem posegu ne bo več uporaben.

Upoštevati moramo, da izdelovalci dostikrat vsaj na vidnih mestih vijake prekrijejo in s tem polepšajo videz naprave. Zato je pomembno, da vemo vnaprej, ali bomo morali pri razstavljanju dele ohišja odlepiti ali morda izvleči gumijaste čepke, ki prekrivajo glave vijakov. Kakorkoli, če se razstavljanja lotimo brez sheme ohišja, je dobro, če vsak korak dokumentiramo z digitalnim fotoaparatom in na fotografiji označimo mesta in vrsto vijakov, ki smo jih odvili. Le tako bomo znali notes tudi (delno) sestaviti nazaj.

Najteže je, če se lotimo zamenjave ohišja, pri čemer najprej iz notesa izluščimo osnovno ploščo, v novem ohišju pripravimo stebričke za pritrditev, nato pa priredimo še zunanje priključke: HDMI, VGA, USB, ESATA … Od vsega je pogosto najtežja prilagoditev zunanjih priključkov, saj se nemalokrat ne moremo izogniti spajkanju in izdelavi lastnih vmesniških kablov.

Res je, da lahko včasih v ohišje izrežemo dodatne odprtine, skozi katere lahko neposredno uporabimo vtičnice ne osnovni plošči notesa, a pogosto želimo tudi lep končni izdelek. Zato raje uporabimo odprtine, ki so že na voljo, in jih z vtičnicami na osnovni plošči povežemo z vmesniškimi kabli. Nekateri samograditelji namesto tega nove kable enostavno prispajkajo na stike, na katerih so pritrjene vtičnice na osnovni plošči notesa, da jim ni treba kupiti novih vtičev za vmesniške kable. Načrte standardnih vtičnic z opisi najdemo na Wikipediji, če v iskalni niz vnesemo naziv ali kratico standarda (npr. USB, VGA, HDMI … ), lahko pa namesto tega v Google kot iskalni niz vnesemo kratico ali ime standarda, ki mu sledi izraz »wiki« (npr. »USB wiki«).

Vendar se dela lotimo le, če smo vešči spajkanja in imamo spajkalnik z regulacijo temperature, da ne bomo s pregrevanjem poškodovali osnovne plošče. Na to opozarjajo tudi samograditelji, ko omenjajo, da poti nazaj ni in da bo notes v novem ohišju deloval ali pa tudi ne. Slednje je sicer dokaj odvisno tudi od BIOSa (osnovni vhodno-izhodni sistem, angl. basic input-ouput system), ki ob zagonu notesa preveri delovanje vgrajenih naprav. Največ težav utegnemo imeti zaradi odstranjene vgrajene tipkovnice in monitorja. Če računalnik zaradi tega ne deluje, nam bo projekt verjetno spodletel. Bistveno je, da pred prenosom osnovne plošče v novo ohišje prepričamo računalnik, da zazna in uporabi zunanja motor in tipkovnico kot primarni napravi. To sicer lahko nastavimo tudi v operacijskem sistemu, vendar o zagonu slednjega odloča BIOS …

Za napajanje je najbolje uporabiti kar originalni napajalnik notesa. Če ga nimamo ali je pokvarjen, si lahko omislimo univerzalni napajalnik, v katerega mora biti grajen napetostni filter, ki iz omrežne napetosti izloča nevarne napetostne motnje, ki lahko nastanejo pri vklopu ali izklopu večjih gospodinjskih aparatov ali pri motnjah pri dobavi električne energije.

Menjava diska in pomnilniških modulov.

 Menjava diska in pomnilniških modulov.

Programska oprema in daljinsko upravljanje

Notesom je pogosto priložen operacijski sistem Windows 7 ali novejši. Čeprav se veliko samograditeljev odloči za katero od prilagojenih izpeljank Linuxa, lahko brezplačno funkcionalnost večpredstavnega predvajalnika namestimo tudi v novejše različice Windows. Eden izmed najbolj priljubljenih namenskih programskih paketov za Linux in Windows je Kodi (kodi.tv), ki omogoča tudi daljinsko upravljanje. V računalniških trgovinah najdemo veliko paketov s sistemi, prilagojenimi za PC,  za infrardeče daljinsko upravljanje, pri katerih oddajno/sprejemni vmesnik, ki komunicira z daljinskim upravljalnikom, zasede enega od priključkov USB.

V zadnjem času najdemo tudi daljince, ki delujejo prek Wi-Fi, pa tudi le programske pakete, ki jih namestimo v notes ali drug PC, in eno ali več mobilnih naprav z vgrajeno povezljivostjo Wi-Fi. Tako mobilna naprava z zaslonom na dotik prevzame vlogo klasičnega daljinskega upravljalnika. Zato je še toliko bolj pomembno, da pri prenosu osnovne plošče notesa v novo ohišje prenesemo tudi anteno za Wi-Fi, oziroma si omislimo novo, če to ni mogoče ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji