Objavljeno: 27.10.2009 | Monitor Oktober 2009

Pisma bralcev

Twitter in Koornk

Zelo me je razveselil prispevek "Nori na Twitter", ki je bil objavljen v zadnji številki Monitorja - družabni mediji vedno bolj utrjujejo svoj položaj kot naslednja velika 'mainstream' stvar.

V infoboxu ste na kratko omenili tudi Koornk, ki smo ga razvili v naši hiši. Sklicujete se na prispevek na Techcrunchu, kjer so Koornk razglasili kot 'blatant Twitter rip-off' :) Veliko prahu se je dvignilo takrat ...

Koornk se je pričel kot 'hobi projekt' enega od naših razvojnikov, ko je bil na lanskem (junij 2008) webmaster pikniku postavljen izziv, kdo lahko hitreje naredi slovenski klon twitterja. Izziv je bil hkrati tudi možnost narediti proof-of-concept naše platforme za postavljene social-media portalov Skyooz - Matiju je uspelo delujočo verzijo (osnovne funkcionalnosti) koornka postaviti v 16 urah. Več o tem v tem zapisu:

http://blog.koornk.com/2008/08/17/kako-se-je-zacela-zgodba-o-koornku/

Vendar so potem stvari hitro postajati bistveno resnejše ... število uporabnikov in kokodajsov se je rapidno večalo, izboljševali smo funkcionalnosti, dizajn, ux. Danes, po dobrem letu, je na koornku 12k uporabnikov, tem istem času pa je bilo pokokodajsanih že 1,4 milijona updejtov. Številke so še toliko bolj impresivne, če upoštevamo, da se vse to dogaja v državi z 2 mio prebivalci in nekaj manj kot 1 mio rednimi uporabniki interneta.

Vedno večje zanimanje za koornk je bil tudi za nas jasen signal, da je to storitev, ki jo uporabniki potrebujejo (lokalizirano mikro-blogging orodje - Twitter npr. ne ponuja lokalizacije v slovenščino). Ker imamo zaradi manjšega obsega delovanja bistveno več maneverskega prostora pri 'pimpanju' in dodajanju novih funkcionalnosti, smo pred nekaj meseci dodali in-line prikazovanje medijskih vsebin, tako da so fotke in videi prikazani kar v sami časovnici in za njihov ogled ni potrebno zapustiti sajta:

http://blog.koornk.com/2009/04/04/inline-media-topics-and-other-new-koornk-candy/

Prav tako je integrirano sinhroniziranje updejtov na druge družabne medije (Facebook, Twitter, ...), razvili pa smo tudi dve lastni aplikaciji za mobilne telefone - iKoo (za iPhone) in Blackoornk (Blackberry), kar uporabnikom omogoča, da praktično vse funkcije koornka uporabljajo tudi na svojih mobilnih telefonih.

In še ena razlika med Twitterjem in Koornkom: na koornku lahko v status zapišemo 150 znakov, ne samo 140 :)

P.S.: Če boste prebrali komentarje prispevka na Techcrunchu (teh je krepko prek 100), boste videli, da je bilo mnenje o Koornku na koncu bistveno drugačno, kot ga senzacionalistično izpostavi avtor v osnovnem prispevku.

Konec koncev je družabnih medijev, ki so nastali po vzoru Twitterja, izredno veliko, jih je pa po drugi strani izredno malo, ki so po funkcionalnostih in tehnični izvedbi tako dodelani kot Koornk - ki je slovenski predstavnik v tej vrsti.

Miha Rejc

vodja korporativnega komuniciranja @ domenca

Gel tiskalniki

Včeraj sem naletel na ponudbo za večopravilno napravo Nashuatec GX3050SFN, ki za tiskanje uporablja tehnologijo z gelom namesto črnila (http://www.geltiskalnik.si/). Čeprav sem reden bralec vaše revije, se nikakor nisem mogel spomniti, da bi bil kdaj o tem kaj prebral. Potem sem na vaši domači strani vendarle našel nekaj člankov izpred nekaj let, zadnji iz aprila 2008, a nič novejšega. Tam se omenja, da gre za novo tehnologijo, ki se mora še uveljaviti.

Pa me zanima, če veste o njej kaj novega. Boste kakšno napravo (mogoče kar GX3050SFN) kaj preskusili?

France

Teh tiskalnikov smo res nekaj preizkusili, a v praksi ni bistvenih razlik med njimi in drugimi brizgalnimi tiskalniki srednjega oz. nizkega cenovnega razreda. Po kakovosti so povprečni (tisk fotografij je, recimo, slabši kot pri boljših brizgalnikih, besedilo je dobro, a slabše kot pri laserjih itd.), cena izpisa ni nič posebnega. Je res, da se izpis takoj posuši (pri nekaterih brizgalnikih znajo biti izpisi vlažni). Skratka, dejstvo, da tiskalnik uporablja gel namesto črnila, naj ne bo razlog za nakup.

Sicer pa bo preizkus modela GX 3000 objavljen v naslednji številki.

Je računalnik dovolj dober?

Odločam se za nakup novega računalnika. Glede na ceno in zmogljivosti mi je všeč ta računalnik. Tukaj je nekaj tehničnih lastnosti:

- osnovna plošča: Asrock G31M-S S775/PCIE/V384/S/F1600

- procesor: Intel Core2 Duo E7400 2.8 GHZ

- pomnilnik: Apacer DDR2 2x(krat) 2 GB PC6400/800

- disk: 1024 GB WD 1T 7200 32MB SATA2 GREEN POWER

- grafična kartica: Club3D Geforce 9500 GT, 1GB DDR2/PCIE

Cena: 406,24 EUR

Zanima me, ali je po vašem mnenju pameten nakup. Računalnik bom uporabljal za povprečne igre, surfanje po internetu ... Nisem strokovnak za računalnike, vendar menim, da je to ugodna cena za takšne tehnične zmogljivosti.

Aljaž

Vaš ogledani računalnik je relativno dobro uravnotežen, glede na naloge, ki mu jih nameravate zadati, pa bi vam svetovali nakup zmogljivejše (a ne bistveno dražje) grafične kartice ATI Radeon HD 4730. Tako boste dobili se občutno boljši sistem.

Kako uporabiti ISO Windows 7 z DVDja?

Kupil sem revijo Monitor julij-avgust, priložen ji je bil DVD s poskusno različico Windows 7. Ko sem želel zadevo po navodilih prenesti na računalnik, mi je preneslo zgolj nekaj MB veliko winrarano ISO datoteko, tako da dvd na katerega sem zapekel sliko ni bil uporaben. Na original DVD je mapa, v kateri je preko 2 GB velika ista iso datoteka. Poskusil sem jo prekopirati direktno v računalnik, pa ni šlo.

Mi lahko, prosim, poveste, kako naj zadevo uredim? Sam ne poznam neke zanesljive spletne strani, s katere bi prenesel ta torrent, prav tako pa sem tudi zasledil info, da prenašanje prek torentov ni ravno priporočljivo.

Viktor

Res je, žal so navodila na DVDju nekoliko pomanjkljiva, oz. ne vključujejo nasvetov za manj izkušene bralce. Se opravičujemo.

Datoteka ISO je pravzaprav "slika", popolna kopija namestitvenega DVDja Windows 7. Možnosti za namestitev sta dve:

1. S programom za peko DVDjev si naredite ploščo DVD. To naredite tako, da izberete "zapiši sliko" ali "burn image", nikakor pa ne tako, da to datoteko ISO neostavno "zapečete" kot vsako drugo datoteko (t. i. "podatkovni DVD" ali "data DVD").

2. To datoteko ISO "zmapirate", tako da jo bo računalnik videl enako, kot če bi mu ponudili fizično ploščo DVD. Za to potrebujete poseben program, priporočamo tega: http://www.pismotechnic.com/pfm/

  • Ko program namestite, se v raziskovalcu le z miško postavite nad to ISO datoteko in izberete "mount". S tem ste pridobili novo "diskovno črko", ki se bo pojavila v "Moj računalnik" oz. "My computer".
  • Nato se odpravite na to črko in kliknete Setup.
  • Bi pa odsvetovali nameščanje Windows 7, če res natanko ne veste, kaj počnete. Kajti namestitev vam bo najverjetneje povozila obstoječi operacijski sistem.. Če imate XP, celo popolnoma, izgubili boste vse nameščene programe.

    Lahko pa ga namestite v virtualnem okolju vmware. Potrebujete program vmware workstation (http://www.vmware.com/products/ws/), potem pa "v njem" namestite Windows 7. Windows 7 vam bo tako tekel dobesedno v oknu, v Windows XP.

    MS Money Essentials, nič več

    V vaši zadnji (dvojni) številki pišete o programu za vodenje financ MS Money Essentials in o tem, kje ga je moč dobiti. Žal na strani (www.microsoft.com) tega programa ni moč ne zaslediti in tudi ne kupiti! Kje je napaka?

    Metod

    Med preizkusom se ga je dalo dobiti na www.microsoft.com, žal pa se je Microsoft med tem odločil, da program enostavno opusti. Prodaja se je res iztekla 30. 6. 2009. Menda pa bodo letos še izdali bodo v tem letu še izdali različici Plus Deluxe in Plus Home & Business.

    Več: www.microsoft.com/money/default.mspx

    Xtreamer kot videonadzorni sistem?

    V zadnji številki revije Monitor ste predstavili predvajalnik večpredstavnih vsebin Xtreamer.

    Za lastne potrebe načrtujem vidonadzorni sistem z IP kamerami. Želel bi se izogniti temu, da je računalnik stalno vključen za sprotno opazovanje posnetkov vidokamer in sem prišel na zamisel, da bi morebiti uporabljal v ta namen omenjeni predvajalnik s predvajanjem videa na Samsugovem LCD monitorju s tv sprejemnikom in HDMI konektorjem.

    Bi to šlo?

    Bogdan

    Ne, žal ne. z Xtreamerjem oz. podobnimi večpredstavnimi dodatki lahko le "kliknete" video datototeko in si jo predvajate.

    Oziroma se, recimo, sprehodite na Youtube in spet kliknete in si ogledate določen video.

    Teme za Google Chrome?

    Kje najdem teme za Google Chrome? Na uradni Googlovi strani nikjer nič, prav tako ne v Chromu ...?

    Simon

    Tukaj:

    https://tools.google.com/chrome/intl/en/themes/index.html

    Da, Chrome je nekoliko čuden brskalnik, kajti v nekem trenutku je bilo moč hkrati dobiti "končno" različico 2.0, beta različico 3 in beta različico 4. In ker je gumb za nadgradnjo v 2.0 zatrjeval, da je zadnja končna različica, vseh možnih nadgradenj (tudi tem) sploh ni ponudil.

    Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

    Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

     
    • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
    • Pošlji