Objavljeno: 28.11.2006 02:51 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor November 2006

Pisma bralcev: november 2006

Odzivnost servisa T-2

Pišem vam zato, ker menim, da bi kot vodilna revija na področju računalništva morali vedeti, kaj se dogaja z internetnimi ponudniki. Gre za težave s podjetjem T-2, ki naj bi mi zagotavljalo telefonsko in internetno povezavo. Zgodba gre takole:

24. avgusta je iz neznanega razloga nehala delovati internetna povezava, kar sem takoj naslednjega dne sporočila tehnični službi T2. Rekli so, da so prijavo zabeležili in da bo napaka odpravljena v roku enega tedna. Tisti teden sem podjetje še večkrat kontaktirala, saj kljub obljubam oni mene niso, pa tudi serviser ni prišel. Naslednji teden se je zgodba nadaljevala, skoraj vsak dan sem klicala ali informacijsko ali tehnično službo in spraševala, ali sem že na "seznamu za serviserje", ki ga menda imajo. Po dveh tednih sem v tehnični službi govorila z nekim Miho, ki mi je vedel povedati, da moja napaka še ni bila posredovana naprej, čeprav je v računalniku zapisana prijava z dne 25. 8. Rekel je tudi, da sem verjetno imela smolo in naletela "na kakšno punco" in da bo on poskrbel, da bo težava zdaj res odpravljena. Kot verjetno že sklepate, ni bila. Ob nadaljnjih telefonijadah sem izvedela, da mi "dvigovalci telefonov" ne morejo pomagati, ker so, po njihovih besedah, vsi po vrsti študentje in mi lahko kvečjemu preberejo, kar imajo napisano na listu. Zadnjih deset dni se trudim priti v stik z neko konkretno osebo, recimo temu njihovim šefom ali pa vsaj kakšnim serviserjem, pa mi na informacijah ne smejo posredovati nobene telefonske številke. Naj omenim, da ves čas kličem njihove telefonske številke s prenosnega telefona (ker mi stacionarna telefonska povezava zaradi njih pač ne deluje), stroški tega pa so že presegli 10.000 tolarjev. Vmes sem jim pošiljala tudi e-pošto in pisno reklamacijo glede plačila (tako so mi svetovali na njihovih informacijah), pa so mi pred nekaj dnevi kljub temu poslali račun za dostop do interneta in telefona za september, torej za obdobje, ko mi tega dostopa niso omogočali.

Danes mineva 27. dan, odkar smo pri nas doma brez interneta (ki ga, mimogrede, nujno potrebujem zaradi študijskih obveznosti) in čakamo na milost T-2-jevih serviserjev.

Klici in pisma ne pomagajo, dostop do koga nad telefonisti je onemogočen, zato preprosto ne vem, kaj naj še storim. Naj še omenim, da smo se za tega ponudnika odločili zato, ker ne živimo v lastnem stanovanju in so edino oni omogočali internetno IN telefonsko povezavo brez dolgoročne vezave. Seveda zdaj razmišljamo o zamenjavi ponudnika.

Upam, da se Vam celotna zgodba zdi dovolj zanimiva in jo boste raziskali, saj bo Vam zagotovo uspelo priti do odgovornih ljudi. Predvsem pa mislim, da bi bilo morebitne bodoče stranke treba opozoriti na neresnost podjetja T-2 in na to, kaj jih čaka, če bi kdaj potrebovali njihove servisne storitve.

Petra

Opomba uredništva: po našem posredovanju na T-2 so se serviserji vendarle oglasili in ugotovili, da je napaka na Telekomovi strani oziroma da je povezava prekinjena zaradi udara strele. Telekomov serviser je seveda ugotovil popolnoma nasprotno (da je kriv T-2), vendar je povezava po njegovem odhodu čudežno začela delovati. Tako T-2 kot Telekom sta med obiski čas trošila tudi za antipropagando drug drugega. Skratka, zgodba je skoraj do pičice enaka, kot smo jo pred slabim letom doživeli tudi sami:

http://www.monitor.si/clanki.php?id=1070

Preprosta spletna zbirka podatkov?

Sem pred problemom, za katerega upam, da mi ga boste pomagali rešiti. Za delo ki ga opravljam, bi želel uporabiti program, ki bi podpiral naslednje:

- v njem bi bila shranjena zbirka podatkov o naših strankah,

- dostopen bil bi prek interneta,

- vanj bi posamezniki (sodelavci) vnašali zahteve in želje naših strank,

- podpiral bi nekakšen terminski plan servisov, ki jih nameravamo opraviti v prihodnosti, in bi hkrati hranil zgodovino opravljenih servisov,

- omogočal bi določitev pravic posameznikov.

Ker predvidevam, da je kaj takega na trgu, Vas prosim za nasvet, kaj uporabiti.

Zoran

Načeloma bi se to dalo urediti z Windows SharePoint Services 2003 ali, še bolje, z različico 2007 (trenutno še ni na voljo) in nekoliko dodatnega dela pri izdelavi seznamov.

Ob fotografije na DVDju

Imam 4 DVDje fotografij s potovanja po Kitajski (tam so mi jih presneli s pomnilniške kartice) in tam so vsi DVDji delovali normalno. Doma mi prebere samo dva, od drugih dveh mi je enega uspelo usposobiti pri sosedu (ampak le delno, z njega sem dobil približno polovico slik), zadnji DVD pa nikjer ne prime oziroma ga računalnik prebere kot praznega.

Ali je morda kakšna rešitev?

Andrej

Žal je edina rešitev poskus branja na čim več različnih računalnikih oziroma pogonih DVD.

Združljivost zapisovalnikov res ni taka, kot naj bi bila...

Sumljivo poceni spletna trgovina

Med iskanjem predvajalnika MP3 po ameriških spletnih trgovinah sem naletel na stran, ki bo po vsej verjetnosti zanimala tudi vas. Na njej je mogoče najti vse mogoče elektronske naprave po neverjetno ugodnih cenah. Poleg zelo širokega izbora izdelovalcev in njihovih artiklov ima stranka možnost predlagati artikel, ki ga še ne ponujajo. Oni ga poiščejo in ga stranki prodajo zelo ugodno. Štos pa je, da če želite kaj naročiti, mora vrednost naročila presegati 599 dolarjev. V FAQ razlagajo, da plačilo s kreditnimi karticami in prek PayPala ni mogoče zaradi zlorab, je pa mogoče prek direktnega nakazila na TRR in prek Western Uniona. Takoj ko potrdijo vaše nakazilo, pošljejo paket na vaš naslov. Gre za spletno trgovino http://www.bestbuyhot.com Raziskovanje po Googlu ni obrodilo nobenih sadov o tem, ali je že kdo kupoval na tej strani ali ne. Zasledil sem le kratek zapis, ki se tudi sprašuje o tem, ali je ta stran res to, kar prikazuje, ali pa samo velika spletna prevara. Mislim, da je tema vredna kakega članka v vaši reviji v dobro vaših bralcev, morda tudi s kakim nasvetom, kako se pred temi stvarmi zaščititi ali, še bolje, kako preveriti resničnost in legalnost takih spletnih trgovin.

Luka

Zelo verjetno gre res za prevaro oz. "scam". Vsako podjetje, ki kaj da nase, posluje s kreditnimi karticami ali vsaj s PayPalom. Tako sta dokaj zaščitena oba, kupec in prodajalec. Tudi spodnja meja cene nakupa je taka, da bo tudi v ZDA (še bolj pa pri nas) vsak trezno misleči človek krepko premislil, preden bo nakazal 600 dolarjev nekomu, ki ga ne pozna in ki ga tudi spletna skupnost skoraj ne pozna. Najbrž lastnik upa na tiste, ki ne mislijo trezno ;). Tudi če morda ni prevara, po vseh opisanih lastnostih smrdi do neba.

Samo primer - o prenosniku Qosmio G35 AV600 piše: "...that Toshiba is way ahead of others when it comes to cutting techologies." Zveni, kot bi napisal kak Nigerijec (le kot primer države, kjer so take goljufije najpogostejše). Niti omembe o vgrajenem HD DVD, pa tudi sicer se ponavadi piše "cutting-edge" ali "bleeding-edge technologies" in ne "cutting technologies".

Glede na to, da v spletu o tem še ni veliko brati, je mogoče dvoje: da je le malo ljudi nasedlo ali pa da so tisti, ki so nasedli, tako osramočeni, da si svoje sramote ne upajo razkriti (čeprav v ZDA to ni prav verjetno).

Skratka, če je kupec iz ZDA, ima v primeru goljufije vsaj teoretične možnosti, da mu povrnejo denar. Če je iz Evrope ali, bognedaj, Slovenije, pa bo ostal praznih rok.

Menjava hladilnika

Navdušen sem na vašim prispevkom o hladilnikih za procesorje v zadnji številki. Mi lahko svetujete, kje bi tako menjavo v Ljubljani ali Kranju lahko opravil zanesljivo in hitro, glede na to, da je moj ventilator precej glasen?

Igor

Nov hladilnik si boste z lahkoto omislili v večini domačih računalniških trgovin. Kolikor imamo izkušenj, vam bodo pri njih kupljeno stvar z veseljem tudi brezplačno vgradili, vendar se o tem raje pozanimajte pred nakupom. Težko bi vam svetovali konkretno, na katero trgovino/podjetje bi se bilo najbolje obrniti, saj bi s tem morda naredili neupravičeno reklamo in na drugi strani krivico.

Če ste strojnih posegov vešči, se menjave lahko lotite tudi sami. Nekaj osnovnih navodil smo zapisali že v članku, ki ga omenjate, v primeru težav pa se lahko obrnete tudi na nas - z veseljem vam bomo pomagali. Vsekakor pozorno upoštevajte navodila in se zavedajte, da lahko z napako pri takem posegu napravite tudi precej škode. Osnovna plošča in procesor ponavadi sodita med dražje komponente vsakega računalnika.

Merjenje temperature procesorja

V zadnji številki ste v članku o hladilnikih za procesorje omenili program "Hot CPU Tester", s katerim ste obremenili sistem. Na isti sliki zraven v treh okencih pa prikazujete temperaturo. Zanima me, kateri program je to?

Boštjan

Šlo je za program, ki je priložen osnovni plošči Asus P4 ATIXpr200. Za preizkus smo namreč izbrali ploščo, ki omogoča natančno merjenje temperature jedra z diodo tik pod njim.

Uporabite lahko tudi podoben program, Moterboard monitor, ki je brezplačen, vendar podpira le določene osnovne plošče. Če je med njimi tudi vaša, lahko preverite na: http://mbm.livewiredev.com/

Alternativa je tudi program Hmonitor (http://www.hmonitor.com), ki pa ni brezplačen, temveč preizkusni.

Programska oprema za varnostne kopije

Zanima me, ali poznate oziroma ali ste že kdaj preizkušali programsko opremo za izdelovanje varnostnih kopij na kasete (potrebujem za IBM TotalStorage LTO Ultrium). Kaj bi mi priporočili?

Matija

Predlagamo HP Data Protector Manager ali pa Backup Exec, CA ArcServe in morda Tivoli Storage Manager. O teh programih smo sicer pisali že davnega leta 2004 (Monitor 3/2004).

Spletne igralnice

Čeprav me "igranje lota" že leta privlači bolj v smislu pozitivne sprostitve in hkrati izboljšav pri svojih programih, sem tokrat absolutno na strani prepovedi in ob zadnjih spletnih prepovedih branim Slovenijo z vsemi štirimi. Obrazložitev:

Tudi sam bi veliko raje igral "avstrijski loto", ker je zadeti pet števil od šestih veliko laže, kot zadeti šest števil od sedmih, pa tudi nagrade so veliko višje, vendar ga ne igram iz spoštovanja do invalidov. Da, prav ste prebrali! Ko bodo druge države in tisti v internetu vplačevali enak ali podoben prispevek za invalide (v Slovenijo, seveda glede na vsoto vplačil iz naše države), tako kot to počenja Slovenija, bom tudi jaz proti cenzuri v internetu, vsaj na tem področju!

Branko

Z vami se lahko tudi strinjamo, vendar bistvo prispevka ni v tem. Poanta je, da:

1.) interneta ne bi smelo biti dovoljeno cenzurirati,

2.) interneta v današnji obliki de facto ni mogoče cenzurirati (zaradi posredniških strežnikov),

3.) zaradi točke 2. so take odločbe/prepovedi nične, kot je v primeru udba.net že odločilo sodišče,

4.) sama zamisel take cenzure je neumna (kot bi zaprli avtoceste proti Avstriji, ker ljudje tudi tam vplačujejo listke),

5.) zakaj cenzurirati spletne strani, hkrati pa še naprej dovoliti oglase po televiziji?

Faks prek VoIP

Ali je mogoč priklop analognega faksa na priključek internetne telefonije? V podjetju Siol, katerega uporabnik storitev ADSL sem, so mi povedali, da je priklop mogoč, a mi ne zagotavljajo, da bo faks tudi res deloval. Menda 10 % faksov na takem priključku ne deluje.

Damir

Rečemo lahko le, da ne vidimo prav nobene logike, zakaj teh 10 % faksov ne bi delovalo. Faksi za komunikacijo uporabljajo enak frekvenčni spekter, kot je pri telefoniji na voljo za govor, zato bi se morali signali brez težav prenesti do sprejemnega faksa. Seveda če je oprema VoIP narejena tako, kot bi morala biti.

Sestavljen HTPC

Sestavljam HTPC , ki bo povezan z receiverjem yamaha 459 in TV LCD Samsung le32r72. Kako naj te tri komponente povežem? S katerimi kabli?

Kristjan

Zvočno povezavo bo najbolje opraviti optično (iz optičnega izhoda zvočne kartice na Yamaho), za video pa uporabite povezavo HDMI. Ker grafična kartica po vsej verjetnosti nima izhoda HDMI, potrebujete še pretvornik iz DVI v HDMI.

Skratka, potrebujete optični kabel za zvok, kabel HDMI in pretvornik DVI/HDMI.

Ali vedo, da piratiziram?

Odkar sem dobil WGA (Windows Genuine Advantage), mi ne delujeta več eMule in BitComet. Tudi po vnovičnem formatiranju računalnika ne. Ali je mogoče, da me imajo v bazi zaradi nelicenčih Oken?

Uroš

Ne, zagotovo je razlog v nečem, kar blokira vrata IP (porte), skozi katera imata ta programa dostop v splet. Morali bi nam še povedati, ali uporabljate poleg tistega od Oken še kak požarni zid (firewall)? Tistega, ki ga imajo Widows XP, lahko odprete kar v nastavitvah E-mule, pod "connections" ali povezave. Hkrati pa imate tam tudi gumb za preverjanje povezave, ki vam bo vsaj približno namignil, kje iskati vzrok za napake. Če uporabljate še kak drug požarni zid, pa morate vrata IP, ki jih programa uporabljata (najdete jih prav tako v nastavitvah), ročno odpreti v upravljalniku požarnega zidu. Številki vrat lahko tudi poljubno spremenite, saj je lahko razlog tudi to, da kdo namenoma blokira vrata, ki so privzeta v teh programih. Denimo vaš ponudnik interneta ali pa upravitelj omrežja.

Usmerjevalnik s posebnimi zahtevami

Imam vprašanje glede izvedljivosti dostopa do računalnikov na daljavo v krajevnem omrežju, če se slednjim dinamično dodeljuje naslove IP.

Predstavljam si, da če usmerjevalnik dodeli naslov IP posameznemu odjemalcu, potem natančno ve, kateri IP je na določenem naslovu MAC, na seznamu odjemalcev DHCP pa objavi tudi ime NetBIOS odjemalca. Slednje sicer ni popolnoma zanesljivo, ker se nekateri odjemalci ne znajo predstavit, MAC naslov pa zagotovo je.

Skratka, ali je tak usmerjevalnik, kjer bi namesto naslova IP, na katerega naj se prenese paketek, ki pride na določena zunanja vrata, vpisal kar naslov MAC ali pa ime NetBIOS?

Zasilna rešitev, ki jo zdaj uporabljam, je, da najprej pogledam seznam DHCP na usmerjevalniku in potem popravim tabelo NAT, če je treba (to je sicer redko, ker je čas trajanja naslova tri dni).

Vseeno bi bila možnost, o kateri sprašujem, bolj elegantna.

Gašper

Žal na tak usmerjevalnik (govorimo o usmerjevalnikih xDSL za rabo doma) še nismo naleteli... Morda se bo oglasil kateri izmed naših bralcev?

Glasen računalnik

Pred kratkim sem kupil PC za dnevno sobo. Zanima me, zakaj je moja enota DVD (NEC 4571) tako glasna in ali so vse tako glasne?

Imam tudi Hitachijev disk. Zanima me, kako je z glasnostjo tega diska in ali so morda drugi tišji?

Kristjan

Komponente DVD znajo postati glasne, čeprav pri branju glasbe ali videa ne potrebujejo velike hitrosti vrtenja, zadostuje celo 1x, kar pomeni praktično neslišno vrtenje. Najlaže jih boste utišali s kakim programom, denimo http://www.cd-bremse.de/ ali pa http://cdromtool.sourceforge.net/.

Za drugo vprašanje pa ste podali malce premalo podatkov; različne serije diskov so lahko različno glasne. Hitachijevi ne veljajo za prav zelo glasne, zato vam svetujemo, da preverite, ali ne povzroča hrupa slabo vpetje diska v ohišje ali kletko. Nekateri diske v ohišje pritrjujejo celo z gumicami (prav pridejo celo tiste iz starih spodnjic), s čimer vibracije zmanjšajo na minimum. Sicer pa za najtišje diske za namizne računalnike veljajo nekateri izdelki znamke WD (Caviar in Raptor) in Samsung (Spinpoint).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji