Objavljeno: 30.5.2007 13:29 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2007

Pisma bralcev: maj 2007

Hišni kino ni le projektor

Berem vas že vrsto let. Najprej pohvale, ker ste najboljša revija za računalništvo v Sloveniji. Pa vendar, kdor je nekje dober, je kje drugje tudi malo manj dober. Pograjal vas bom zaradi članka o projektorjih.

Sam sem strokovnjak za projektorje in domači kino in žal ugotavljam, da je bil članek napisan dokaj površno in za neizkušene bralce precej zavajajoče, kar se tiče projektorjev za domači kino.

Povsem napačno je avtor članka vseskozi uporabljal deklarirani kontrast in deklarirano svetilnost za primerjavo med projektorji. Kot je tudi sam z meritvami ugotovil, so ti podatki zeloooo daleč od resnice. To bi moral upoštevati pri opisih projektorjev.

Bralcev tudi niste opozorili na zelo pomembno stvar - strokovno montažo projektorja. Za razliko od poslovnih projektorjev projektor za domači kino NI priključna (plug and play) naprava, tako kot razni plazemski in LCD televizorji. Pravi domači kino zahteva (!) montažo projektorja samo pod strop in pika. Tu ni alternativ, ker potem to ni domači kino. Razne poličke, mizice itd. so povsem nesprejemljive. Čeprav nekateri trdijo, da so lahko sami kos taki montaži, se pošteno motijo. Nimajo ne znanja ne orodja ne pravih kablov ne pravih materialov. Za taka dela imamo izkušene mojstre. Seveda pa montaža ni poceni in včasih preseže polovico cene projektorja (ali celega), a le tako potegnemo najboljše iz projektorja. In prav je, da bralci to vedo. Tipičen slovenski "sam svoj mojster" ga postavi na mizico v dnevni sobi, priklopi kompozit na videorekorder ali dvd in potem se zgraža, kako slaba je slika. Pa še zapleta se v kable. Tak ne bo nikomur več priporočal nakupa projektorja.

Avtor članka bi moral kaj napisati tudi o izvorih slike. Torej predvajalnikih DVD, satelitskih sprejemnikih, kabelskih sprejemnikih, HTPC ... Bralce je treba opozoriti, da je slika dobra samo toliko, kot je dober izvor slike oziroma nosilec videa. Ker ima projektor veliko sliko, je vsaka napaka zelo izrazita. Za povprečnega "Janeza" je povsem nesmiselno, da bi imel projektor, če bo na njem predvajal zelo stisnjene video vsebine (divx, xvid ...) ali DVD prek kompozita. Bralcem je treba jasno povedati, da če ne zmorejo zagotoviti optimalnih razmer, ki jih zahteva projektor (montaža pod strop, namensko platno, zmožnost popolne zatemnitve prostora, digitalna povezava, kakovostna avdio oprema, odličen izvor slike itd.), zanje enostavno ni primeren. Naj raje kupijo plazmo, s tem si bodo prihranili veliko glavobolov.

V isti številki pa lahko pohvalim članek g. Pečenka, zelo izčrpen in s pravimi informacijami za povprečnega bralca.

Blaž

Hvala za zelo obširno in izčrpno pismo. Kot ste zapisali tudi sami, bistvo članka ni bilo pisanje o domačem kinu, zato se tudi nismo šli pisanja o montaži, virih signala, povezavah. Preizkušali smo samo projektorje. Tam, kot vidim, na pisanje oz. na rezultate nimate pripomb. Glede svetilnosti bi se strinjali z vami. Res je, izmerili smo dejansko svetilnost in kontrast, vendar smo to, tudi v opisih, premalo izpostavili. Naslednjič bo drugače. Mimogrede, pismo smo za objavo žal morali skrajšati.

Prepoznavanje govora

Prosim vas, če mi lahko sporočite ime programa (in kje bi ga lahko dobil), ki prek mikrofona prenaša besedilo-govor v datoteko, v Wordu, besedilno datoteko itd.

Maksimiljan

Programa, ki bi kaj takega počel v slovenščini, žal ni.

Tudi Netgear z alternativnim firmwareom?

Pred dvema letoma sem kupil takrat kar zmogljiv usmerjevalnik Netgear wgr614v5, a sem ga izdelovalcu kaj kmalu vrnil, saj DHCP večino časa sploh ni deloval, naprava pa se je ves čas podirala. Uvoznik se mi je prav lepo opravičil in brezplačno (garancija 3 leta!) izdal nov WGR614v6. Tudi ta je že takoj pokazal težavo - "port forwarding" sploh ni deloval. Seveda sem se ves jezen takoj obrnil na uvoznika in poslali so mi nov firmware; ta je težavo odpravil. Letos sem na wlan preklopil dodaten prenosnik in, glej ga zlomka, rezervacija IP naslova glede na MAC naslov sploh ne deluje. Tako sem spet ves jezen poklical servis. Prijazno so "pribili": "Se zgodi, prinesite ga in boste dobili novega". Mislim, da ga ne bom šel zamenjat, saj se bojim, da bo zadnji primerek na koncu zagorel!!!!

Zdaj pa moje vprašanje - ali je mogoče na omenjeni usmerjevalnik WGR614v6 naložiti alternativni firmware, tako kot omogočajo nekateri usmerjevalniki Linksys?

Rok

Netgear serije WGR614 na žalost ne podpira nalaganja alternativne strojne programske opreme, ki jo lahko nameščamo na nekatere modele Linksys in Buffalo. Vašega usmerjevalnika v laboratoriju sicer nismo preizkušali, imamo pa dokaj dobre izkušnje z modelom WGT624(v3), na katerem funkcija rezervacije naslova IP na podlagi MAC (preverjeno) deluje.

Je 4 GB za Okna preveč?

Koliko pomnilnika Windows XP Professional sploh podpirajo? Če ga vgradim 4 GB, ali ga programi lahko v celoti izkoristijo? Npr. 3D grafične aplikacije?

Tadej

V 32-bitnih Oknih je podprto največ 4 GB, od tega 3 GB za programe. A le, če v datoteki boot.ini uporabite stikalo /3GB in če je program pisan tako, da ima v datoteki EXE v glavi označeno, da podpira več kot 2 GB.

Primer pravilne vrstice v boot.ini:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP " /fastdetect /3GB

Se moči akumulatorjev seštevajo?

Uporabljam prenosni računalnik HP nx6110. Želel bi kupiti akumulator, ki bi deloval dlje časa kot osnovna različica akumulatorja za ta prenosnik. Imam možnost priklopiti potovalni akumulator, zanima pa me, ali ta deluje samostojno ali v povezavi z osnovnim akumulatorjem in ali je posledično dolžina uporabe prenosnika s potovalnim akumulatorjem odvisna od zmogljivosti osnovnega akumulatorja. Kaj menite, da se mi splača storiti oz. kupiti?

Boštjan

Kot ste pravilno ugotovili, lahko dokupite t. i. potovalni akumulator, ki se pritrdi na spodnji del prenosnika in zagotavlja daljšo avtonomijo skupaj z originalno priloženim akumulatorjem.

Potovalni akumulator sicer lahko deluje samostojno, torej tudi, če v prenosniku ni originalnega akumulatorja ali je ta zelo slab. Vendar pa je kar najdaljše možno delovanje na akumulator moč doseči le z obema hkrati, saj prenosnik združi preostalo energijo v obeh in "iztisne" še približno pol ure več delovanja brez električne vtičnice. Priporočena cena potovalnega akumulatorja za vaš prenosnik je sicer 172,8 evra.

Pretvorba v Divx

Na vaši spletni strani sem našel opis programa Dr.Divx, ne vem pa, kako bi prišel do njega, oziroma kje ga dobim. Program bi mi prišel prav za pretvorbo DVD videa iz videosnemalnika v Divx.

Darko

Program najdete kar na www.drdivx.com. Če z njim ne boste zadovoljni, lahko poizkusite tudi z AutoGK, ki ga je enako preprosto uporabljati, le da omogoča tudi pretvorbo v Xvid. Najdete ga na www.autogk.me.uk.

Zakaj majhni SMSi ne gredo v silne megabajte

Imam problem. V svojem GSMu (uporabljam Sony Ericsson K510i) imam 160 sporočil SMS, ki jih ne želim zbrisati, oz. jih zbrišem s težkim srcem. Glede na to, da imam še 20 MB prostega pomnilnika, me zanima: kako razširiti tovarniško dodeljen pomnilnik, rezerviran za SMS, na ves prosti del? Tako da bom lahko shranil nekajkrat več SMSov.

Andrej

Žal le redki telefoni SMSe shranjujejo v "glavnem" pomnilniku, temveč imajo za to definirano fiksno število SMS "mest". Sporočila lahko le prenesete v računalnik in potem nazaj v drug telefon, ki to vendarle ima (nekateri "pametni" telefoni).

Ni vsaka Vista prava Vista ...

V tujini (Avstrija) sem kupil prenosnik, ki ima prednaložen operacijski sistem Windows Vista Home Premium (nemška različica). Glede na to, da na Microsoftovi licenci nisem zasledil, da velja le za nemško različico, prav tako te informacije nisem našel na Microsoftovi spletni strani ter na uradni strani izdelovalca prenosnika (HP), me zanima, ali velja ta licenca tudi za slovensko ali angleško različico Viste?

Urban

Na Microsoftu so nam dali tak odgovor: Poljubna, brezplačna izbira jezika je mogoča le pri Ultimate ali Enterprise različici Windows Viste. V tem primeru lahko uporabnik namesti želeno različico jezika brezplačno, na voljo mu je prek download centra. Če ima uporabnik drugačno različico, ima možnost kupiti Windows Anytime Upgrade, s katerim si nadgradi trenutno uporabljeno različico v Ultimate in nato uporabi zgoraj opisani postopek.

Celeron proti Pentium M

Sem lastnik malce starejšega prenosnika Compaq s Celeronom 2,4 GHz, 512 MB RAMa, 40 GB diska in integrirano grafično kartico ATI IGM 345. Zanimam se za nakup IBMovega računalnika iz druge roke s Pentiumom M 1,6, 1 GB RAMa, 100 GB diskom in Intel Extreme Graphics2. Zanima me, koliko bi pridobil na zmogljivosti računalnika, če bi se odločil starega prodati in kupiti tega?

Jani

Če gre za prenosnik iz serije NV1015, boste z nakupom kateregakoli drugega prenosnika pridobili kar precej. Omenjeni prenosniki Compaq so bili namreč obupno počasni, ne glede na razmeroma hiter procesor v njih.

Zakaj so novi prenosniki glasni

Z največjim veseljem prebiram vaše teste računalnikov, tokrat pa potrebujem vaš nasvet. Pred nekaj meseci sem kupil notes Thinkpad z61m s procesorjem Core 2 Duo T7200 (2GHz). Pred tem sem uporabljal Thinkpad R61. Težava je v tem, da v trenutku, ko prižgem notes, zaslišim delovanje ventilatorja, ki sem ga pri prejšnjem notesu slišal le izjemoma. Tu pa ropota ves čas in ga sploh ni mogoče izklopiti. Ko sem računalnik nesel na servis, so izjavili, da je to normalno delovanje, a močno dvomim o tem, saj so mi na pismeno pripombo iz Lenova sporočili, da ne gre za običajno delovanje.

Glede na vaše izkušnje pri preizkušanju notesov vas prosim za mnenje. Ali ste pri vaših testiranjih opazili enako lastnost, da se ob vklopu notesa vklopi tudi ventilator? Ker je stalno ropotanje ventilatorja zelo moteče, bi zadevi rad prišel do dna.

Žarko

Rečemo lahko le to, da imamo tudi pri nas od nedavna prenosnik z istim procesorjem (sicer Toshibin) in imamo enake izkušnje - ventilator stalno deluje. Procesor se enostavno tako zelo greje, da ga je treba hladiti. Vse, kar nam je uspelo narediti, je, da je ob neobremenjenosti (ali ko prenosnik deluje na akumulator) ventilator počasnejši in s tem tišji. Zato, ker procesor zniža hitrost delovanja na 1 GHz ...

V slovenskem Lenovu pa pravijo, da pri modelu T60 tega niso opazili (kljub temu da ima T7400), z61m pa trenutno nimajo na demo seznamu, da bi preverili. Se pa strinjajo, da so zahteve po hlajenju Core 2 Duo zelo velike in je težava morda v tem.

Pomoč pri vdiranju

Imam soseda, ki je skril in zaklenil svoj WLAN in mi obljublja avto, če mu lahko vdrem. Ne vem, če sem tako nesramen, da bi mu vzel avto, a vsekakor ga bo drago stalo :). Nekaj sem že gledal po internetu, pa mi nekako ne uspeva.

Imam AirSnort, s katerim vidim njegovo omrežje, a tam ni videti njegovega SSID. Težava je namreč v tem, da imam Okna, v Linuxu pa ne znam delati. Razmišljam sicer, da bi z WMwareom naložil Linux, če ne gre drugače.

Ko gre za hekanje, ni heca! :)

Blaž

Pri vdiranju seveda ne moremo neposredno pomagati, lahko pa si preberete članke našega strokovnjaka za varnost in se ustrezno poučite:

www.monitor.si/clanki.php?id=1704,

www.monitor.si/clanki.php?id=1542.

Kako izvesti spletno plačevanje

S kolegom razvijava portal, v katerega bi želela vgraditi oz. dodati tudi možnost spletnega plačevanja s kreditnimi karticami. Naj povem, da je ciljni trg globalen, torej ne zajema samo Slovenije in plačilnega prometa znotraj nje. Kot vem, sta možni dve rešitvi. Prva zahteva lastno izvedbo plačilnega oz. nekega transakcijskega sistema v neposredni povezavi z banko (to rešitev, kot mi je znano, uporabljajo tudi večje SLO trgovine). Seveda pa slednje potegne za seboj precej varnostnih in sistemskih zahtev. Osebno tako, vsaj v začetni fazi, bolj računam na povezavo z nekim tujim "plačilnim procesorjem" (ki skrbi za avtorizacijo in obdelavo plačil). Prva zamisel je bila, jasno, PayPal. Stvar je znana, varna in velika. Na žalost pa PayPal v tem trenutku še ne izplačuje prodajalcem v Slovenijo (v Sloveniji lahko plačujemo le prek njega). Soroden sistem ponuja tudi Google (Google Checkout), ki prav tako ne posluje s prodajalci oz. ponudniki storitev v Sloveniji.

Vprašanje je torej, kam se obrniti po te informacije oz. ali morda poznate kak sistem, ki bi skrbel za taka plačila, bil varen, po možnosti znan in bi seveda sodeloval s Slovenijo. Idealna bi bila tudi možnost plačila v dolarjih in evrih.

Lahko rečem, da sem se že obrnil na NLB, a tam pravzaprav niso znali postreči s konkretnimi podatki, in na nekatera SLO podjetja, ki se ukvarjajo s sorodnimi zadevami (Halcom, Bankart). Kljub temu je zaenkrat še tema :)

Uroš

Še najdlje na tem področju je Banka Koper, drugače pa imajo dokaj dober posredniški sistem (še vedno je potrebno delo z bankami) pri UPC Telemach/EON/Parsek ali kakorkoli se že zdaj imenujejo ;). Morda bi bilo sicer najbolje kar odpreti račun v Trstu ali Celovcu in uporabiti PayPal.

 

Kako do IPTV na računalniku

Naročeno imam storitev IPTV pri SiOLu in bi rad računalniško spremljal tv. Zasledil sem vaš članek, pa bi si rad nabavil in namestil strojni del. Kaj moram nabaviti in kako povezati z modemom Sagem, da bom lahko tudi na računalniku spremljal tv?

Franc

Potrebujete dodatno omrežno kartico, ki jo dobite v vsaki trgovini z računalniškimi komponentami za približno 10 evrov. Po vgradnji v računalnik jo povežete z ustreznim izhodom na modemu Sagem - navadno je to eden od dveh omrežnih priključkov, ki sta na zadnji stranici modema. Nato sledite navodilom v članku in z malo sreče bo stvar delovala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji