Objavljeno: 9.8.2007 19:04 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2007

Pisma bralcev: junij 2007

Je novi Sony boljši od predhodnika?

V majski številki sem z zanimanjem prebral test omenjenega fotoaparata. V lanski številki pa je bilo pri Sony Cybershotu DSC- H5 ugotovljeno, da je objektiv tega aparata občutljiv za močne izvore svetlobe za temnimi objekti, kar se pozna kot moteča vijolična senca tudi na fotografijah 10 × 15 cm. Zanima me, ali ima take težave tudi novi Sonyjev model. Avtor g. Beravs tega v članku sicer ne omenja.

Goran

Omenjene težave tokrat nismo zasledili. Res pa je, da v času preizkušanja ni bilo sončnih dni ... Slike proti luči niso pokazale opaznih vijoličnih senc, edino na testnih fotografijah v laboratoriju, kjer je močna svetloba, se na kontrastnih prehodih vidi malo roba, vendar je to po našem mnenju v mejah normale.

Politje da, kaj pa izguba podatkov?

V majski številki ste testirali tri prenosnike (Lenovo, Toshiba, General Dynamics), ki so bili tovarniško "zmožni" prenesti polivanje s kavo, vodo in padec na tla. Na testu se je pokazalo, da sta posledice "nerodnosti" najbolj čutila tipkovnica in zaslon. A ko prenosnik pade na tla, je najpomembneje, da se podatki ne izgubijo (torej kakovost diska). Zanima me, koliko bi zdržali navadni prenosniki - nerobustneži?

Matej

V prenosnike, ki smo jih v članku označili za "robustneže", je vgrajen poseben senzor, ki v disku "parkira" bralno/pisalne glave, drugi tega žal nimajo. Če pri "nerobustnežih" računalnik pade na tla med delom, bo nasedla glava zelo verjetno povzročila izgubo podatkov. Če je računalnik ugasnjen, je, po drugi strani, zelo verjetno, da bo s podatki vse v najlepšem redu. Kateri modeli so to, vidite v tabeli na strani 50.

Niso vsi glasni

Pišem vam v zvezi s pismom bralca Žarka "Zakaj so novi prenosniki glasni" (Monitor, 5_2007), v katerem opisuje svojo izkušnjo z novim prenosnikom Lenovo, ki ima procesor Core 2 Duo T7200 (2GHz). Podobno se dogaja tudi z vašim prenosnikom Toshiba, ki ima enak procesor. Sam imam prenosnik HP (nc8430, star približno 30 dni), ki ima prav tako vdelan omenjeni procesor. Moja izkušnja pa je popolnoma drugačna. Prenosnik je izredno tih, pravzaprav presenetljivo tih. V zadnjih letih sem imel že več prenosnikov in ta je najtišji. Pišem pa vam zaradi nečesa drugega. V biosu ima prenosnik možnost vklopa/izklopa stalnega delovanja ventilatorja pri delovanju na stalno električno napetost. Pravzaprav je mogoče to nastaviti v samih Windows (z namenskim programskim orodjem, ki je priloženo prenosniku). Predlagam, da tako vaš bralec kot vi sami preverite, ali je to izvedljivo tudi v vaših prenosnikih. Navsezadnje sta oba priznanih blagovnih znamk in taki imajo veliko podobnih ugodnosti vdelanih že serijsko.

Boris

Ta HPjev prenosnik smo preizkusili za tokratno številko in res je tih. Pri naši Toshibi Portgee M400 smo seveda poskusili vse tovrstne rešitve, pa žal ne pomagajo.

Za tisk fotografij - brizgalnik!

Odločam se za nakup barvnega tiskalnika, pa ob vseh vaših primerjalnih testih nisem mogel najti odgovora na povsem preprosto vprašanje: ali je kakovost na primer natisnjene fotografije boljša, če jo natisnem z laserskim (recimo Nashuatec C 7521) ali brizgalnim (recimo HP Business Inkjet 1000) tiskalnikom?

Brane

Morda iz rednih preizkusov tega res ni razbrati - o tem smo že večkrat pisali, prevečkrat (se) ponavljati, pa za bralce ni prijetno. Skratka, vsekakor je za tiskanje fotografij bistveno boljši brizgalnik. Pravzaprav katerikoli. Seveda pa morate uporabiti poseben, svetleč papir.

Računalnik za 700 evrov

Kupujem računalnik, pa ne vem, za katerega bi se odločil. Imel bi ga za igranje vseh iger, za internet in za pisanje v Wordu. Cena - do 700 evrov. In da bi imel Windows Vista in dobro grafično kartico. In še eno vprašanje: ali se že dobijo grafične kartice z DirectX 10, ki stanejo do 130 evrov, kajti rad bi jo imel v računalniku, ki ga kupujem.

Janez

Med cenejšimi grafičnimi karticami z DX10 so zaenkrat na voljo samo nVidiine kartice srednjega cenovnega razreda: GeForce 8600GTS za približno 200 evrov, GeForce 8600GT za okrog 160 evrov in GeForce 8500GT za okrog 110 evrov. Spletni prodajalci imajo pogosto še za kakšen evro nižje cene. AMD/ATI s karticami DX10 zamuja, tako da zaenkrat še niso na voljo niti najzmogljivejši modeli, ki jih navadno predstavijo najprej. Po zmogljivosti se lahko GeForce 8600GT primerja s 7600GT, le da ima podporo DX10. Zato morate upoštevati, da kake Crysis ali podobno grafično zahtevne igre s temi karticami v višjih ločljivostih in podrobnostih vseeno ne boste igrali. Za 700 evrov (cena brez monitorja) bi morali dobiti popoln računalnik s procesorjem Intel Core 2 Duo (model E6300/E6400), 1024 MB pomnilnika, 250-320 GB diska, zapisovalnikom DVD in grafično kartico srednjega razreda (npr. katera izmed zgoraj naštetih).

Težave z ojačevalnikom

V marčni številki je objavljen test WIFI ojačevalnika Edimax. Povedati vam moram, da bi ojačevalnik dal prave rezultate, če bi ga priključili kar se da blizu anteni, saj bi se s tem izognili izgubam v priključnem kablu med anteno in priključkom pigtail. To je vendar osnova vsakega ojačevanja koristnega signala, sicer ojačujemo oslabljen signal skupaj z vnesenimi motnjami in dobimo natančno take rezultate, kot ste jih objavili. Sam nimam potrebe, vendar bi lahko pri vas za primerjavo preizkusili.

Andrej Sila

Seveda se omenjenega zavedamo - ojačevalci se dejansko izkažejo le takrat, kadar so montirani tik ob anteni, s čimer zmanjšamo izgube v kablu na minimum. Na žalost pa preizkušeni ojačevalnik ni bil vrste TMA oz. Tower mounted amplifier, saj ni namenjen zunanji uporabi, niti ne omogoča napajanja prek koaksialne linije. Specifika naše testne postavitve brezžične povezave pa vsaj na eni strani ni omogočala zunanje izvedbe, saj na streho ni bilo možno povleči električnega napajanja za ojačevalnik.

Premalo snemalnikov

V majski številki revije Monitor ste objavili obširen test predvajalnikov DVD/DivX in samo omenili tri snemalnike (dva LG in Philips). Glede na cene se mi zdi veliko bolj smotrno pisati o snemalnikih, saj je že čas, da pospravimo naprave VHS s polic v dnevnih sobah :) Zanima me, tako na hitro, kaj menite, da je trenutno najugodnejša ponudba v Sloveniji na tem področju:

- LG 188HS ali 200 MHS - nima etherneta, velika podpora "odprti" mikrokodi;

- Philips DVDR 3380 - nima še česa drugega;

- Kiss VR-558 - star model, izdelovalec ga umika, vendar velika podpora na "odprti" sceni;

- kaj tretjega.

Andrej

Snemalnikov je bilo res (pre)malo, od prodajalcev jih je bilo enostavno skorajda nemogoče izvleči. Naslednjič bomo bolj vztrajni ;) Sicer pa vas bo odgovor na spodnje morda presenetil: še najmanj (dolgoročnih) težav boste imeli, če si boste sestavili/kupili t. i. HTPC. Se pravi računalnik, ki zmore vse in še več kot vsak snemalnik. Če vam to ne leži, pa bi od zgornjih priporočali LGje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji