Objavljeno: 10.3.2005 18:14 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Januar 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Pentax Optio X

Tudi Optio X sodi med manjše žepne modele, po katerih se je Pentax proslavil že v preteklosti. Vendar je zasnovan malo drugače, saj je tanko kovinsko ohišje vrtljivo na sredini. Kljub temu objektiv ni v celoti vgrajen v ohišje kot pri podobnih modelih, temveč še vedno "pokuka" iz ohišja kot pri klasični zasnovi. Vrtljivost je tako namenjena izključno vrtenju objektiva navzgor in navzdol (oziroma okoli celotne osi). Goriščna razdalja sicer sega od 35,6 do 107 mm v formatu leica, svetlobna jakost pa je med 2,6 in 4,8. Ostriti zmore od 40 cm naprej v makro načinu od dokaj skromnih 18 cm. Ima pa aparat kar precejšnje težave pri pravilnem ostrenju, še posebej v makro načinu. Kadar ostrine ne zna "zakleniti", niti ni mogoče fotografirati. Povejmo tudi, da je ohišje oblikovano tako, da ga je precej težko dobro prijeti, saj lahko aparat ponavadi držimo le z dvema prstoma, to pa seveda zmanjša stabilnost roke.

Ima velik zaslon LCD, ki meri po diagonali kar 51 mm in je nasploh med boljšimi tudi po kakovosti slike, njegova ločljivost pa je kar 210.000 pik. Delo z aparatom je vezano predvsem na samodejno merjenje osvetlitve, je pa mogoče delo avtomatike prilagoditi tako z izbiranjem področja merjenja osvetlitve kot tudi z izborom ene izmed kar enajstih scenskih prednastavitev. Ročno lahko izbiramo temperaturo bele. Ima štiri prednastavitve, zajema s predloge pa ne. Prav tako je mogoče določiti občutljivost delovanja tipala (ISO 80, 160 ali 320) in kompenzirati osvetlitev. Ob vklopu je aparat za delo pripravljen v manj kot sekundi, kar je seveda odlično.

Kar zadeva kakovost fotografije, je ta zelo spodobna. Podrobnosti so dobro zajete, še posebej, če vzamemo v obzir, da gre za 5 MP tipalo CCD z diagonalo 1/2,5 palca. Zajema s 4,92 milijona pik, na voljo pa so prav vse vmesne ločljivosti. Podrobnosti so dobro vidne, barve so precej točne, občutljivost za šum je zmerna, napak je malo. Prilagajanje temperature bele deluje večinoma dobro, razen v zahtevnih svetlobnih razmerah.

Pentax Optio X

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 4,92 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35,6-107 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,6-4,8; ostrenje 40 cm-neskončno (18-50 cm makro); čas 1/2000-4 s; doseg bliskavice 0,18-3,6 m; občutljivost ISO: samodejna, 80, 160, 320.

Cena: 108.900 tolarjev.

Prodaja: Foto Beseničar, (01) 436 26 64, www.fotomarket.net.

Za: Dobra kakovost fotografije, ločljivost, vrtljiv del z objektivom, zaslon LCD.

Proti: Sunkovito zumiranje, težave z ostrenjem, slab prijem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji