Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Maj 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Pentax Optio A10

Pentax je predstavil nov model Optio A10, ki se ponaša s kar osem milijonov točkovnim tipalom. Malce pretirano za žepni fotoaparat inlede na to, da je za kakovostno fotografijo zadosti že tipalo s tremi milijoni pik. Pa vendar,če želimo večjo sliko, nam pride zmogljivost Optio A10 še kako prav. M10 je malce pdoben osnovnejšemu modelu, le da je ta malenkost elegantnejši inanjši, saj ne uporablja navadnih baterij, temveč litijski akumulator, ki naj bi zdržal do 150 posnetkov. Fotoaparat je mogoče upravljati le z eno roko, menuske tipke so lepo razporejene in dosegljive ter občutljive z pritisk. Pentax je v fotoaparatu uporabil tudi novo tehnologijo stabilizatorja slike. Ta se po želji vklopi med zajemanjem slike, lahko pa ga že med samim iskanjem ročno vklopimo s pritiskom na poseben gumb, vendar le, če aparat držimo z obema rokama. Žal je gumb zelo tog in s tem, ko ga držimo, povzročamo dodatne nepotrebne tresljaje.

Uporabniški vmesnik je zelo razumen in preprost. Seveda na šest centimetrov velikem zaslonu LCD tudi lepo pregleden. Z ikonicami so prikazani prednastavljeni programi zajemanja slik. Od portretov, živali pa do slikanje besedil ali hrane. Fotoaparat za vsak program posebej priredi nastavitve in dodatne učinke. Sproti zmore izostriti premikajoče se stvari, tako bodo slike domačih ljubljenčkov ali živahnih otrok vedno ostre. Če za izbiro prednastavljenh programov nimamo časa ali se nam ne ljubi iskati, pa lahko uporabimo standardni avtomatski način, ki nam pri določenih pogojih sam priporoča oz. izbere pravi program. Naknadno je mogoče shranjene slike tudi vrteti, jim spreminjati velikost, dodajati filtre in različne učinke.

Če zaupamo avtomatiki, nas fotoaparat vsekakor ne bo razočaral. Pri dovolj močni svetlobi bodo slike vedno ostre in barvno zelo pravilne. (Če merimo v obraz, bo fotoaparat to sam prepoznal in preklopil v način portret) Vse skupaj začne malce šepati pri slabši svetlobi. Beline v takem primeru večinoma ne zna pravilno določiti in slike so zato rumenkaste. Takrat se je treba poigrati z nastavitvami. Za določanje beline lahko izbiramo med petimi prednastavljenimi načini ali pa jo nastavimo s slikanjem belega lista. Ostrino zna aparat v vseh razmerah zelo dobro določiti, lahko pa jo nastavimo tudi ročno. Dva makro načina olajšata aparatu ostrenje, saj en zmore ostriti od šest centimetrov naprej, drugi pa od dvanajstih. Objektiv zmore do trikratno optično povečavo, lahko pa dodamo še štirikratno digitalno, vendar se kakovost slike hudo poslabša. Že pri najboljši kakovosti je slika pri polni velikosti malce zrnata, pri občutljivosti ISO 400 pa je viden tudi šum. Vse to pa ostane skrito očem, če uporabljamo manjše velikosti slik.

Zajemanje filma mu gre odlično od rok, saj film snema v ločljivosti 640 x 480 pri tridesetih slikah na sekundo. Za razliko od večine drugih fotoaparatov pa zmore med snemanjem sliko tudi (žal le digitalno) povečevati. Film je zapisan v formatu DivX in je omejen zgolj na velikost pomnilnika. Sam aparat ga premore zgolj 24 MB. To zadošča za sedem slik pri najboljši kakovosti. Seveda ga je mogoče razširiti s pomnilniško kartico SD.

Pentax Optio A10

Razred: žepni

Efektivna ločljivost tipala: 8 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,4; ostrenje 0,3 m - neskončno (6 cm makro); čas od 1/2000 do 4 s; domet bliskavice 5m; razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotomarket.net.

Cena: 82.900 tolarjev.

Za: Odličen stabilizator slike, preprost za uporabo.

Proti: Zrnate slike, samodejno določanje beline.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji