Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2015 | Teme: nenehni testi

Panasonic Lumix TZ57

Panasonicova oznaka za fotoaparate TZ pomeni »Traveller Zoom«. To so aparati, ki so dovolj kompaktni, da jih načeloma lahko pospravimo v žep, obenem pa ponujajo dovolj širok razpon goriščnic, da lahko z njimi fotografiramo res širok izbor prizorov. Novi model TZ57 se uvršča v zgornji del zmogljivostne lestvice.

Aparat ima kakovostno črno ohišje z malenkost izbočenim držalom spredaj desno. Objektiv oziroma obroč okoli njega je rahlo dvignjen iz ohišja, nekaj milimetrov doda h globini tudi nagibni zaslon. Tega lahko dvignemo do 180 stopinj. Kot pove nalepka spredaj, je namenjen izdelavi avtoportretov – t. i. »selfijev«. Tečaji zaslona so med boljšimi. Tipke za upravljanje so povsem klasično razporejene, pod palcem je tipka za zajem videa, na zgornji strani je poleg tipke za vklop tudi samostojna tipka za vklop povezave WiFi, namenjene povezovanju s telefoni.

Zum, ki ga omogoča Panasonic Lumix TZ57

Zum, ki ga omogoča Panasonic Lumix TZ57

Glavna lastnost aparata je širok razpon goriščnic, objektiv sega od 24 pa do 480 milimetrov (izraženo v klasičnem, 35 mm formatu). Dvajsetkratni zum se dobro obnese, dodana je tudi solidna optična stabilizacija slike. Presenečeni smo bili tudi nad hitrostjo ostrenja pri daljših goriščnicah – seveda potrebujemo kak kontrastni detajl, a imajo kompaktni modeli pri takih goriščnicah načeloma več težav.

Tipalo je znano že iz drugih žepnih aparatov, ponuja 16 milijonov pik, občutljivost lahko dvignemo do ISO 3200 (v namenskih programih se lahko dvigne tudi do ISO 6400). Šuma je dovolj malo tam do ISO 800, pri višjih vrednostih pa je vprašanje, kaj pričakujemo – takoj, ko začnemo pri ISO 1600 fotografijo povečevati, se opazi šum in upad ostrine. Seveda bodo za objavo v spletu te fotografije večinoma dovolj dobre.

Nagibni zaslon lahko obrnemo navzgor za zajem avtoportretov.

Nagibni zaslon lahko obrnemo navzgor za zajem avtoportretov.

Menuji so pregledni in dovolj hitri, pomembnejše nastavitve so na voljo prek hitrega menuja. Za zahtevnejše so na voljo tudi vsi ročni programi. Ti bodo sicer potrebovali nekaj več prilagajanja v menujih kot pri zmogljivejših modelih, ki ponujajo več funkcijskih kolesc (denimo TZ70). Koristna sta tudi dva povsem prilagodljiva programa, kjer lahko vnaprej shranimo dva seta nastavitev.

Lumix TZ57 je odličen aparat, ki ponuja predvsem širok razpon goriščnic in veliko funkcij (tudi za tiste, ki so na trenutke nekoliko zahtevnejši) v solidno majhnem ohišju. Solidna je tudi cena, po naših merilih sodi med zmogljive modele (ponuja vse ročne nastavitve, širok kot objektiva  itd.). Med temi je trenutno najcenejši model v tabeli.

Panasonic Lumix TZ57

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala:

16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–480 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,3–6,4; ostrenje 3 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 6 m; ISO: samodejno ali ročno (100–3200, v samodejnem načinu do 6400).

Prodaja: www.panasonic.si.

Cena: 234 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kakovostno ohišje, ročni nadzor, razpon objektiva, solidna cena.

✗    Ni možno spremeniti točke ostrenja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji