Objavljeno: 24.8.2011 09:20 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Panasonic Lumix TZ-20

Panasonicovi modeli Lumix že dlje časa ponujajo presenetljivo veliko glede na ceno. Njihova serija TZ (Traveler Zoom) pa ponuja odlično razmerje med kompaktnostjo, razponom goriščnic in pri zmogljivejših modelih tudi zelo dober ročni nadzor. Model TZ-20 je novi zastavonoša v tej seriji, prevzema pa vlogo modela TZ-10, nad katerim smo bili pred časom kar navdušeni.

Glede na predhodnika je še nekoliko izboljšal svoj največji adut, objektiv. Ta je na širokem kotu pridobil še en milimeter in se tako hvali z res širokimi 24 mm. Pridobil je tudi na drugem koncu, s predhodnikovih 300 mm je tele območje zraslo na 384 mm. Optičnega zuma je torej šestnajstkrat. Pridobil je tudi dve megapiki, a je bilo že predhodnikovih 12 preveč, še vedno pa opazimo nekaj šuma pri temnejših posnetkih.

Velik napredek je tudi pri zajemu videa. Že TZ-10 se je pri tem zelo dobro izkazal, tokrat pa so še zvečali ločljivost, ki je zdaj kar 1920 × 1080 (50i). Še vedno je v rabi razmeroma varčen format AVCHD, med zajemom videa lahko seveda uporabimo tudi optični zum.

Aparat je obdržal tudi sprejemnik GPS, ki pri fotografiranju shrani v podatke EXIF tudi podatek o lokaciji (geo-tagging). Zdaj lahko sprejemnik pustimo prižgan tudi takrat, ko aparat ugasnemo, kar pohitri določitev lokacije. Se pa uporaba tega pozna pri trajanju akumulatorja. Pri Panasonicu pa so obdržali tudi vse možne ročne funkcije, zaradi katerih je model presenetljivo zmogljiv.

Ohišje je večje kot pri žepnih modelih, a gre kljub temu v malo večji žep. Pri tem zelo lepo sede v roko, tipke pa so dobro razporejene in hitro dosegljive. Zadaj je velik, kakovosten tripalčni zaslon z visoko ločljivostjo 460 tisoč pik, ki zna prilagoditi svetlost glede na okoliško svetlobo. TZ-20 je odličen model in dober naslednik modela TZ-10. Namenjen je zahtevnejšimi uporabnikom, ki pa ne želijo naokoli prenašati večjega aparata ali celo DSLRja.

Panasonic Lumix TZ-20

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 14 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-384 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,3-5,9; ostrenje 3 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 5 m; ISO: samodejno ali ročno (100-6400).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 8.

Prodaja: www.europhoto.si.

Cena: 357 EUR.

Za: GPS, dober ročni nadzor, širok razpon goriščnic.

Proti: Šum pri slabših svetlobnih razmerah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji