Objavljeno: 24.8.2011 09:21 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Julij-avgust 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Panasonic Lumix GF2

Panasonic je lani prenovil celotno paleto svojih aparatov serije G, v kateri je po novem na voljo že približno trideset različnih objektivov. Letos so predstavili še nekaj novih modelov, ki zaenkrat še niso naprodaj, trenutno pa je GF2 najmanjši iz linije G, ki ga že najdemo na prodajnih policah.

V primerjavi s predhodnikom je njegovo kakovostno aluminijasto ohišje "shujšalo" v vseh smereh in aparat je manjši od neposredne konkurence Olympus E-PL2 ter s tem bolj konkurenčen Sonyjevemu NEXu. Kljub temu je ohranil izskočno bliskavico in pridobil vgrajen stereo mikrofon.

Nekaj je izgubil na področju nadzora, saj kolesca za izbiro programa ne najdemo več, izginili pa sta tudi tipki za zaklep ekspozicije in predogled globinske ostrine. Takšne namenske tipke bi pri aparatu vrste SLR močno pogrešali, vendar ima GF2 kljub odlični odzivnosti nekoliko drugačen namen kot SLR. Dodali so mu možnost izbire točke ostrenja ob pomoči kapacitivnega, za dotik občutljivega zaslona, ki se lahko pohvali z jasnim prikazom fotografij in živega predogleda. Z dotikom lahko ne le izbiramo točko ostrenja in ekspozicije, temveč lahko tudi neposredno zajamemo fotografijo. Dodatna prednost je, da se celoten postopek, skupaj z ostrenjem, izvede silno hitro, tako lahko tudi manj vešči uporabniki tudi pri majhni globinski ostrini dosežejo zelo dobre rezultate. S takšno izbiro lahko po želji točko ostrenja tudi zaklenemo in aparat ji bo samodejno sledil do zajema.

Uporaben je tudi popolnoma prilagodljiv hitri menu, do katerega pridemo z namensko tipko. Aparat je, kar zadeva upravljanje, med najboljšimi v svojem razredu, kljub temu pa bi si želeli še kakšno tipko, ki bi ji lahko določili še kak namen več.

Tudi kakovost fotografije je zelo dobra in fotografije, zajete pri občutljivosti do ISO 800, kažejo malo zrnatosti. Kljub temu se tipalu, ki so mu za eno stopnjo (ISO 6400) povečali občutljivost, poznajo leta in pri višjih nastavitvah (nad ISO 800) je zrnatosti nekoliko preveč.

Kakovost videa je v primerjavi s predhodnikom napredovala v polno ločljivost, vendar je opaznega kar nekaj žele učinka, poleg tega ne ponuja praktično nobenih ročnih prilagoditev. Na splošno je dober in opremljen s stereo zvoko ter ponuja samodejno ostrenje med samim zajemanjem.

Lumix GF2 je odlična alternativa kompaktni kameri in bo zadovoljil tako začetnike kot tudi naprednejše uporabnike ter jih navdušil s kakovostjo. S ceno slabih 550 evrov, v katero je vštet tudi osnovni objektiv, je v primerjavi s podobnimi izdelki tudi ugoden nakup.

Panasonic Lumix GF2

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 4000 × 3000, 2816 × 2112, 2048 × 1536.

Tipalo: Efektivno 12,0 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13,0 mm, Live MOS, faktor povečave goriščnice 2,0.

Ocena za kakovost fotografije: 2.

Ocena za zasnovo aparata: 6.

Izdeluje: Panasonic, www.panasonic.com.

Cena: 547,48 EUR (ohišje in objektiv Lumix G 14-42 F3,5-5,6).

Za: Veliko tipalo glede na velikost ohišja, kompaktno in kakovostno ohišje, odlično upravljanje, izbira točke ostrenja in zajemanje prek zaslona, odzivnost, hitrost delovanja.

Proti: "Žele učinek" pri zajemanju videa, šum pri višjih občutljivostih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji