Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Januar 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Panasonic Lumix DMC-LX5

Kuj železo, dokler je vroče, so si rekli v Panasonicu in dali na trg naslednika modela LX3, enega najdražjih in najboljših kompaktnih fotoaparatov. Novemu fotoaparatu bi sicer lahko rekli kar LX3.1, a so kljub temu izbrali bolj tržno ustrezno ime, LX5. Novemu malčku napovedujemo enako usodo, kot jo je doživel LX3 - izredno slavo v zelo ozkem krogu fotografov, popolno anonimnost med širokimi množicami in dobro prodajo. Zakaj?

LX5 ni fotoaparat za povprečnega fotografa. Čeprav ima vgrajen "telebanski" način (uradno se mu pravi "Intelligent Auto"), ki v resnici prav dobro deluje, bo že omenjenega povprečnega fotografa od njega odvrnil čisto banalen razlog - cena. Uradnih 530 evrov vam sicer ni treba potegniti iz žepa, saj ga z nekaj brskanja najdete tudi za 100 evrov ceneje, še vedno pa gre za precej visok znesek, sploh za razred aparatov, v katerem najdemo povsem spodobne naprave tudi za polovico te cene. Povprečnega fotografa bo odvrnil tudi objektiv, ki v "tele" konec ne potegne prav daleč, le do ekvivalentnih 90 mm. Za ekstremna zumiranja LX5 torej ni primeren.

Zato pa bo odlično služil vsem, ki se radi malo ustavijo, premislijo in potem naredijo dober posnetek, ki ga je veselje kazati okoli. Tem bo všeč drugi konec objektiva, ki seže do odličnih 24 mm, še bolj pa se bodo razveselili svetlobne jakosti. Zaslonka gre v širokokotnem koncu do fantastičnih 2,0, kar pomeni, da v kombinaciji z odličnim optičnim stabilizatorjem lahko tudi v srednje slabo osvetljenih prostorih fotografirate kar "iz roke" in brez bliskavice. Na drugem koncu objektiva doseže zaslonka odličnih 3,3. Kakovost slike je - vsaj za ta razred fotoaparatov - odlična. Z zrcalno-refleksnimi, pa tudi s tistim iz razreda mikro 4 : 3, se seveda ne more primerjati, med malčki pa bomo težko našli boljšega. Šuma je do ISO 200 zelo malo, potem pa se začne seveda pojavljati, a ima lep, "analogen" pridih in ni moteč.

Dostopnost funkcij na ohišju je odlična. Malce motijo le štirje smerni gumbi na zadnji strani, ki imajo funkcije napisane s srebrno barvo na srebrni osnovi. Pravzaprav so napisi le vgravirani in so popolnoma neberljivi. Pomena teh štirih gumbov se bo pač treba naučiti na pamet. Navdušuje pa hiter dostop do spremembe razmerja slike (3 : 2, 4 : 3, 16 : 9 in 1 : 1), ki ga opravimo kar s stikalom na objektivu. Enako hiter je preklop v makro način ali v način ročnega ostrenja. Da, LX5 je popolnoma prilagodljiv. Vse nastavitve so lahko samodejne ali ročne, možnosti nastavljanja pa je toliko, da boste zagotovo kar nekaj dni preživeli s priročnikom.

Seveda zna LX5 snemati tudi video. Ta je ločljivosti 1280 x 720 in ga lahko zapišemo v formatu Motion JPEG (30 sličic na sekundo, a velikanske datoteke) ali AVCHD Lite (50 sličic na sekundo, bistveno manjše datoteke). Slika je v obeh načinih odlična, možno je zumiranje (a zelo počasi, da se na posnetku ne sliši motorja), deluje pa tudi sprotno ostrenje. Zanimivo, da lahko video snemamo v vseh načinih - avtomatskih, ročnih, pa tudi v "kreativnih" načinih (recimo z barvnim poudarkom).

Res je, poleg cene lahko LX5 zamerimo le malo, še najbolj zelo počasno shranjevanje na kartico. Zaporedno lahko posnamemo le tri posnetke, potem pa si aparat vzame 4 sekunde časa za shranjevanje - in to velja le za način JPG. Če shranjujemo tudi surove podatke (RAW), se ta čas raztegne kar na osem sekund. Poleg tega mu težko najdemo še kakšno pomanjkljivost. Če potrebujete kakovosten fotoaparat za žep in radi ročno nastavite parametre fotografiranja, je LX5 zagotovo prava izbira.

Panasonic Lumix DMC-LX5

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 10 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-90 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,0-3,3; ostrenje 0,5 m-neskončno (1 cm makro); domet bliskavice 7,2 m; ISO: samodejno ali ročno (do 12800).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: PC Hand, www.pchand.si

Cena: 527 EUR.

Za: Svetlobno močan objektiv, široki kot, odličen ročni nadzor, odlična slika.

Proti: Pomanjkanje teleobjektiva, ni zunanjega sprožilca, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji