Objavljeno: 10.3.2005 11:54 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Panasonic Lumix DMC-FZ20

Panasonic si je s svojimi fotoaparati v svetu pridobil kar nekaj privržencev, pri nas pa so njegovi izdelki nekoliko manj razširjeni. Lumix DMC-FZ20 sodi med zmogljivejše aparate tega podjetja. Panasonic je bil eden prvih, ki je predstavil fotoaparat z veliko optično povečavo in optičnim stabilizatorjem slike, FZ20 pa je trenutno njihov paradni konj v tem razredu. Pohvali se lahko s kar petmilijonskim tipalom (kar je največ med podobnimi izdelki), ima pa tudi 12-kratno optično povečavo, ki v 35-milimetrskem formatu ustreza goriščni razdalji med 36 in 432 milimetri. Napaja se iz litijevega akumulatorja, slike pa shranjuje na kartice SD (priložena je kartica s 16 MB pomnilniškega prostora).

Ohišje aparata je med trdnejšimi. Objektiv je v kovinskem ohišju, preostanek aparata pa je sicer plastičen, vendar celota kljub temu deluje zelo zanesljivo. Aparat dobro "sedi" v roki, skoraj vse nastavitve in gumbi pa so dosegljivi z eno roko. Nekoliko nerodno je postavljen sprožilec, ki je pomaknjen preveč proti sredini. Nastavitveni menuji sodijo med boljše, tako da se na njih dokaj hitro znajdejo tudi manj izkušeni. Fotoaparat poleg povsem samodejnega načina slikanja ponuja pester nabor zmožnosti. Tako lahko ročno nastavljamo osvetlitveni čas in odprtost zaslonke (tudi oboje hkrati), zajamemo temperaturo bele barve in ročno nastavimo občutljivost ISO. Fotoaparat manj izkušenim ponuja tudi vnaprej nastavljene scenske načine slikanja, dva, nazadnje uporabiljena, pa sta dosegljiva neposredno, brez "sprehoda" po menujih. Najpogosteje uporabljane nastavitve so dosegljive neposredno z gumbi na ohišju aparata. Tako lahko hitro vklopimo bliskavico in nastavimo njeno moč, popravimo osvetlitev slike in nastavimo samosprožilec, ki zna slikati z zamikom dveh ali desetih sekund.

Najmočnejše orožje aparata v boju s konkurenco je leicin objektiv, ki se lahko pohvali z zavidljivimi zmožnostmi. 12-kratna optična povečava je trenutno največ, kar kompaktni aparati omogočajo, optični stabilizator slike (z dvema načinoma delovanja) pa pri slikanju z velikim zumom pride zelo prav. Svetlobna jakost objektiva je 2,8 na celotnem razponu goriščne razdalje, tako da tudi pri slikanju z veliko povečavo nismo omejeni pri odprtosti zaslonke. Najkrajši osvetlitveni čas je 1/2000 sekunde, najdaljši pa samo 8 sekund, kar je nekoliko malo.

V praksi se aparat dobro izkaže. Vklop je nekoliko dolg, je pa nato delovanje zelo hitro. Slike so odlične tudi v slabših svetlobnih razmerah, težav z ostrenjem v temačnejših okoljih nima. Pograjali bi zajem slike pri višji ločljivosti ISO: slika je v tem primeru namreč zelo zrnata. Tudi zajem videa zaostaja za konkurenco: zajema sicer 30 slik na sekundo, pri dolžini posnetka pa smo omejeni samo z zmogljivostjo kartice, a je največja ločljivost posnetka samo 320 × 240 pik, medtem ko večina konkurentov že ponuja tudi zajem v ločljivosti VGA.

Lumix DMC-FZ20 spada med posrečeno zasnovane aparate, ki s svojimi lastnostmi zadovoljijo tudi zahtevnejše uporabnike. Pograjati pa moramo dokaj visoko ceno aparata, ki pri nas celo presega Panasonicovo priporočeno prodajno ceno (700 evrov).

Panasonic Lumix DMC-FZ20

Razred: Velika optična povečava.

Efektivna ločljivost tipala: 4,92 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-432 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8; ostrenje 0,3 m-neskončno (5 cm makro); čas od 1/2000 do 8 s; doseg bliskavice 7 m, razpon ISO: samodejna, 80, 100, 200, 400.

Cena: 189.000 tolarjev.

Prodaja: Ram 2, www.ram2.si, (01) 586 27 00.

Za: Trdno ohišje, kakovostna optika, velika optična povečava.

Proti: Dokaj opazen šum pri višji občutljivosti ISO, slabše zmožnosti zajema videoposnetkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji