Objavljeno: 31.8.2007 18:08 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2007 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Packard Bell Easynote MX36-R020

Novi model Packard Bellove serije prenosnikov Easynote meri na nezahtevne uporabnike, ki jim je pomembna predvsem cena prenosnika. Odet je v sijočo črno plastiko s srebrnimi podrobnostmi, na pokrovu se ob prižigu zasveti napis Packard Bell. Hitro nam je padla v oči tipkovnica, saj ima na desni strani tudi del s številčnico. Sprva se to zdi pohvalno, a je zaradi tega tipkovnica premaknjena bolj na levo in to zna marsikaterega uporabnika motiti. Na levo je pomaknjena tudi sledna plošča; ta je dobra in velika, ob desnem robu pa je del, ki rabi za delo z drsniki. Malo slabši sta tipki pod njo, ki sta združeni v eno, motila nas je predvsem postavitev, saj je preblizu (malce preostremu) spodnjem robu prenosnika. Tipkovnica je slovenska, nad njo pa je gumb za vklop in izklop računalnika, gumb za vklop oziroma izklop brezžičnega vmesnika (802,11 a/b/g) in tipka za preklop v energijsko varčni način delovanja, imenovan "eko". Zaslon s tehnologijo Diamond View je za naš okus nekoliko preveč bleščeč, je pa zato vodoravna kotna vidljivost dobra, slabša je le v navpični smeri. Nad zaslonom najdemo vgrajeno tudi spletno kamero.

Prenosnik je razmeroma slabo opremljen z vmesniki. Ima štiri vmesnike USB, dva na desni in dva zadaj, optični pogon (DVD?R) je na levi, zadaj ima še omrežno kartico in izhod VGA. Razen izhoda zvočne kartice je to kratko malo vse. Ni izhoda firewire niti modema, celo mesto za razširitvene kartice PC Card bi zaman iskali. Pri firewire in modemu še nekako razumemo, da gre za racionalizacijo stroškov, a PC Card bi marsikomu prišla prav. Sicer je prenosnik opremljen z že omenjenim brezžičnim omrežnim vmesnikom.

V vlogi operacijskega sistema najdemo novi Windows Vista Home Premium, ki ga slab gigabajt pomnilnika ravno še dohaja. Intelov Core Duo pri taktu 1,86 GHz svoje delo opravlja dobro, podobno lahko rečemo za ATIjevo grafično kartico Radeon Xpress1100, ki za svoje delo odvzame do 320 MB sistemskega pomnilnika. Na zmogljivostnih preizkusih se je prenosnik odnesel solidno, seveda pa smo za preizkus naložili Windows XP. Pri poslovnem indeksu Winstone je dosegel oceno 21,5, kar je nekako v povprečju za ta razred, podobno lahko rečemo za oceno na večpredstavnem testu, 27 pik. Trajanje akumulatorja ni nič posebnega. S privzetimi nastavitvami je zdržal dve uri in šestintrideset minut, kar je spet nekako v povprečju. 160 GB disk, na katerem je 8 GB rezervirano za morebitno obnovitev sistema, je vsekakor bistveno večji kot pri drugih prenosnikih podobnega cenovnega ranga.

Easynote MX36-R020 je razmeroma ugoden nakup, čeprav bi si kljub vsemu želeli kak vmesnik več.

Packard Bell Easynote MX36-R020

Poslovni indeks Winstone 2004: 21,5.

Večpredstavnostni indeks Winstone 2004: 27,0.

Trajanje delovanja: 2 uri 36 minut.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 9.

Mere: 36 × 26,3 × 3,49 cm, 2,8 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2350, 1,86 GHz, 1024 MB RAM, 160 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g, DVD?RW.

Zaslon: 15,4-palčni, 1200 x 800 pik.

Cena: 1.101,18 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Velik disk.

Proti: Tipki sledne plošče, malo vmesnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji