Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2015 | Teme: mobilna aplikacija, android

Organizirajmo se!

Vsako delo lahko opravimo na več načinov. Marljivi delavci se osredotočijo na količino, pikolovci na kakovost. Eni so hitrejši, drugi počasnejši. Veliko je odvisno od znanja in pripomočkov, ki jih uporabljamo pri delu. V računalništvu ni nič drugače. Ker je pametni telefon v osnovi pomanjšan računalnik, lahko s pravimi orodji svojo učinkovitost neznansko povečamo.

Shranjevanje spletišč za kasnejše branje Pocket je v osnovi zastonj. Če ga uporabljamo redno in izdatno, velja razmisliti o naročnini.

Shranjevanje spletišč za kasnejše branje Pocket je v osnovi zastonj. Če ga uporabljamo redno in izdatno, velja razmisliti o naročnini.

Današnji pametni telefoni so nadvse zmogljive naprave, zato ne čudi, da z njimi opravimo dobršen del vsakdanjega posla. Strojna zmogljivost in opremljenost ter to, da jih povsod jemljemo s sabo, povzročajo vedno večjo odvisnost. Postali so naši osebni pomočniki, nepogrešljivi delovni pripomočki. Z njimi in pravimi aplikacijami smo danes produktivni kot še nikoli. Spletno iskanje pohitri Googlov pomočnik Now, pisanje omogočajo Docs, oblačno shranjevanje pa Drive. Našteto je zgolj vrh ledene gore, naslednjih nekaj programov učinkovitost popelje do nevidenih meja. Predstavljeni pripomočki dobro izkoriščajo nenehno povezanost telefona s spletom, strojno opremljenost in priročnost, zato zlahka nadomestijo kup orodij, ki v sodobnem času vse večkrat ostajajo doma ali v službi.

Prva ovira pri delu s pametnimi telefoni je tiskanje dokumentov. Navidez preprosto opravilo se izkaže za trd oreh, ki ga stre šele Googlova aplikacija CloudPrint. Gre za mobilno navezo z istoimensko spletno storitvijo, ki omogoča, da s pametnega telefona brezžično tiskamo na katerikoli v storitev povezani tiskalnik. Postopek je preprost, izbrano fotografijo ali dokument delimo z interno funkcijo Share z aplikacijo CloudPrint. Kot bi mignil, je digitalna vsebina ovekovečena na papirju.

Uporabo spletnih storitev in telefona nam učinkovito avtomatizira aplikacija IF by IFTTT.

Uporabo spletnih storitev in telefona nam učinkovito avtomatizira aplikacija IF by IFTTT.

Pametni pišejo, pravi znani rek, ki nas opominja, da možganom uspe ohraniti le omejeno količino informacij. Beležka je zato za vsakogar nujen pripomoček. Na pametnem telefonu jo nadomesti oblačna storitev Evernote. Gre za program, s katerim pišemo opombe, shranjujemo fotografije, video in zvočne posnetke. Zbrano gradivo se hrani v oblaku, od tam ga prikličemo z različnimi odjemalci. Do shranjenih vsebin dostopamo s telefonom, tablico ali računalnikom. Osnovne potrebe po shranjevanju so na voljo brezplačno, digitalnim hrčkom z večjimi potrebami pa so na voljo plačljivi paketi, ki stanejo dvajset evrov in več na leto. Če precej svojega časa prebijemo v spletu, nam pride prav pripomoček za poznejše branje. Pocket omogoča shranjevanje zanimivih člankov in povezav, za katere nam ob najdbi zmanjka časa. Da jih kasneje ne bi zgrešili, poskrbi brezplačno orodje z odjemalci na praktično vsaki platformi.

Uspešnost sledenja opravkom močno vpliva na učinkovitost. Brezplačni seznam opravil Any.DO je odličen tak pripomoček, ki mu ne manjka naprednejših zmožnosti. Krasi ga enostavno vnašanje opravkov, opozoril, dogodkov in podobnega ter izdatno podprta prstna telovadba, s katero opravila razvrščamo in označujemo. Sistem nas opozarja na časovno občutljive naloge, vnose sinhronizira in deli prijatelji, znanci, družino in sodelavci.

Ponavljanje vsakdanjih opravil je največja izguba dragocenega časa in zlata jama obenem, v kateri se skrivajo velike rezerve za našo učinkovitost. IF by IFTTT nam delovne postopke v spletu ali telefonu avtomatizira. Program nam na primer vse fotografije iz družabnega omrežja Facebook, na katerih smo označeni, shrani v oblačno shrambo Facebook. Ali izklopi rabo brezžičnega omrežja, ko odidemo od doma. Pri receptih so edina omejitev meje domišljije. Pri izdelavi nam je na voljo zajeten katalog gradnikov (beri: spletnih storitev) in že izdelani recepti, ki nam rabijo povsem brezplačno. Pri delu z računalnikom je nenehno skakanje z namizja na telefon potrata časa. AirDroid: File & Notifications nam omogoča branje in pošiljanje sporočil, preverjanje klicev ter pregledovanje in prenašanje datotek med povezanima napravama. Za čarovnijo potrebujemo le program s tržnice Play ter poljubni spletni brskalnik, ki ga usmerimo na naslov web.airdroid.com. Izdatnejša raba zahteva naročnino. Ta se začne pri dveh evrih na mesec, osnovna funkcionalnost pa nam je na voljo povsem brezplačno.

Poslovna (ali zasebna) potovanja nam olajša aplikacija TripIt Travel Organizer. Načrtovanje poti je preprosto, na enem mestu zberemo in sledimo vsem informacijam o potovanju. V aplikaciji hranimo letalske vozovnice, hotelske rezervacije, podatke o najemu avtomobila, restavracijah, kjer bomo obedovali, in še marsikaj. Elektronsko pošto v zvezi s potovanjem posredujemo na naslov plans@tripit.com, kjer čaka nanjo algoritem in iz nje izlušči pomembne informacije ter jih predstavi v prijaznem uporabniškem vmesniku, do katerega imamo dostop od vsepovsod. Storitev, ki se zna povezati tudi z Googlovim koledarjem, je brezplačna, prav tako mobilna aplikacija z oglasi (brez njih – tri četrt evra). Rednim popotnikom je na voljo naročnina Premium, ki zajeten nabor zmožnosti še razširi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji