Objavljeno: 24.2.2005 15:31 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Marec 2005

Organizatorji slik

Digitalna fotografija postaja vedno pomembnejša tudi v vsakdanjem življenju. Digitalni fotoaparati so se pocenili in izboljšali tako zelo, da so postali resna konkurenca klasičnim. Malo dražji nakup kvalitetnega aparata odtehta lažje delo s slikami, saj lahko slabe slike že takoj izbrišemo, namesto filma pa uporabljamo pomnilniške kartice, ki se ne izrabijo in hkrati omogočajo veliko posnetkov.

Če smo bolj umetniške narave, korekcije na slikah opravimo z namenskim programom, preden jih razvijemo v foto studiu. Konec koncev jih lahko natisnemo sami, saj so tiskalniki že dovolj dobri, le cena slik je še nekoliko višja. Bolj lenobni med nami pa slik ne tiskamo, temveč jih shranimo v računalniku, prijateljem pa "predvajamo" kar na televizijskem zaslonu. S tem se izognemo stroškom tiska, pa še vsi zbrani lahko hkrati občudujejo umetnine. Ločljivost res ni najboljša, pa vendarle.

Toda ne glede na to, ali slike shranjujemo za arhiv, prikazovanje ali tiskanje, potrebujemo ustrezen program. Pravzaprav si želimo kar dvojne uporabnosti; slike želimo najprej nekoliko popraviti in obdelati, nato pa še shraniti tako, da bomo imeli pregled nad množico albumov. Na trgu je precej komercialnih izdelkov, ki vse to zmorejo (npr. Adobe Photoshop Elements 3), danes pa si bomo ogledali brezplačne in poceni izdelke. Trg je preplavljen z njimi, kakovostni brezplačni programi niso več tako redki.

Preglednica nekaterih zmožnosti testiranih organizatorjev slik

Cheez 3.0

Ne smemo pričakovati, da nam bo Cheez ponudil vse, kar imajo veliki. Čeprav je grafični vmesnik čisto prijeten, imamo le omejeno izbiro jezikov, med katerimi ni slovenščine. Poleg uvoza fotografij lahko prek vmesnika Twain optično preberemo tudi slike. Cheez podpira neverjetno število njihovih zapisov. Med več kot sto podprtimi najdemo tudi eksotične zapise, kot je PRC (Picture Gear Pocket), pohvale vredna je vključitev vektorskih formatov, kot sta AI (Adobe Illustrator) ali WMF (Windows Metafile). Lastne zapise nekaterih fotoaparatov lahko uvozimo brez pretvarjanja, denimo CRW (Canon Powershot), KDC (Kodak DC120) in RAW (surovi zapis). To pa še ni vse, saj Cheez pozna tudi večino video datotek. Program je torej uporaben tudi za zbirko video naslovov, vendar namenski programi na tem področju ponudijo več.

Cheez je brezplačen organizator slik, ki jih je mogoče tudi obdelati z vgrajenimi filtri. Pozna več kot sto zapisov slikovnih in video datotek

Slike se shranijo v filme, ki jih lahko izvažamo v obliki ZIP datotek. Ime "filmi" ni preveč posrečeno, ker gre v bistvu za mape, v katerih so slike in video datoteke. Drevesna struktura map je poljubna, kar olajša shranjevanje v ustrezne kategorije. Vsaka slika se prikaže v pomanjšani različici (velikost je nastavljiva), od podatkov pa sta na voljo mera in velikost datoteke. Prikličemo lahko EXIF informacije, če jih je fotoaparat posnel. K vsaki sliki napišemo opis, ključne besede in datum posnetka, vse pa lahko premestimo na osrednje mesto na disku. Iskanje poteka po imenu, opisu, datumu in ključnih besedah, žal pa ne moremo iskati po EXIF podatkih.

Vsako izmed slik z lahkoto pošljemo po elektronski pošti, še prej pa nam Cheez ponudi možnost pretvorbe želene mere v zapis JPG, da bi bile priponke pri pošiljanju čim manjše.

Fotografije obdelamo z nekaj osnovnimi prijemi. Sprememba velikosti, parametrov (kontrast, svetlost, gama, nasičenost, ostrina), mehčanje robov in odstranjevanje rdečih oči je le nekaj primerov. Ko slike obdelujemo, se zaslon razpolovi; na eni je izvorna, na drugi pa obdelana slika, tako da lahko dobro spremljamo razlike. Vse, kar smo dodali, lahko razveljavimo, ko pa spremembe shranimo, ne moremo več nazaj. Spremembe se shranijo kot nova slika, kar je nekoliko moteče. Bolje bi bilo, ko bi imeli možnost priklica revizij.

Dobrodošla je tudi izgradnja spletnega albuma, s katero lahko slike hitro objavimo v spletu. Želene fotografije tudi natisnemo. Velikost določimo grafično, škoda le, da ne moremo na en list natisniti več slik.

Cheez je precej dober program, ki nam brezplačno ponudi malo več kot le osnovne možnosti dela s foto albumi, za nameček pa lahko z njim slike tudi nekoliko obdelamo.

Cheez 3.0

Kaj: Organizator slik.

Izdeluje: Dimitris Giannitsaros.

Spletni naslov: http://www.daremon.gr/cheez/.

Cena: Brezplačno.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Cena, možnost obdelave slik, pozna zelo veliko zapisov slik in video datotek.

Proti: Premalo možnosti za zahtevnega uporabnika.

DigiBookShelf 2005 Freeware/Pro

DigiBookShelf je bolj umetniško obarvan program. Grafični vmesnik je namreč precej drugačen, kakor smo vajeni. Že uvodni zaslon prikaže knjižno polico s foto albumi. Klik ene izmed knjig odpre album, ki je tak kot pravi. Ima platnice, sliko na naslovnici, v notranjosti so razpostavljene fotografije, pod njimi so komentarji. Slike so lahko poljubno razporejene v arhivu, saj vsako od njih sestavlja okvir, ki ga prosto narišemo, izberemo tipografijo, osenčimo in priključimo v album. Vsemu skupaj lahko dodamo tudi lastno melodijo, ki poživi ogled. Take albume pošiljamo po elektronski pošti ali pa izdelamo spletni album. Na ta način naj bi uporabniki dobili možnost urejanja albumov z lastno ustvarjalnostjo, tako kot pri pravih albumih iz papirja - malo razporedimo sem ter tja, zalepimo še kaj posebnega in ozračje je pričarano. Nenavaden vmesnik, kjer vse deluje drugače, kot smo vajeni, pa zahteva kar nekaj časa, da se ga privadimo. Kaj pa same funkcije?

Teh je precej manj kot pri Cheez, vsaj v brezplačni različici. Polni DigiBookShelf je na voljo po 44 dolarjev. Nujne funkcije so seveda na voljo v obeh različicah. Podprti so glavni zapisi slik in datotek video, vendar jih je precej manj kot pri Cheez. Ustvarjamo nove albume, uvažamo slike z diska, pomnilniških kartic ali optičnih bralnikov, jih obdelujemo z osnovnimi funkcijami, kot je rotiranje, dokončno urejen album pa lahko natisnemo. Nič kaj pretresljivega torej. Še iskanja ni, ki je ključno pri velikih albumih!

DigiBookShelf je bolj umetniško usmerjen, saj albume sestavljamo podobno kakor doma. Izdelki so unikatni, iskanje pa je nekoliko bolj zamudno

Precej bolj izpopolnjena je polna (Pro) različica. Razlika je opazna že na začetku, saj delo začnemo s čarovnikom, ki omogoča enostavnejšo postavitev albuma. Fotografije iščemo po opombah in imenih ter urejamo slike po času nastanka, imenu, velikosti in datumu, kar naredi program veliko bolj uporaben. Album lahko popestrimo s pripravljenimi sličicami (clip-art) ali zaščitimo z geslom. Priloženih je veliko več ovojev za albume kot v brezplačni različici. Samo obdelovanje slik ima precej več možnosti, denimo samodejne korekcije napak, prek petnajst različnih filtrov, tiskanje z različnimi motivi (tudi več slik na strani v obliki kataloga), izdelavo koledarja oziroma elektronske voščilnice in izvoz v obliki 3D diapozitivov (slideshow). Možnosti shranjevanja je veliko. Shranimo lahko celotno polico z vsemi albumi, te zapečemo na CD ali DVD plošče ali izdelamo varnostno kopijo.

Brezplačna različica je precej okrnjena, bo pa všeč vsem, ki želijo izdelati album, ki je podoben pravemu, brez uniformiranosti, ki jo prinese delo z zbirkami podatkov. Če želimo iskati ali tiskati posebne vzorce, pošiljati voščilnice in elegantne albume, pa bo treba plačati. Pa še v tem primeru je program bolj umetniško obarvan s svojim nestandardnim vmesnikom.

DigiBookShelf 2005 Freeware/Pro

Kaj: Organizator slik.

Izdeluje: TriWorks Corp. JAPAN.

Spletni naslov: http://www.digibook.com/.

Cena: Brezplačno oz. 44 dolarjev (različica Pro).

Operacijski sistemi: Windows 98SE-XP.

Za: Izdelki imajo pridih osebne note.

Proti: Nestandardni vmesnik, težavno arhiviranje velike količine slik.

MyAlbum

MyAlbum je brezplačen program za organiziranje slik. Za razliko od zgoraj opisanih ne ponuja možnosti obdelave slik. Za to opravilo potrebujemo dodaten program, ki ga lahko prikličemo neposredno iz MyAlbuma. Fotografijam lahko le spremenimo mere in jih prevajamo iz enega zapisa v drugega.

Vmesnik je precej klasičen in ne podpira ovojev, število slikovnih zapisov je omejeno na dobrih deset najpogosteje uporabljenih, dodajamo pa lahko tudi video datoteke, in sicer avi, mpeg in Quicktime. Klasične funkcije, kot so dodajanje komentarjev in ključnih besed ob slikah, so seveda podprte, skupaj z njimi tudi iskanje po vseh poljih, datumu in imenu.

Odlika programa je možnost prikaza tako v obliki majhnih sličic kot tudi v tabelarični obliki, ki olajša iskanje in bo všeč vsem, vajenim dela z zbirkami podatkov. Tabelarična oblika ponuja vse lastnosti prave tabele z možnostjo urejanja po kateremkoli polju.

MyAlbum zna albume prikazati tudi v tabelarični obliki, kar je v veliko pomoč pri iskanju. Slike lahko pretvarjamo med zapisi, albume pa izvozimo v internet

Z MyAlbumom izdelamo spletni album skupaj s kodo HTML, prav tako predvajamo slike v obliki diapozitivov (slideshow), dodamo glasbo in vključimo naključno predvajanje. Tiskanje je precej zmogljivo, saj ponuja možnost predlog, ki omogočajo skoraj poljubne kombinacije natisnjenega. Predloge delamo sami, ker je dodan tudi urejevalnik predlog. Tiskamo lahko tudi katalog, izpostaviti pa velja izdelavo, torej eno sliko na več straneh. Izvoz po elektronski pošti neposredno ni podprt, zanimiva možnost pa je izdelava ohranjevalnika zaslona, ki naključno predvaja izbrane slike. Poleg programa dobimo še pregledovalnik, ki je namenjen le odpiranju albumov.

MyAlbum vključuje skriptni jezik, s katerim napredni uporabniki povežejo podatke iz drugih uporabniških programov z MyAlbum, izvozijo albume v predstavitev PowerPoint, izdelajo nove funkcije ali si olajšajo delo pri ponavljajočih se ukazih.

MyAlbum bo zadovoljil uporabnike, ki želijo brezplačen izdelek, ki ponuja dovolj možnosti urejanja zbirke slik in video posnetkov. Ima nekaj možnosti, ki jih drugi programi nimajo (denimo modul, ki išče slike po podobnosti, tabelarični pregled), po drugi strani pa mu manjka nekaj klasičnih funkcij, kot je obdelovanje slik.

MyAlbum

Kaj: Organizator slik.

Izdeluje: Pierre Meindre.

Spletni naslov: http://perso.wanadoo.fr/myalbum/.

Cena: Brezplačno.

Operacijski sistemi: Windows 95-XP.

Za: Cena, tiskanje posterjev, tabelarični pregled, skriptni jezik, podpora več monitorjev, iskanje slik po podobnosti.

Proti: Slik ne moremo obdelati, ni nekaterih osnovnih možnosti, kot je pošiljanje po elektronski pošti.

BrilliantPhoto 1.2

BrilliantPhoto je pravi preizkusni program, saj nima okleščene brezplačne različice. 14 dni ga lahko preizkušamo, potem pa ga moramo kupiti.

Vmesnik je sodoben, prilagojen Windows XP. Zaslon je razdeljen na dve glavni polji, v desnem so slike, levi pa se prilagodi načinu dela. Samo delo se deli na več stopenj, ki so nazorno prikazane na orodnem traku. Najprej jih uvozimo, nato jih razporedimo in pregledamo, sledi izboljšava s korekcijami, opis, na koncu pa je izvoz.

Slike uvažamo z diska, iz optičnega bralnika, digitalnega fotoaparata, s pomnilniških kartic in celo iz elektronskih predalov. Slednje deluje le z odjemalci, kot so Outlook, Eudora in Netscape. Odjemalec The Bat nam slik ni želel sprejeti.

Pregled je v obliki pomanjšanih različic, ki jih povečujemo kar z drsnikom, pogrešali pa smo tabelarični prikaz. Fotografije pregledujemo po ključni besedi, dogodku, mestu nastanka, oceni in času uvoza. Klik fotografije prikaže osnovne podatke, skupaj z dodeljeno oceno.

Vsako sliko je dobro opremiti z naslovom, ključnimi besedami, ji določiti, v katere kategorije sodi, in jo oceniti. Vse to lahko hkrati naredimo za celo serijo slik.

Če potrebujemo popravke, ima BrilliantPhoto na voljo precej orodij in korekcijskih filtrov, od spreminjanja velikosti, določanja svetlosti in kontrasta do bolj prefinjenih, kot so odstranjevanje rdečih oči, izrezov in korekcije nagnjenih fotografij. Vse korekcije se shranijo v obliki revizij in v vsakem trenutku lahko prekličemo spremembe.

BrilliantPhoto je preizkusni izdelek z ličnim vmesnikom in velikim številom funkcij, tako za urejanje kot obdelovanje fotografij. Žal video datotek ne prepozna

Tudi za izvažanje je dobro poskrbljeno. Fotografije namreč označujemo individualno. Na ta način izberemo slike iz različnih albumov in jih pošljemo po elektronski pošti, natisnemo, ali izvozimo kako drugače. Pošiljanje po e-pošti zna pretvoriti slike v internetu prijazno obliko (beri: kratko datoteko) in poslati prek našega poštnega odjemalca. Pri tiskanju določimo velikost posameznih slik, ki jih računalnik razporedi na liste. Na eno stran natisnemo več slik, odvisno od izbrane velikosti, žal pa niso podprte predloge. Dodatna možnost je shranjevanje slik na CD ali DVD ploščo (tudi v obliki PhotoCD) z vgrajenim modulom za pečenje. Izbrane fotografije izvozimo v obliki spletnega albuma, žal pa pri tem pogrešamo nekaj več nastavitev. Izdelamo lahko tudi varnostno kopijo zbirke slik ali pa te prestavimo na osrednje mesto.

Grupiranje je inteligentno, in sicer po datumu glede na leto, mesec ali dan. Iskanje je zmogljivo, saj rezultate datumsko omejimo, iščemo pa tudi po kategorijah, ključnih besedah, opisih in celo po ocenah.

Čeprav je BrilliantPhoto odličen program, ne podpira video zapisov, prepozna le nekaj najpogostejših slikovnih formatov, nima možnosti pretvorbe med zapisi, prav tako ne moremo iskati slik po podobnosti. Pa vendar ima program veliko zelo priročnih orodij za lažje urejanje, kot je razvrščanje serij po kategorijah. Bogate možnosti uvoza in izvoza pa bodo poskrbele, da bodo naši podatki res na voljo vsem tistim, za katere to želimo.

BrilliantPhoto 1.2

Kaj: Organizator slik.

Izdeluje: Brilliant Labs .

Spletni naslov: http://brilliantlabs.com/.

Cena: 27 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows 98SE-XP.

Za: Eleganten vmesnik, revizijsko shranjevanje korekcij, veliko možnosti uvoza in izvoza, napredni filtri, urejanje in iskanje po kategorijah.

Proti: Ni tabelaričnega prikaza podatkov, nekatere funkcije so premalo nastavljive (tiskanje, spletni album), ni prevajanja med zapisi, ne podpira video zapisov, premalo podprtih formatov slik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji