Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus VG-110

Olympus je na področju malih, žepnih digitalnih aparatov že kar dolgo časa izredno dejaven. Na preizkus smo dobili dva nova malčka, ki oba merita na manj zahtevne uporabnike. Prvi izmed njiju je aparat z oznako VG-110. Gre za majhen in silno preprost model, ki predstavlja vstopno poličko Olympusove ponudbe.

Ohišje je povsem plastično, kakovost izdelave pa malenkost šepa. To smo opazili pri objektivu, ki se (ko je iztegnjen) nekoliko maje. Je pa izdatna uporaba plastike lahko tudi prednost, saj je aparat resnično lahek. Oblikovanje je povsem tipično in nevpadljivo, aparat je na voljo v sivi, črni in rdeči barvi. Zadaj je razmeroma malo tipk, razporeditev je znana in ne prinaša novosti. Z uporabniškega stališča je vse podrejeno čim enostavnejši rabi, kar je glede na ciljno publiko povsem normalno.

Tehnično aparat seveda ne izstopa, lahko rečemo, da ponuja dovolj. Tipalo ima 12 milijonov pik, občutljivost gre do ISO 1600, a bomo raje ostali na območju do ISO 400, više je kar nekaj šuma. Objektiv se razteza od 27 pa do 108 milimetrov (v 35 mm. ekvivalentu), to je glede na ceno aparat zelo uporabno. Zaslon zadaj je dober, dovolj velik (diagonala meri 6,0 cm) in kakovosten.

Aparat seveda nima veliko ročnih nastavitev, funkcijskih programov pa je ravno prav. Dodani so tudi zadnje čase vse bolj priljubljeni umetniški filtri (v Olympusu jim rečejo čarobni filtri), vsega skupaj jih je sedem in bodo prišli prav za malo dodatnega igranja. Prav to je VG-110 - aparat za nezahtevne, ki bi se raje malo igrali, kot pa se spuščali v tehnične podrobnosti. Všeč nam je predvsem zaradi nizke cene ter majhnih mer in teže.

Olympus VG-110

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 27-108 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,9-6,5; ostrenje 5 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4,7 m; ISO: samodejno ali ročno (100-1600).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 3.

Prodaja: www.olympus.si

Cena: 87 EUR.

Za: Polnjenje prek vmesnika USB, mere in teža, cena, enostavna raba.

Proti: Plastično ohišje, razmeroma glasno ostrenje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji