Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus SZ-20

Takšne zmogljivosti, kot so jih imeli nekoč ultra-zoom aparati, najdemo danes že v kompaktnem zoom razredu. Takšni aparati gredo v hlačni žep in v teoriji zmorejo marsikaj.

Tak je Olympus SZ-20, ki ga odlikuje kakovosten objektiv z malo popačenja in izvrstno izbranim območjem goriščnic od 24 do 300 mm, preračunano na 35 mm film. Ker zmore do 300 mm, je opremljen tudi s stabilizacijo slike, ki lahko v mirnih rokah pri največji povečavi pomaga pri ostrih posnetkih do 1/8 sekunde, in to je dobro.

Žal pa tudi pri tem aparatu kot tudi pri številnih drugih med zajemanjem videa ni na voljo, zato so posnetki pri nekoliko večjih povečavah streseni in neuporabni. Video aparat resda zajema v visoki ločljivosti 1080p, minuta posnetka pa velja približno 150 MB. Sicer je video zelo dobre kakovosti in ni opaziti sledu o prevelikem stiskanju, aparat pa ponuja tudi optično zumiranje, ki deluje praktično neslišno, pa tudi ostrenje in prilagajanje svetlobe mu gresta zelo dobro od rok. Zajemanju videa je dodeljena že skoraj povsod navzoča namenska tipka, ki prihrani nekaj brskanja po menuju, aparat pa omogoča tudi zajemanje približnih 3D posnetkov. To stori tako, da samodejno naredi dve fotografiji v različnih vodoravnih položajih kamere, s čimer posnema položaj vsakega izmed očes, rezultate pa si lahko kasneje ogledamo ob pomoči Olympusove programske opreme.

Tudi kakovost fotografij je sicer dobra in po zaslugi tipala CMOS zrnatosti ni veliko tudi pri nekoliko višjih vrednostih, zato bodo za manjše formate uporabne tudi fotografije, zajete pri ISO 3200, kolikor aparat omogoča. Takrat fotografije resda močno izgubijo na vidnih podrobnostih, ki so pri nižjih vrednostih predvsem na sredini odlične. Nekoliko manj ostrine smo zaznali le na spodnjem delu široko zajete fotografije.

Aparat s svetlečo plastiko na prvi pogled ne prepriča, čeprav je grajen natančno, zamerimo mu le kakovost kolesca. Nekoliko počasnejše je tudi delo z menuji, želeli pa bi si tudi kakšno bližnjico več, da ne bi bilo tako nujno posegati po njih.

Aparat je opremljen tudi z zajemanjem "polepševalnih" fotografij, ko obraze portretirancev nekoliko omehča, čarovnijo, ki ob procesiranju predvaja animacijo z zvezdami na zaslonu, pa imenujejo Beauty Shot. Na prvi pogled ne deluje, pod drobnogledom in ob primerjavi obeh fotografij pa so obrazi na obdelani dejansko bolj gladki!

Olympus SZ-20 tako v teoriji kot tudi v praksi zmore marsikaj, in to po povsem razumni ceni 231,65 evra. Najbolj mu manjka prava stabilizacija med zajemanjem videa, drugače pa se v nekoliko večjem žepu znajde zelo dobro.

Olympus SZ-20

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-300mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,0-5,9; ostrenje 1 cm (super makro)-neskončno; domet bliskavice 5,7 m; ISO: samodejno ali ročno (64-1600).

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 231,65 EUR.

Za: Odlično izbran razpon objektiva, cena, video, zrnatost in kakovost fotografij.

Proti: Manjka mu bližnjic, stabilizacija slike za video, na prstne odtise občutljivo ohišje, nima ročnih nastavitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji