Objavljeno: 19.12.2006 15:11 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor December 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus mju 750

Olympus mju 750 po zunanjosti zelo spominja na pred nekaj meseci preizkušeni model mju 810: prav tako gre za aparat s kovinskim ohišjem klinaste oblike, ki ga brez težav spravimo v vsak žep. Vseeno gre za posebneža, ki zaenkrat med žepnimi aparati nima velike konkurence. Ločljivost tipala, 7 megapik, je sicer že dokaj običajna pri teh aparatih, posebnost novega mjuja pa je objektiv. Ta ponuja kar petkratno optično povečavo, precej več od za ta razred standardne trikratne povečave.

Da gre za aparat, namenjen vsem, ki se ne želijo ubadati z vrsto nastavitev, pokaže podrobnejši ogled nastavitvenih menujev. Mju tako ne omogoča ročnega nastavljanja osvetlitvenega časa in zaslonke, se pa zato lahko pohvali s kar 23 različnimi scenskimi nastavitvami, tako da bomo našli pravo za vsako priložnost. Med njimi so kar trije namenjeni podvodnemu slikanju, tako da bodo prišli na svoj račun tudi tisti, ki bodo za aparat dokupili podvodno ohišje.

Celotno zadnjo stran aparata zaseda velik, 64-milimetrski zaslon LCD s podporo BrightCapture, ki v temačnejših razmerah prikaže 4× svetlejšo sliko, tako da je slikani motiv tudi v temi razločen na zaslonu. Olympus je tako odgovoril na očitke, da mjuji nimajo optičnega kukala, ki pa bi včasih vseeno prišel prav. Preostanek zadnje strani zasedajo nadzorni gumbi, s katerimi se pomikamo po menujih oziroma pridemo do najpogosteje uporabljanih nastavitev.

Mju 750 se v praksi odreže odlično. Večja optična povečava pride še kako prav, ko želimo slikati bolj oddaljene motive, zajete slike pa so polnih barv in svetle. Bliskavica je povprečna in boleha za isto težavo kot pri drugih tako majhnih aparatih: pri slikanju je dostikrat bodisi premočna (za bližnje motive) bodisi premalo močna (če je motiv oddaljen več kot štiri metre). Pohvalili bi makro nastavitev: aparat v načinu supermacro brez težav ostri na razdalji 3 cm od motiva in to je pohvale vreden dosežek. Tudi sicer je ostrenje hitro in natančno. Kakovost videoposnetkov je slabša kot pri konkurentih. Temu botruje dejstvo, da aparat zajema le po 15 slik na sekundo, medtem ko drugi (tudi Olympusovi) aparati navadno ponujajo 30 slik/s.

Olympus mju 750 dokazuje, da so danes inženirji sposobni namestiti objektiv z večjo optično povečavo tudi v aparat res majhnih zunanjih mer. Hitro ostrenje, kakovostne slike in odpornost proti vremenskim vplivom pa so še dodatni aduti, s katerimi se bo malček podal v boj s konkurenco.

Olympus mju 750

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7,08 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-180 (ekvivalent); svetlobna jakost 3,3-5,0; ostrenje 0,7 m-neskončno (3-70 cm makro); čas od 1/2000 do 4 s; doseg bliskavice 3,8 m, razpon ISO: samodejna, 80, 100, 200, 400, 800, 1600.

Cena: 105.240 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Za: 5× optična povečava, dober zaslon LCD.

Proti: Omejene zmožnosti ročnega nastavljanja, nekoliko slabši videoposnetki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji