Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus E-5

Olympusovi aparati SLR so bili že v časih filmskega traku nekaj posebnega, pa čeprav posebno ne pomeni vedno najboljše možno, je pa drugačnost na trgu kljub vsemu dobrodošla. In nikakor ni nujno slabša.

Posvetimo se raje dejstvom. Fotografski navdušenci so večinoma seznanjeni s tem, da so Olympusovi digitalni aparati SLR opremljeni z nekoliko manjšimi tipali kakor konkurenca, kar jim omogoča večje povečave ob manjših merah in masah objektivov. Prav tako so se znebili vseh vgrajenih stabilizacij z vgradnjo odlične stabilizacije v sam aparat, ki je tako na voljo s prav vsakim objektivom, med najhitrejšimi na trgu pa je v kombinaciji z najboljšimi objektivi tudi ostrenje. To ima nekaj težav, le kadar imamo nastavljeno samodejno izbiro točke ostrenja, ko aparat ni povsem odločen, oziroma uporabnik težko predvideva, kaj bo ostril. Sicer aparat ostri natančno, vendar se hitrost ostrenja pri slabi svetlobi nekoliko upočasni.

Druga težava, ki muči ta dolgo pričakovani in zelo izboljšani naslednik modela E-3, je tipalo. To ni povsem kos današnji iz dneva v dan odličnejši konkurenci in je, kar zadeva dinamični razpon in predvsem zrnatost, žal v zaostanku pred konkurenco. Kakovost fotografij je sicer pri nižjih občutljivostih silno dobra, ostrina pa je v nekaterih primerih boljša kot pri konkurenci s tipali višje ločljivosti. Tudi kakovost barv datotek JPEG je vrhunska, veliko in svetlo je iskalo, kompozicijo pa si je mogoče ogledovati tudi na kakovostnem vrtljivem zaslonu.

V dobi predhodnika takšni aparati še niso bili opremljeni z zajemanjem videa, E-5 pa zajema visoko ločljiv video pri ločljivosti 720p, ki pa pri vodoravnih premikih žal trpi za nekaj "žele" učinka. Drugače je kakovost videa zelo dobra in podrobnosti so lepo vidne, nekaj pripomb gre le na rovaš mono zvoka.

Razred zase je ohišje tega aparata, ki je silno robustno in deluje, kot bi bilo izdelano za tri generacije potomcev. Je tudi zaščiteno proti prahu in pljuskom, prav tako odlična je njegova ergonomija.

Mnogi kamero še vedno sodijo po kakovosti ohišja in delu, pri čemer se Olympus odreže odlično. Njegova najožja konkurenca ga prekaša predvsem pri zajemanju fotografij pri visokih ISO nastavitvah. Starim fotografskim mačkom, ki ne stavijo vsega na posebne možnosti, ki jih omogočajo visoko občutljiva tipala za aparat, ne bo težko odšteti 1740 evrov in E-5 je tega denarja tudi vreden. "Tehnofriki" pa naj raje pogledajo h konkurenci.

Olympus E-5

Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 4032 × 3024, 3200 × 2400, 1600 × 1200.

Tipalo: Efektivno 12,3 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13,0 mm, CCD, faktor povečave goriščnice 2,0.

Izdeluje: Olympus, www.olympus.com.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 1.740,93 EUR (ohišje).

Za: Nadvse robustno ohišje, hitrost ostrenja, splošna kakovost fotografij, uporaba SD in CF kartic, velik in svetel okular.

Proti: Zrnatost in visoke ISO nastavitve, povprečen zvok videa, počasno ostrenje v načinu živega predogleda, počasnejše ostrenje pri slabi svetlobi, konkurenca zmore več kot le pet slik na sekundo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji