Objavljeno: 10.3.2005 11:53 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Maj 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus C-760 UZ

Olympus je bil med prvimi izdelovalci digitalnih fotoaparatov, ki so ponujali modele z desetkratno optično ločljivostjo. Ker si nobeden od izdelovalcev ne more privoščiti zaostajanja za konkurenti, si novi, predhodnikom podobni modeli sledijo hitro drug za drugim. Olympus je tako skoraj hkrati predstavil tri med seboj dokaj podobne fotoaparate C-760 UZ, C-765 UZ in C-770 UZ. Prvi je na voljo model 760. Temu aparatu lahko že po zunanjem videzu pripišemo poreklo, saj je po oblikovnih potezah dokaj podoben drugim modelom iz družine UZ, le da je nekoliko manjši in lažji.

Fotoaparat omogoča fotografiranje z malo več kot trimiljonsko ločljivostjo, tako da lahko izdelamo slike z največ 2048 × 1536 pikami. Objektiv z desetkratno optično ločljivostjo je nekoliko zmogljivejši od konkurentov: v širokokotni nastavitvi omogoča slikanje ekvivalentno 42-milimetrski goriščni razdalji v formatu leica, pri največji povečavi pa je ta kar 420 mm, medtem ko drugi izdelovalci (pa tudi Olympusovi drugi fotoaparati iz te družine) ponujajo objektive 38-380 milimetrov. Malo večja povečava sicer včasih pride prav, kljub temu pa bi si pri slikanju želeli nekoliko širšega kot pri najmanjši povečavi.

Ohišje fotoaparata je nekoliko bolj oglato, tako da nekoliko manj trdno sede v roke, v pomoč pa je nekoliko odebeljen del ohišja na prednji strani, na katerega naslonimo prste. Kot vsi novejši Olympusovi fotoaparati tudi C-760 podatke zapisuje na kartice xD. Te sicer odlikuje njihova majhnost, vendar so nekoliko manj priljubljene od drugih formatov kartic, saj jih zaenkrat uporablja predvsem Olympus. Priložena je kartica z zmogljivostjo 16 MB. Fotoaparat se napaja iz litijevega akumulatorja, priložen je tudi zunanji napajalnik, tako da lahko takrat, kadar imamo dva akumulatorja, enega uporabljamo v fotoaparatu in drugega medtem polnimo. En akumulator sicer zdrži kar dolgo: ob običajnem slikanju (z bliskavico in brez) smo z enim polnjenjem naredili več kot 300 slik.

Elektronika v Olympusu omogoča osvetlitveni čas, dolg največ 16 sekund. Ročno lahko nastavljamo tako osvetlitveni čas kot tudi odprtost zaslonke, objektiv pa omogoča svetlobno jakost med F 2,8 in 3,7. Ročno lahko nastavljamo tudi občutljivost, poleg samodejne so na voljo še nastavitve ISO 100, 200 in 400. V navadnem načinu zmore Olympus izostriti predmete, oddaljene najmanj 60 centimetrov, v makro načinu pa je lahko najmanjša razdalja med objektivom in predmetom, ki ga slikamo pri najmanjši optični povečavi, sedem centimetrov.

Fotografije, ki jih naredi Olympusov novinec, sodijo med boljše. Velika optična povečava pride do izraza pri slikanju oddaljenih predmetov, vendar moramo vzeti v zakup, da so pri velikih povečavah že najmanjši tresljaji vidni na končnem rezultatu, tako da je pri daljših osvetlitvenih časih slika nekoliko zabrisana. Omenili smo že, da je pri slikanju bližjih motivov in npr. pokrajin kot zajemanja posnetka nekoliko majhen. Fotoaparat omogoča tudi zajemanje videoposnetkov z ločljivostjo VGA (640 × 480), pri čemer smo omejeni samo z velikostjo pomnilniške kartice. Pohvaliti moramo to, da poleg zapisovanja v formatu JPEG 760ka omogoča tudi zapisovanje v nestisnjenem formatu TIFF, kar bodo s pridom uporabili predvsem tisti, ki slike potrebujejo za nadaljnjo obdelavo.

Olympus C-760 UZ z veliko optično povečavo sodi med zmogljivejše fotoaparate v srednjem cenovnem razredu. Podobno kot pri drugih fotoaparatih z zmogljivim objektivom pa bi si mogoče tudi pri C-760 zaželeli nekoliko zmogljivejše tipalo. Vsem, ki jim tri megapike ni dovolj, zato priporočamo, da počakajo še kakšen mesec na model 765, ki bo ob podobno zmogljivem objektivu ponujal štirimilijonsko tipalo.

Olympus C-760 UZ

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,14 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 42-420 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-3,7; ostrenje 0,6 m-neskončno (7-60 cm makro); čas do 16 s; ISO samodejno, 100, 200, 400.

Cena: 106.800 tolarjev.

Prodaja: Petra Marketing, www.petramarketing.si, (01) 423 45 10, Olympus Slovenija, www.olympus.si, (01) 236 33 10.

Za: Velika optična povečava, zmogljiv akumulator, majhne zunanje mere.

Proti: Nekoliko majhen širok kot, manjše tipalo CCD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji