Objavljeno: 10.3.2005 11:52 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor September 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus C-310 Zoom

Že na prvi vtis Olympusov novinec C-310 izdaja, da je namenjen predvsem uporabnikom, ki so se odločili preskočiti iz sveta preprostih analognih fotoaparatov, namenjenih družinski fotografiji, v nov, digitalni svet. Večina takih stavi predvsem na preprosto rabo, nekoliko manj pa na kakovost posnetkov in nekatere napredne zmožnosti, ki jih analogni predhodniki tako ali tako niso poznali.

Ohišje C-310 je sicer plastično, a brez nerodno štrlečih delov, saj se objektiv s 3 × optično povečavo po izklopu aparata v celoti pospravi v ohišje. Razporeditev in število tipk bo zelo ustrezalo prej omenjenim uporabnikom, z njimi pa vendarle lahko vplivamo na praktično vse pomembnejše nastavitve, na primer na režim delovanja bliskavice, izbor makro načina, pa tudi vklop samosprožilca ali hiter ogled pravkar zajetega posnetka. Druge bolj redko rabljene funkcije ni težko najti na preglednem in preprosto zasnovanem menuju, s katerega med drugim lahko izbiramo tudi med nekaj vnaprej nastavljenimi načini fotografiranja (portret, nočni posnetki in podobno) ali vklopimo pomoč pri zajemu panoramskih posnetkov. Ne manjka niti možnost snemanja video posnetkov v ločljivosti 320 × 240, a niso opremljeni z zvočnim zapisom. Ročnih nastavitev skorajda ni in tudi niso potrebne, saj je avtomatika (predvsem za manj zahtevne uporabnike) dobro kos svoji nalogi, tisti bolj natančni pa vendarle lahko ročno izberejo temperaturo barve izmed nekaj vnaprej pripravljenih vrednosti ali popravijo osvetlitev. Olympus pa je že tradicionalno znan po zmogljivem makro načinu v svojih fotoaparatih in niti cenejši C-310 se tej tradiciji ne izneveri. V načinu super makro namreč zmore izostriti na vsega 2 cm oddaljenih objektih, to pa je vsekakor zelo dober dosežek.

Svetlobno tipalo s 3,2 milijona svetlobnih elementov zajema posnetke največje ločljivosti 2048 × 1536, na voljo pa je tudi nekaj nižjih. Barve so razmeroma dobro predstavljene, prav tako avtomatika dobro opravi tudi s pravilno nastavitvijo beline. Posnetki so kontrastni, se pa na njih tu in tam pojavlja moteč šum. Vrednosti ISO ni mogoče korigirati ročno, temveč jo aparat nastavlja samodejno v razponu od 50 do 320 ISO. Nekoliko slabša je tudi ostrina v kotih posnetka in sodčasta popačenost pri širokem kotu. Grajo si zasluži tudi hitrost delovanja, saj od vklopa aparata do prve fotografije mine kar nekaj časa, pa tudi čas med dvema posnetkoma ni ravno kratek. C-310 za shranjevanje fotografij uporablja pomnilniške kartice tipa xD, ki so v primerjavi s konkurenčnimi vrstami kartic vse prej kot poceni, in ker je aparatu priložena taka s 16 MB, bo nakup dodatne bržkone neizogiben. To pa je skupaj z dvema Ni-Mh akumulatorjema, ki ju moramo prav tako dokupiti posebej (in še polnilec, če ga še nimamo), kar precejšen dodaten zalogaj in občutno podraži sicer ugoden nakup. K sreči se tega zavedajo tudi nekateri prodajalci, ki omenjene dodatke ponujajo že v kompletu.

Kljub očitanim pomanjkljivostim je Olympusov mali aparat vendarle dobra izbira za prej omenjene uporabnike, ki želijo poceni, a vseeno dovolj dober aparat. Na trgu sicer najdemo tudi cenejše aparate z večjo ločljivostjo ali optično povečavo, a so večinoma izdelki brezimnih izdelovalcev in le težko dosegajo preprostost in razmeroma dobro kakovost posnetkov, ki ju ponuja C-310.

Olympus C-310 Zoom

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,2 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 5,8-17,4 mm (ekvivalent 38-114 mm); svetlobna jakost 2,9-5; ostrenje 0,5 m-neskončno (2-50 cm makro); čas od 1/2000 do 2 s; ISO samodejno od 50 do 320;

Cena: 52.800 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si, (01) 236 33 11.

Za: Preprosta zasnova in uporaba, razmeroma velik in dober zaslon LCD.

Proti: Slab domet bliskavice, uporablja pomnilniške kartice xD, ne zajema zvoka pri video posnetkih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji