Objavljeno: 10.3.2005 18:12 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Januar 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olmypus C-70 Zoom

Olympus že dolgo ponuja med zmogljivimi modeli tudi ugodno majhne in trdne modele. Tak je tudi digitalni fotoaparat s 7 MP tipalom C-70 Zoom. Kljub majhnim meram magnezijevega ohišja omogoča dober prijem, k čemur pripomore tudi nedrseča prevleka na prednji strani ohišja. Na hrbtni strani je sicer bolj nagneteno, saj je tam velik barvni zaslon, ki ima diagonalo 51 mm in ločljivost kar 206.000 pik. Kakovost zaslona je zelo dobra, slika je svetla in kontrastna, tudi odzivnost je med boljšimi. Pri gledanju prizorov imamo na voljo tudi hologram, ob prikazovanju katerega na sliki kot črne utripajoče površine vidimo podosvetljene dele, kot rdeče pa nadosvetljene. To zna biti zelo uporabno, če nismo prepričani o tem, na katerem delu meriti osvetlitev. Način merjenja osvetlitve in področje ostrenja sicer določamo prek tipk na hrbtni strani ohišja, tu vklopimo tudi zakasnitev proženja ali vklopimo daljinski upravljalnik ter določimo način delovanja bliskavice (to moramo sicer ob uporabi ročno odpreti). Tipke desno od zaslona so namenjene upravljanju menujev, razen tipke AEL, ki je namenjena "zaklenitvi" osvetlitve. Z vrtljivim kolesom za način delovanja, ki je prav tako na hrbtni strani ohišja, lahko izberemo avtomatiko, polavtomatiko (z ročno določitvijo časa ali zaslonke), ročni način delovanja, eno izmed petih scenskih prednastavitev, ki prilagodijo način delovanja avtomatike določenim situacijam, ali izberemo snemanje dokaj kakovostnega videa ločljivosti 640 × 480 s hitrostjo 30 slik na sekundo. Večina nastavitev tako poteka po menujih. Ti so oblikovani po vzoru drugih Olympusov in so pregledni in uporabni. Med različnimi možnostmi so tudi možnost določanja zasičenosti in ostrine, med pregledovanjem pa lahko tudi uporabimo algoritem za samodejno odpravljanje rdečih oči, ki deluje solidno. Samodejno določanje temperature bele je med boljšimi, na voljo pa je tudi pet prednastavitev, zajem bele s predloge in tudi ročno popravljanje bele. Na vrhu ohišja je tipka za vklop, sprožilec, okoli tega pa pomikač za zumiranje.

Objektiv ponuja za ta razred zelo dobro petkratno optično povečavo, ki sega od 38 do 190 milimetrov v formatu leica. Svetlobna jakost je pri širokem kotu dobrih 2,8, v položaju tele pa slabših 4,8. Pri ostrenju si pomaga tudi z dokaj svetlim oranžnim snopom svetlobe. Ostrenje je tako hitro in dokaj zanesljivo, včasih pa pri slabi svetlobi predvsem v tele položaju kljub vsemu odpove. Makro način ponuja ostrenje od 20 cm naprej, super makro način pa celo od 4 cm naprej.

Kakovost fotografij je zelo dobra. Barve so zelo realne, podrobnosti je veliko, slike so ostre, barvna dinamika je tudi dobra. Prav tako je šuma le malo (pomaga si z algoritmom). Učinek cvetenja je sicer dokaj redek, a kadar se pojavi, je precej opazen (zaradi izrazite rdečkaste sence na robovih med zelo temnimi in zelo svetlimi deli, ki je videti kot nekakšna barvna črta). Če kaj še posebej moti, je to dejstvo, da je aparat zelo požrešen na energijo, tako da baterija ne zdrži ponavadi niti za sto posnetkov.

Olympus C-70 Zoom

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 7,08 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-190 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 50 cm-neskončno (20-50 cm makro; 4-50 super makro); čas 1/2000-15 s; doseg bliskavice do 3,8 m; občutljivost ISO: samodejna, 64, 100, 200, 400.

Cena: 149.880 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, (01) 236 33 20, www.olympus.si.

Za: Majhno in trdno ohišje, petkratni zum, ločljivost, kakovost fotografije, zaslon LCD, samodejno določanje bele.

Proti: Ostrenje ob večjih povečavah pri slabi svetlobi, kadar se pojavi "cvetenje", je zelo opazno, čas trajanja akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji