Objavljeno: 8.12.2005 00:37 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor November 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

OKI C9800hdn

V skupini najboljših, najhitrejših in najdražjih barvnih laserskih tiskalnikov je cena drugotnega pomena. Te naprave so primerne predvsem za poslovna okolja, v katerih je tiskanje več sto dokumentov vsakdanje opravilo, zato sta pri nakupu ključni hitrost in cena izpisa (in seveda velikost in zanesljivost podjetja, ki nam je tiskalnik prodalo). Japonski OKI se tega dela trga loteva s tehnologijo LED, s katero so opremljeni vsi tiskalniki njegove najvišje serije C9000.

Tiskalniki, ki uporabljajo tehnologijo LED, se od drugih razlikujejo po preprostejšem prenosu slike na optični valj. Namesto enega točkastega vira svetlobe in zrcal imajo pas z LED diodami, ki so enakomerno razvrščene po vsej širini optičnega valja. Vrhunski modeli jih imajo v vrsti do 15.000, tako da vsaki točki na listu ustreza ena dioda. S tem je OKI zmanjšal število sestavnih delov in znižal ceno tiskalnikom, cenejše pa je predvsem vzdrževanje. Seveda imajo tiskalniki LED tudi slabost - nezmožnost naslavljanja vmesnih pik oz. nezmožnost izvedbe raznih mehčalnih algoritmov, ki jih imajo vsi "pravi" laserski tiskalniki.

Preizkusili smo najzmogljivejši OKIjev model, OKI C9800hdn, ki po zunanji podobi precej spominja na starejši model C9500hdn. Omeniti velja le spremembo položaja zaslona in ukaznih gumbov, ki jih ni več na vrhu, temveč so ob osrednjem delu tiskalnika. Taka razporeditev je priročnejša, pa tudi pri odpiranju pokrova je zaslon še vedno viden, gumbi pa so dosegljivi. Na spodnjem delu tiskalnika je glavni predal z zmogljivostjo 530 listov velikosti do A3+, večnamenski podajalnik pa zmore zavidljivih 230 listov. Zaradi ravne poti papirja ga lahko uporabimo tudi pri tiskanju na debelejši papir skupaj z dodatnim odlagalnikom za 250 listov. Glavni odlagalnik je povsem na vrhu in obrača liste z licem navzdol, vendar največ 500, zato moramo biti pri izkoriščanju polne zmogljivosti glavnega predala nekoliko pazljivi. Tiskalnik se lahko pohvali z 1 GB vgrajenega pomnilnika in z 20 GB diskom. Ker je C9800 namenjen predvsem skupni rabi v omrežju, se disk lahko izkaže za zelo koristen del opreme.

Pri preizkušanju tiskalnike tudi sami nameščamo prek omrežne povezave, a 77 kilogramov težki orjak nam je povzročil kar precej preglavic. Pri namestitvi z izvirnimi gonilniki se je prvi računalnik sesul, na drugem pa se je zgodba le še enkrat ponovila. Odpravili smo se po najnovejše gonilnike na domačo stran in po vnovičnem poskusu je namestitev vendarle hitro stekla, tiskalnik pa je deloval brez težav. Ena izmed poglavitnih odlik preizkušenega OKIja je hitrost tiskanja. Navedena hitrost izpisa je kar 40 črno-belih in 36 barvnih strani (A4) na minuto. To je največ med vsemi doslej preizkušenimi barvnimi tiskalniki. To v praksi pomeni, da 30 strani dolgo poročilo natisnemo v minuti, za tiskanje na obe strani porabimo le 20 sekund več, 50 strani besedila pa C9800 vzame manj kot poldrugo minuto. Nekoliko nas je razočarala hitrost izpisa bitnih slik, saj se je vektorska grafika izpisala več kot dvakrat hitreje (ta očitno manj obremeni procesor in pomnilnik, ki ga sicer ne manjka). Neogret tiskalnik potrebuje za prvo stran kar minuto in 15 sekund. To je gotovo ključna pomanjkljivost, kar zadeva hitrost.

Kakovost tiska je na vrhu trenutne ponudbe barvnih laserskih tiskalnikov. Če smo bili pri modelu C9500 z njo "samo" zadovoljni, se je zadovoljstvo s prihodom modela C9800 prav gotovo povečalo. Pri odtisu besedila ni moč razbrati bistvenih razlik, opazen pa je napredek pri prelivih, ki so za razliko od predhodnika precej manj skokoviti. Novi model se je bolje obnesel tudi pri tiskanju bitnih slik. Morda je tudi to razlog za počasnejši izpis le-teh. OKI sicer tiska z ločljivostjo do 1200 × 1200 pik.

Cena izpisa je ena izmed najnižjih v tej kategoriji. Posoda z barvilom (toner) in valj sta ločena - slednjega menjamo le na vsakih pet do deset zamenjav kasete z barvilom, ki je seveda ustrezno poceni.

To, da je OKI C9800hdn namenjen najzahtevnejšim uporabnikom, je marsikomu jasno že ob prvem pogledu nanj, saj je prostornina tiskalnika skoraj 190 litrov, dokončno pa nas o tem prepriča račun. Pogled pod pokrov in spoznavanje tehnologije v ozadju nas pripeljeta do še večjih pričakovanj glede hitrosti in cene izpisa. In, končno, praktični preizkus pokaže, da OKI C9800hdn ta hip sodi v sam vrh ponudbe barvnih laserskih tiskalnikov.

OKI C9800hdn

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 8.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, vzporedni, omrežni, MFP.

Velikost (razred): A3 (dražji barvni tiskalniki).   

Ločljivost: 1200 × 1200.

Navedena hitrost: 40 strani na minuto ČB, 17 strani na minuto barvno.

Tehnične lastnosti: 530 listov (predal) + 230 (večnamenski podajalnik); PCL 5c, PCL XL, RPCS, postscript 3; 1024 MB.

Cena: 1.518.000 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 4,82 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 24,19 tolarja.

Prodaja: Mikroing, www.mikroing.si, (01) 544 33 82.

Za: Velika hitrost, kakovost izpisa, opremljenost, ugodna cena izpisa.

Proti: Cena, neuporabni priloženi gonilniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji