Objavljeno: 23.2.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2016 | Teme: nenehni testi

OKI B432dn

Pred časom smo preizkusili OKIjev črno-beli laserski tiskalnik B412dn, zdaj pa še njegovo zmogljivejšo različico, model B432dn. Še vedno gre za razmeroma majhen oziroma kompakten črno-beli laserski model, namenjen deloma zahtevnim domačim uporabnikom, še bolj pa manjšim pisarnam ali posameznim delovnim skupinam. Gre za tiskalnik, ki nekoliko razbremeni velike pisarniške modele, oziroma kako tajnico reši dodatnega sprehajanja.

Naprava je povsem škatlaste oblike, na zgornji desni strani ima majhen, črno-beli zaslon stanja in nekaj tipk. Spodaj je predal, v katerega lahko pospravimo do 250 listov, torej polovico navadnega paketa. Ohišje (in predal) je povsem enako kot pri cenejšem modelu B412dn. Nad predalom je tudi pokrov, pod katerim je samostojni podajalnik, namenjen alternativnim medijem (recimo nalepkam, pisemskim ovojnicam itd.), tam lahko odložimo do 100 listov. Poleg USBja je vgrajen tudi omrežni vmesnik, kot izbiro si lahko omislimo tudi brezžični omrežni vmesnik. Na voljo je tudi dodatni predal še za 500 listov.

Glavna razlika med tem modelom in B412dn je v hitrosti in priporočeni mesečni zmogljivosti. Ta se tokrat ustavi pri 80.000 izpisih, pri cenejšem modelu pri 60.000 izpisih. To je izdelovalčevo priporočilo za najvišjo obremenitev, v praksi bi pri takih obremenitvah sicer raje posegli po zmogljivejšem modelu. Ta okvirna številka je glede na ceno naprave kljub vsemu razmeroma visoka, kar pomeni, da bomo imeli z njo, vsaj teoretično, na daljši rok manj težav.

Danes že skoraj težko najdemo podjetje, ki nima lastne aplikacije za iOS in Android. Pri Okiju ponujajo aplikacijo, ki omogoča pregled mrežnih tiskalnikov in nadgradnjo zastarele programske opreme.

Danes že skoraj težko najdemo podjetje, ki nima lastne aplikacije za iOS in Android. Pri Okiju ponujajo aplikacijo, ki omogoča pregled mrežnih tiskalnikov in nadgradnjo zastarele programske opreme.

V hitrosti je razlika kar očitna – namesto nazivnih 33 strani na minuto se pri tem modelu obljublja 42 strani na minuto. Pri našem preizkusu smo sicer namerili malenkost manj (konkretno dobrih 37 strani na minuto pri daljšem besedilu), a je rezultat kljub temu odličen, sploh v tem cenovnem razredu. Ne zmotijo ga niti zahtevnejši dokumenti, denimo datoteke PDF, CDR ali PSD. Ker gre za črno-beli tiskalnik, je tudi izpis barvnih dokumentov približno enako hiter. Na prvo stran smo pri ogretem tiskalniku čakali zelo dobrih devet sekund, pri daljšem, večurnem premoru pa bolj povprečnih 22 sekund.

Velika prednost tega modela je enaka kot pri cenejšem sorodniku – cena izpisa. Oba uporabljata enak toner, cena na stran je torej 1,9 centa. To je res poceni, čeprav je vprašanje, ali ni pri teh manjših napravah pomembnejša cena same naprave. V tem primeru sicer bolj priporočamo model B412dn, ki je slabih sto evrov cenejši.

OKI B432dn

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + podajalnik za 100 listov, PCL, PS, 128 MB.

Ločljivost in hitrost: 600 × 600 pik na palec, 42 strani na minuto (ČB in barvno).

Cena ob objavi: 329 EUR, ČB stran 1,9 centa.

Za    Cena izpisa, hitrost izpisa, zmogljivost na mesec.

Proti    Cena naprave.

5964222

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji