Objavljeno: 27.9.2022 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2022

Odličen, vendar …

Tako bi morali začeti prav vsak preizkus vrhunskega telefona Huwaei – res so odlični, vendar hkrati odločno preveč omejeni …

Mate Xs 2 je najnovejša različica preklopnega telefona s Huaweijevih tekočih trakov. Ker gre že za četrto iteracijo (Mate X, X 2 in Xs), je resno dodelana.

Zaslon zloženega telefona se razpre v tablico, a drugače kot Samsungovi modeli Fold ali model Mate X 2, ki imajo v ta namen dva zaslona. Zadnji v zaprti obliki »skrivajo« glavni velik zaslon, zaslon Mate Xs 2 pa zaprt telefon objame z obeh strani. Taka izvedba ima svoje prednosti, saj ima zaslon manjšo gubo na pregibu, v zaprti obliki je primerljiv s tistim pri običajnih zaslonih. Izvedba je tudi sicer vrhunska, saj je Xs 2 v tablični obliki izredno tanek, v zaprto obliko ga sklene magnet (odpre pa namenska tipka), celota je prijetno lahka in uporabna.

Huaweijeva izvedba ima seveda tudi slabosti – telefon, ki je z obeh strani oblečen v zaslon OLED, je brez dvoma občutljivejši od običajnih. Zaslon je tudi lahko le popolnoma odprt ali pa popolnoma zaprt. Vmesnih uporabnih položajev, kot jih ima Samsungova izvedba, ni.

Zaslon je sicer vrhunski, z osveževanjem 120 Hz, pohvaliti pa velja tudi fotografski sklop s 5- megapiknim tipalom, ki omogoča tudi 3,4× zum. In seveda programske dodatke v uporabniškem vmesniku, ki omogočajo hkraten prikaz in delo z več aplikacijami.

Ko smo pri programski opremi, pa seveda ne moremo mimo tega, da Huaweijevi telefoni zaradi ameriških sankcij nimajo ekosistema Google. Kar pomeni, da na njem ne delujejo Googlove aplikacije (Youtube, Zemljevidi, Docs, Chrome), neodvisne aplikacije, ki uporabljajo Googlov ekosistem, manjka tudi trgovina z aplikacijami Google Play. Huawei se trudi z založenostjo lastne trgovine AppGallery in res groznim spletnim iskalnikom aplikacijskih datotek APK Petal Search, vendar ne najbolj uspešno.

Zaradi ameriških sankcij je telefon tudi strojno podhranjen, saj ima vgrajen lanski najmočnejši Snapdragon, pa še ta je brez podpore 5G. Dodajmo še, da telefon nima podpore brezžičnemu polnjenju, pa tudi vodoodporen ni (kot denimo konkurenčni Samsung Galaxy Fold4).

Huaweijev pregibnik je strojno gledano pravi biser, vsaj če se potrudimo ne opaziti vgrajenega procesorja in radijskega čipa. Če nam zadnje ne uspe in če se spomnimo še na manjkajoči ekosistem Google ter res grozno spletno iskanje aplikacij APK, lahko žal in ponovno zaključimo, da je to izdelek, ki ga bo pri nas kupil le redkokdo. Tudi če ima v žepu dva tisočaka odveč.

Huawei Mate Xs 2

preklopni telefon/tablica

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 2.000 EUR

Za: Izredno tanko ohišje, velika površina zaslona tudi v zaprti/telefonski obliki, odličen odpiralni mehanizem, dober fotografski sklop.

Proti: Nima ekosistema Google, ne podpira 5G, izredno visoka cena. Ker je zaslon na zunanji strani, je bolj občutljiv na poškodbe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji