Objavljeno: 9.10.2007 11:19 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Julij-avgust 2007

Nortonova varnost za telebane

V Symantecu so poleg svojega "pravega" paketa Norton Internet Security ponudili še razširjeno različico s pomenljivim imenom Norton 360. Ta naj bi pokrivala vsa varnostna področja, ki zadevajo uporabnika domačega računalnika.

Symantecova filozofija "360" zaščite računalnika temelji na štirih stebrih: varnosti računalnika (protivirusnik in protivohunski program, požarni zid), varnosti spletnega finančnega poslovanja (varni nakupi v spletnih trgovinah in varno spletno bančništvo), rednem izdelovanju varnostnih kopij in optimizaciji delovanja računalnika. Pri slednjem imajo v mislih predvsem razdrobljenost datotečnega sistema ter številne začasne datoteke, ki jih njihovi očetovski programi niso počistili z diska.

Uporabniški vmesnik je namenjen predvsem manj izkušenim uporabnikom.

Ob začetku namestitve Norton 360 preveri, ali so na disku računalnika programi, ki bi preprečili uspešno namestitev. Ta ne ponuja nobene uporabnikove intervencije razen izbire ciljne mape in preostane nam le, da počakamo na konec precej dolgotrajnega nameščanja. Sledi prva posodobitev programa (če smo seveda priključeni v splet) in njegova aktivacija. S slednjo lahko odlašamo največ 15 dni, vendar pred aktiviranjem programa ne moremo uporabljati prostora za shranjevanje varnostnih kopij v Symantecovem strežniku.

Ob prvem zagonu programa nas pozdravi preprosto, simpatično oblikovano okno. Takoj nas obide slutnja, da program sodi med tiste, narejene za telebane. To na področju računalniške varnosti niti ni tako zelo napačno, ko gre za manj izkušene uporabnike. Zahtevnejši uporabniki utegnejo upravičeno vihati nos, a ne pomaga. Celoten paket je zasnovan tako, da uporabnika čim manj vpleta v svoje delo, ki ga opravlja v ozadju. En sam primer: ko izberemo takojšnje zmanjševanje razdrobljenosti datotečnega sistema, Norton 360 v okencu zgolj sporoči, da zmanjšuje razdrobljenost. Nobenega grafičnega prikaza diska in razdrobljenosti datotek. Malce detektivskega dela odkrije, da v ozadju vse skupaj postori kar program, nameščen z Okni - Disk Defragmenter. Norton se v tem primeru zgolj prilepi na upravljalca opravil (Scheduler).

Okno z nastavitvami bo prineslo nekaj olajšanja tudi naprednejšim uporabnikom.

Enako prikrito oziroma že skoraj skrivnostno je tudi delovanje protivirusnega programa in požarnega zidu. Medtem ko pri prvem to ne moti, pa bi si želeli enostavnejšega dostopa do nastavitev požarnega zidu. Zdaj je za to potrebnih pet klikov iz začetnega okna, če v njem pravilno izberemo povezavo (Task & Settings). To je trivialno le na prvi pogled, saj je povezava izpisana z res drobnimi črkami in nas štiri orjaške ikone, ki ne pripeljejo do želenih nastavitev, zlahka zavedejo. Resnici na ljubo tudi s klikom teh ikon, ki predstavljajo omenjene štiri varnostne stebre, dosežemo večino želenih opravil.

V uvodu omenjeno orodje za izdelovanje varnostnih kopij je pravzaprav edina res prava dodana vrednost paketu Internet Security. Hitra možnost Quick Backup ponuja nekaj najbolj tipičnih map oziroma vrst dokumentov, ki so najbolj nepogrešljivi in si zaslužijo rezervno kopijo. V testnem računalniku je Norton 360 predlagal, da kopije naredimo na deljeni omrežni disk. Še varnejše je shranjevanje v Symantecov strežnik. V njem dobimo brezplačno 2 GB prostora za obdobje enega leta (po aktivaciji programa in ustvarjenju posebnega računa pri Symantecu), lahko pa dokupimo še dodatni diskovni prostor. Cene so podobne cenam drugih tujih ponudnikov - precej nižje od cen slovenskih ponudnikov torej. Slaba stran takega shranjevanja rezervnih kopij je počasen prenos podatkov v oddaljeni strežnik in vsaj za prvo shranjevanje se zdi, da mu nikoli ne bo konca.

Kljub temu da gre za obsežnejši program, je cena za Norton 360 precej ugodnejša od cene paketa Norton Internet Security 2007. Za nekaj več denarja, kot bi ga odšteli za zaščito enega računalnika s slednjim, lahko namestimo Norton 360 na tri računalnike. Če jih seveda imamo.

Norton 360

Kaj: Programski paket za celovito varnost računalnika.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 80-85 EUR (za tri računalnike).

Za: Končno ugodna cena, zelo primeren za manj vešče uporabnike.

Proti: Neroden dostop do zahtevnejših nastavitev, dolgotrajno izdelovanje rezervnih kopij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji