Objavljeno: 27.4.2021 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Maj 2021

Nokia 5.4

HMD Global, ki zdaj izdeluje Nokia telefone, je sprejel zelo dobro odločitev, ki jih drži pokonci. Nokie so namreč del programa Android One, ki zagotavlja vsaj dve leti varnostnih posodobitev Androida, in na telefonu teče praktično enaka različica tega operacijskega sistema kot na Googlovih Pixlih. V praksi to pomeni manj zmede.

Zmedo uporabnikom povzročajo proizvajalci predvsem na dva načina: vsak po svoje po zaslonu postavlja elemente; to se kaže v predrugačenih menijih nastavitev, samosvojem upravljanju opozoril itd. Na te reči se, če smo zvesti enemu proizvajalcu, lahko navadimo. Drugi način povzročanja zmede pa je bolj nadležen in predstavlja osrednji razlog, da je lahko Android zelo nehvaležen za manj uke uporabnike: podvajanje aplikacij. Google pogojuje uporabo Androida iz Play Stora s tem, da so na telefonu nameščeni Googlovi privzeti programi, kot so Chrome, Gmail, App za SMS, Zemljevidi, Google Photo. Te aplikacije tudi zelo dobro delujejo in so povsem dovolj. Težava je seveda v tem, da proizvajalci te aplikacije podvajajo. Tako imamo, recimo, pri Samsungu dva brskalnika, dve galeriji, dve aplikaciji za zdravje, celo dva »pametna pomočnika«. Te reči se naberejo in lahko zelo pokvarijo izkušnjo, zato je odločitev Nokie, da bo na njihovih telefonih Android One, zelo zelo dobra. Dobimo čist vmesnik, brez nepotrebnih aplikacij, in ko zajamemo fotografijo, nas ta počaka v Google Photo in ni podvojena še v neki »galeriji«.

Zato je takšna škoda, da zdajšnja Nokia nima še več znanja, da bi tudi strojno naredila izjemne telefone. 5.4 spada v spodnji cenovni razred in se tam še kar dobro znajde. Ko jo primerjamo s težkokategorniki (Realme 7, recimo), pa dostavi premalo. Snapdragon 662 je sicer spodoben procesor, a se za enak denar dobi tudi boljša jedra, pomnilnika je dovolj, shrambe tudi, a pri zaslonu spet škripa. 720p IPS LCD je pač premalo v svetu, ko imajo najcenejši telefoni že nekaj časa zaslone OLED. Na preizkusu poceni telefonov je Nokia 5.3 dobila oznako »higienski minimum med telefoni«. To nikakor ni dober telefon, a predstavlja najmanjše zlo. 5.4 je dostojen naslednik trojke, a ima to težavo, da stane 230 evrov, medtem ko 5.3 130. Ko se bo cena 5.4 spustila na cca 150 evrov, bo to naš novi izbor za najmanjše zlo med poceni telefoni. Do takrat pa je predraga, ker se za podoben denar dobi dosti več.

Nokia 5.4

Hitrost delovanja: 6

Kakovost izdelave: 7

Prodaja: Trgovine.

Cena: 230 EUR

Za: Android One.

Proti: Strojno šibka, zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji