Objavljeno: 20.10.2008 00:17 | Avtor: Peter Gedei | Monitor September 2008 | Teme: foto

Nikonov vrhunski pregledovalnik RAW

Danes je na voljo veliko število programov za obdelavo datotek RAW, vendar pa se te med seboj razlikujejo glede na model in znamko fotoaparata. Poleg takšnih programov, ki so namenjeni obdelavi vseh ali vsaj večine datotek RAW, ima vsak izdelovalec fotoaparatov na voljo tudi "hišni" program, ki pa razen svojih datotek RAW drugih ne prepozna. Prednost teh programov je seveda boljši nadzor nad vsemi parametri, ki jih fotoaparat ponuja, slaba plat pa je omejenost na določeno znamko fotoaparata in posledično kakovost programa. S slednjo pri Nikonu očitno niso varčevali.

V začetku junija so v Nikonu izdali posodobljeno različico programa Capture NX, ki je namenjen predvsem obdelavi posnetkov RAW, narejenih z Nikonovimi digitalnimi fotoaparati, a se ne ustavi pri tem, saj lahko marsikaj postorimo tudi z datotekami JPG. Uporabniški vmesnik je z malenkostnimi grafičnimi popravki ostal enak prejšnjemu, dodana pa je tudi podpora dvema zaslonoma s prednastavljenimi možnostmi. Na žalost si menujev ne moremo prikrojiti po meri ali pa jih vsaj razdeliti v skupine, kar bi zaradi dolžine pri menuju Edit List prišlo še kako prav. Uporaba programa ni zapletena, videz in položaj menujev sta ostala enaka kot pri prejšnji različici. Izbira fotografij z razvrščanjem, kategorizacijo in ocenjevanjem poteka na levi, obdelava fotografije pa prek menujev na desni strani. Ti so razvrščeni v dve skupini, Develop in Adjust. V prvi so na voljo vse nastavitve fotoaparata (belina, nadzor slike, zmanjševanje šuma), hitro popravljanje (nastavitev ekspozicije, kontrasta, barvne nasičenosti, nadzor svetlih in temnih področij) in popravljanje napak fotoaparata in objektiva), v drugi skupini pa dodatni popravki in nastavljanja, ki jih v samem fotoaparatu ne moremo nastavljati. Vsak postopek obdelave lahko tudi izklopimo in spet vklopimo ter tako preverimo, kako spremembe vplivajo na fotografijo. Mišljeno je, da fotograf obdela prvo skupino nastavitev in se nato posveti drugi skupini. Ob vnovičnem spreminjanju postopkov iz prve skupine pa se nam postopki iz druge avtomatično izklopijo, to pa je seveda zelo moteče.

Tudi tokrat je na voljo tehnologija U point načina obdelave fotografij s kontrolnimi točkami. Barvni kontrolni točki in kontrolni točki za odstranitev rdečih oči je dodana še nova, Selection Control Point, ki ji lahko določimo katerikoli ukaz, dostopen prek menujev. Ob velikem številu popravkov in kontrolnih točk pa kmalu opazimo strojno požrešnost programa, a je kljub vsemu precej boljša glede na predhodnika. Med novimi orodji prav gotovo ne moremo mimo orodja za retušo, s katerim lahko odstranimo nezaželene dele fotografije. Ta je namenjen manjšim površinam, a se dobro odreže tudi v kompleksnejših primerih. Pogrešamo le malce več možnosti za nastavitve tega orodja.

Program omogoča popoln nadzor nad barvnimi profili, podpira zapis Nikonovega RAW formata NEF, kamor vključi vse izdelane popravke, pohvaliti pa moramo tudi odličen algoritem za interpolacijo. Prava vrednost programa pa je gotovo visoka kakovost pretvorbe RAW datoteke v JPG ali TIF. Naredili smo nekaj primerjav tudi z drugimi programi za pretvarjanje (Capture One Pro, Lightroom, Photoshop) in bili na koncu najbolj navdušeni nad rezultatom iz Capture NX2. Nova različica prinaša kar nekaj novosti, ki pridejo pri delu in obdelavi še kako prav, zato bo gotovo navdušila marsikaterega Nikonovega uporabnika.

Nikon Capture NX2

Kaj: Program za obdelavo bitnih slik, predvsem posnetkov RAW, narejenih z Nikonovimi fotoaparati.

Izdeluje: Nikon, www.nikon.com.

Cena: 199 EUR, nadgradnja 119 EUR.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Za: Obsežen spekter orodij in načina dela, podpora dvema zaslonoma, kakovost pretvorbe, barvni profili.

Proti: Strojno zahteven, majhna izbira nastavljanja menujev.

Vmesnik programa Capture NX2

Program omogoča delo z dvema zaslonoma, vendar le s prednastavitvami.

Z orodjem za retušo lahko v eni potezi izbrišemo moteče elemente.

Naredili smo nekaj primerjav tudi z drugimi programi za pretvarjanje (Capture One Pro, Lightroom, Photoshop) in bili na koncu najbolj navdušeni nad rezultatom iz Capture NX2.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji