Objavljeno: 9.9.2005 19:12 | Avtor: Peter Gedei | Monitor Februar 2004 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon D2h

Že bežen pogled na fotoaparat nam razkrije veliko sprememb na ohišju. Najopaznejši je zelo velik zaslon LCD s kar 211.000 pikami ločljivosti, na katerem smo brez težav pregledovali fotografije v vseh svetlobnih razmerah. Ob njem so zdaj tudi gumbi za upravljanje digitalnega dela in že znani smerni gumb. Gumbi za upravljanje fotografskega dela so postavljeni običajno, lahko pa zaradi izpisanih informacij o fotografskem in digitalnem delu v okularju nekaj pomembnih nastavitev opravimo kar med fotografiranjem. Večji je tudi zaslon na vrhnjem delu fotoaparata, na katerem so prav tako izpisane vse pomembne informacije. Ohišje je zelo robustno, odlično leži v roki in je zavarovano pred vremenskimi vplivi. Na vrhu prizme je še opazen dodaten senzor za nastavljanje avtomatske beline, v ročaju pa senzor za ugotavljanje lege fotoaparata. Baterijski del je zdaj za polovico manjši, a vseeno poskrbi za polovico več energije kot pri predhodniku, to pa pomeni večdnevno brezskrbno fotografiranje s pregledovanjem. Fotoaparat lahko zdaj povežemo prek zelo hitrega vmesnika USB 2.0. Vanj lahko priključimo tudi brezžični oddajnik WT-1, ki ga Nikon ponuja kot dodatno opremo. Pritrdimo ga na spodnji del fotoaparata, omogoča pa nam brezžično pošiljanje posnetih slik do oddaljenega sprejemnika (npr. prenosnik). V osnovi gre za vmesnik Wi-Fi po standardu 802.11b s hitrostjo prenosa 11 Mb/s.

Nikon D2h je zelo hiter fotoaparat, pravzaprav najhitrejši med vsemi. Poslikati zmore 8 slik na sekundo in 40 zaporedoma, kar pomeni 5 sekund nepretrganega fotografiranja. K temu seveda veliko pripomore zelo velik predpomnilnik, ki slike praktično neopazno shranjuje, največ pa prav gotovo novo tipalo tipa JFET LBCAST z ločljivostjo 4,1 milijona pik. To popolnoma novo tehnologijo je razvil sam Nikon, podobna pa naj bi bila tehnologiji CMOS, le da je tipalo občutno hitrejše. Čeprav je posneta slika za marsikaterega uporabnika dokaj majhna, jo zaradi odlične kakovosti brez težav interpoliramo do večjih povečav. Ob zelo hitrem času zapiranja zaklopa (37 ms) in temnenja okularja (80 ms) je čas teme med posnetki, ki jo vidi fotograf, resnično zanemarljiv. Avtofokus nas s štirimi različnimi načini ostrenja ni razočaral. Zdaj je na voljo 11 ostrilnih točk, ki so povezane v različne skupine polj. Enostavno jih lahko hitro krmilimo prek gumbov na ohišju. Fotograf ima na voljo tudi sočasno fotografiranje v formatih RAW in JPEG, vsakemu posnetku pa lahko prek vgrajenega mikrofona doda zvočni komentar.

Nastavljanje digitalnega dela poteka prek štirih skupin menujev, v katerih se kljub obsežnosti različnih nastavljanj ne izgubimo. Za nameček so razdelili tudi posebne funkcije, tako da je iskanje še lažje. Na voljo so trije barvni modeli, nastavljamo pa lahko še ostrino, kontrast in barvni zamik. Zelo natančno lahko nastavljamo tudi belino, ki pa se je slabše izkazala v atomatskem načinu pri umetni luči. Občutljivost ISO lahko nastavljamo od 200 do 1600 ter prek menuja do 6400, opaznejši šum pa zasledimo pri ISO 800. Najvišja hitrost zaklopa je pri 1/8000 s, sinhronizacijo z bliskavico pa ima fotoaparat pri 1/250 s.

Nikon D2h je vrhunski fotoaparat, namenjen fotoreporterjem in športnim fotografom, za katere so hitrosti zaklopa, zatemnitve in posnetka zelo pomembne. Nastavljanja digitalnega in fotografskega dela so prirejena fotografu in ne nasprotno. Največ pozornosti je tako namenjene rabi in uporabnosti fotoaparata. Če k temu dodamo še vrhunski posnetek in visoko hitrost je Nikon D2h fotoaparat, ki se dostojno postavlja ob bok Canonu 1D in ga v marsičem tudi prekaša. Kako se bodo na izdelek odzvali v konkurenčnem podjetju, pa za zdaj še ostaja skrivnost. Pustimo se presenetiti.

Nikon D2h

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 2464 × 1632, 1840 × 1224.

Tipalo: Efektivno 4,1 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,3 × 15,5 mm, JFET LBCAST.

Izdeluje: Nikon, www.nikon.com.

Prodaja: Grafo, (01) 433 73 92.

Cena: 999.900 tolarjev (ohišje).

Za: Hitrost, ohišje, kakovost posnetka, velik zaslon LCD za pregledovanje posnetkov, raba.

Proti: Nekoliko nenatančna samodejna nastavitev beline pri osvetlitvi z umetno lučjo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji