Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S5100

Nikonov novi Coolpix S5100 zelo lepo kaže na napredek, ki so ga v zadnjem letu ali dveh naredili žepni digitalni fotoaparati. Gre za majhen, lično oblikovan izdelek (kot se spodobni za aparat iz serije "style"), ki je na voljo v različnih barvah, ponuja pa presenetljivo veliko po zelo solidni ceni. Ohišje je tanko, a kakovostno, tipke so povsem klasično razporejene in ponujajo dovolj dober občutek.

Osnova aparata je tipalo, ki zmore fotografirati pri ločljivosti dobrih 12 milijonov pik. Občutljivost gre do ISO 3200, čeprav postane šum opazen že bistveno nižje, med ISO 800 in ISO 1600. Je pa pohvalno, da so vgradili tudi optično stabilizacijo slike, ki bi bila še pred nedavnim v tem cenovnem razredu veliko presenečenje. Objektiv pokriva goriščnice od 28 pa do 140 mm, to je prej povprečno kot karkoli drugega. Spet lahko rečemo, da bi bil pred časom tak petkratni zum nekaj posebnega, danes pa že postaja standard. Makro način ne izstopa iz konkurence, izostrimo lahko do 2 cm, seveda pri najširšem kotu.

Ročnih funkcij po pričakovanju seveda ni, a se avtomatika še kar dobro znajde. K dobri sliki veliko prispeva možnost ročne nastavitve temperature beline, nastavimo pa lahko tudi prej omenjeno občutljivost ISO. Menuji so solidni, seveda bodo takoj jasni vsem, ki so že delali z Nikonovimi aparati. Zaslon je povprečne velikosti, njegova diagonala meri 6,7 cm, ločljivost pa je 230 tisoč pik. Je pa res, da bi vanj lahko vgradili malenkost večji zaslon, saj je med njim in tipkami še nekaj neizkoriščenega prostora. Sicer pa nam je bilo všeč tudi razmeroma hitro delovanje aparata, tu se odreže malo bolje kot najbližja (cenovna) konkurenca.

Na koncu povejmo še ceno - 159 evrov. Glede na vse, kar aparat ponuja (hitro delovanje, optična stabilizacija slike, solidni razpon goriščnic), je presenetljivo poceni, pred manj kot letom dni bi bilo kar šokantno. A cene se vztrajno znižujejo tudi pri konkurentih.

Nikon Coolpix S5100

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-140 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-6,6; ostrenje 0,45 m-neskončno (2 cm makro); domet bliskavice 3 m; ISO: samodejno (100-3200) ali ročno.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 159 EUR.

Za: Velikost in teža, cena, stabilizacija slike, solidna hitrost delovanja.

Proti: Šum pri višjih vrednostih ISO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji