Objavljeno: 25.3.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2014 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix S32

Nikon S32 je aparat zelo zanimive zasnove, saj ponuja za ceno manj kot sto evrov pravi vodotesen fotoaparat, ki ga lahko vržemo ob tla z višine, ki je nad glavo iztegnjena otroška roka do prve polovice devetletke ne preseže. Za povrh omogoča zajemanje videa pri polni visoki ločljivosti in ga je nadvse enostavno uporabljati, razen izklopa bliskavice pa ne omogoča nikakršnih pravih fotografskih prilagoditev, le izbiro scenskega načina.

Zanimivo in preprosto je tudi oblikovanje, saj najdemo na vrhu aparata na levi strani sprožilec za zajemanje videa, na desni pa tistega za zajem fotografij. V nasprotju s pričakovanji je ohišje aparata zelo trdno in kakovostno grajeno, bliskavica pa postavljena na sredino, da jo bo s prsti teže pokriti. Komplet obsega tudi litijev akumulator, zato uporaba baterij vrste AA po novem odpade, aparat pa je po njegovi zaslugi, tudi ko je pripravljen za fotografiranje, precej lahek.

Upravljanje poteka s tipkami okrog zaslončka, ki je osnovne, a zadovoljive kakovosti. To poteka približno tako kot na bankomatu – ob tipkah se izpisujejo možnosti, ki jih izberemo s pritiskom bližnje tipke. Po njegovem načinu upravljanja bi se delno lahko zgledovali celo najenostavnejši modeli z zmogljivimi zumirnimi objektivi, kot je Coolpix L330, saj je izbira in prilagoditev nekaterih nastavitev začetnikom zelo jasno zasnovana.

Na desni strani je še tipka za pregled fotografij in štirismerna tipka, ki ji tipki gor in dol zaseda spreminjanje goriščnice objektiva. Ta ponuja najširši kot zajema pri 30 mm in največjo povečavo pri 90 mm. Varčevanje je tukaj precej opazno, saj aparat ni opremljen z optično stabilizacijo slike. To ga močno poslabša, drugače bi bil precej uporaben dodatek tudi za počitnikovanje odraslih. Prav tako je široki kot glede na današnjo ponudbo precej ozek, a najdemo podobnega tudi pri pametnih telefonih.

Kakovost fotografij je sicer primerna zasnovi in ceni, a veliko boljša kot pri podobno cenjenih kitajskih izdelkih, ki za povrh ne prenesejo vode in padcev. Pri večini pogojev je kakovost fotografije pravzaprav zelo dobra, saj je tipalo vrste CCD, s kakršnim je bil opremljen njegov predhodnik, nadomestil sodobnejši CMOS s 13 megapikami ločljivosti. Aparat bo verjetno večinoma rabljen na prostem pri dnevni svetlobi in takrat bodo rezultati podobni kot pri dražjih izdelkih.

Gre za zelo premišljen izdelek, namenjen otrokom, ki je dovolj ugoden in trpežen, da predstavlja idealnega fotografskega učitelja. Zamerimo mu predvsem to, da nima optične stabilizacije slike, in to, da ga je kljub živim barvam ohišja mogoče izgubiti na plaži. ;-)

Nikon Coolpix S32

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 13,2 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 30–90 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,3–5,9; ostrenje 5 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 3,1 m; ISO: samodejno  ali ročno (125–1600).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 98 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Cena, odpornost proti vodi in udarcem, enostavna raba, masa.

✗    Nima stabilizacije slike, raba za fotografiranja (Nikona) vajene.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji